Pilaar & Hofman over de aanpak van een nieuw water

Onze eigen Michiel Pilaar en Mark Hofman hebben in hun leven al honderden wateren bevist. Vroeg of laat bevist elke karpervisser wel een nieuw water wat vrij lastig kan zijn, want hoe begin je eraan? In hun Studio Talk hebben P&H deze topic uitvoerig besproken en in dit artikel lees je de samenvatting ervan!


Lokale vissers

Wanneer je een water op het oog hebt dat je aan wil pakken, is het handig om er eerst een paar keer heen te rijden alvorens je de eerste sessie vist. Doe dit bij voorkeur in het weekend wanneer het hoogstwaarschijnlijk drukker is met vissers. Als je sociaal bent aangelegd is dit namelijk dé kans om lokale vissers te spreken! Op deze manier kan je al bruikbare informatie te weten komen, maar vraag jezelf wel altijd af of die informatie betrouwbaar is.

local
Locals zijn vaak echte ‘schatten aan informatie’, dus een beetje sociaal zijn kan voor wonderen zorgen!

Wanneer je informatie en adviezen van de lokale vissers aanneemt en die zelf gaat toepassen, verwacht dan niet dat je meer gaat vangen dan hen: je doet immers precies hetzelfde. 

locals
Doorheen de jaren leerden de mannen al heel wat locals kennen!

Volgens Mark is de kracht van het komen bij een nieuw water met een verse blik dat je alles anders ziet dan de lokale vissers die wat meer ‘vastgeroest’ zitten. Zeggen de lokale vissers dat er alleen op tijgernoten wordt gevangen, neem dat dan met een korreltje zout. Het kan zo zijn dat vrijwel alle vissers daar vissen met tijgernoten omdat ‘iedereen daar mee vist’. Wordt er nooit met een boilie gevist, dan is het vanzelfsprekend dat er ook nooit een karper op een boilie wordt gevangen!

ossie pilaar hofman
Zo nu en dan leer je mensen kennen die uiteindelijk vrienden voor het leven worden! 😉

Stekkeuze

We weten allemaal dat onze Michiel en Mark erg vaak verkassen en dat is niet zonder reden. Je leert een water veel sneller kennen wanneer je drie of vier stekken per dag bevist, in plaats van dat je de tent opzet op een stek waar je vervolgens de hele week verblijft. Wees dus bereid om er moeite en energie in te steken. Vang je niks na 12 uur, verkas dan!

verkassen
Door te verkassen, leer je een water sneller kennen!

Na een tijd weet je op welke stekken de vissers meestal gaan zitten. Zulke populaire stekken blijven vis opleveren, omdat er regelmatig voer ligt. Wil je bij de topvissen van een water in de buurt vissen, dan kan het lonen om naar zo’n populaire stek te gaan omdat er vrijwel altijd voer te vinden is. Toch is het lastiger om zo’n vis daar te haken dan in een rustig hoekje van het water, omdat daar minder lijndruk en negatieve conditionering heeft plaatsgevonden.

bak in het net
Anders vissen dan de concurrentie leverde al fantastische resultaten op.

Als er op een nieuw water wier te vinden is dan is dat altijd een goede stek, want volgens Mark zit daar altijd vis in de buurt. Ook zwemmen karpers altijd langs de kanten, zelfs als het water 600 hectare groot is. Dus denk vooral niet te moeilijk! Te veel mensen vissen recht naar voren met drie hengels en vergeten de kantjes.

wier karpers
Als er wier staat, zullen de karpers altijd in de buurt zijn!

Ervaringen

De ene visser heeft een grotere rugzak aan kennis en ervaring dan de ander, maar dat komt niet alleen door de jaren viservaring. Pilaar geeft als tip om wel bezig te zijn met het bijhouden van ervaringen van wateren waar je in het verleden hebt gevist.

Hoe meer je vangt, hoe meer je leert.

Als je dat niet doet, dan blijft je rugzak leeg. Hoe meer je vangt, hoe meer je leert. Ook blanks kunnen leerzaam zijn als je zaken bijhoudt als bijvoorbeeld windrichting, luchtdruk, stekkeuze en andere omstandigheden. 

bak hofman
Door veel nieuwe wateren te bevissen word je ‘rugzak met kennis’ alleen maar groter!

Michiel en Mark zijn altijd voorzichtig met voeren wanneer ze niet weten of er vis in de buurt zit of dat ze op de gekozen stek wel of niet azen. Daarbij is het altijd goed om je kansen te spreiden. Vis bijvoorbeeld een hengel met een chodrig, eentje met boilies en de ander met partikels. 

chod rig
Chods zijn goud waard!

Hou vast aan de ervaringen die je hebt opgedaan op andere wateren. Heb je een boilie waar je altijd goed op hebt gevangen? Blijf die dan gebruiken want die werkt ook vast wel op het nieuwe water. Laat je niet gek maken met rigs en aas, maar investeer vooral in tijd!

duiken investeren tijd pilaar
Als je goed investeert in tijd, zal je uiteindelijk ook de vruchten plukken!

Veel succes dit jaar!

KWO Redactie


Meer tips en tricks vind je terug op onze KWO Community!

Bekijk ook