Op jacht naar karpers in het vroege voorjaar!

Het vroege voorjaar is een heerlijke tijd om te vissen, maar tegelijk kan het soms nog knap lastig zijn om een vis te vangen. Arno van Egmond legt in deze update uit waar je allemaal rekening mee moet houden en hoe je sneller actie kunt krijgen. Kom maar op met die tips!


Een nieuwe start

Arno van Egmond aan het woord: Het is 22 januari wanneer ik na een heerlijke dag op Carp Den Bosch terugrij naar huis. Na een wat rustigere periode is de beurs altijd wel het moment waarop het weer begint te kriebelen en de plannen voor het komende jaar worden bedacht. Waar ik normaal gesproken in de zomer en het najaar vooral op kanalen en zeer grote zandafgravingen vis, besluit ik om dit jaar extra vroeg aan de slag te gaan op een mooie plas van een kleine drie hectare groot. Dit water, waar ik in het najaar ook al redelijk wat karpers heb mogen vangen, varieert in diepte tussen de één en acht meter en herbergt een fraai bestand aan schub- en spiegelkarpers.

Arno heeft in het najaar al flink z’n slag kunnen slaan!

Een water wat niet al te groot is en waar een vast bestand aan karpers zwemt, biedt in mijn ogen het beste perspectief op een aanbeet tijdens de koudere maanden van het jaar. In dit artikel neem ik jullie graag mee in mijn visserij tijdens het zeer vroege voorjaar en leg ik graag uit hoe ik dit aanpak.

Lokaliseren

Het lokaliseren van de karpers is natuurlijk in deze periode extra belangrijk. Een heel handig hulpmiddel dat ik daarvoor gebruik is de Deeper Chirp+ 2.

De Deeper Chirp+ 2 is een superhandig hulpmiddel wanneer je snel de karpers wilt lokaliseren in het vroege voorjaar!

Door gebruik te maken van een spodhengel in combinatie met deze Deeper kan ik vanaf de oever vrij snel en gemakkelijk de bodem in kaart brengen en tevens kijken waar de karpers zich ophouden. Omdat de karpers bij een zeer lage watertemperatuur vaak in groepjes bij elkaar liggen, is dit op de Deeper redelijk goed te zien. Plekken onderaan een talud of richel zijn locaties waar je vaak karpers kunt vinden in deze periode, maar ook stekken met veel obstakels zijn over het algemeen goede hotspots.

Als je dit ziet op je beeldscherm weet je het: “HIER moet ik zijn!”

Eenmaal de karpers gevonden met de Deeper, zet ik de lijn van de spodhengel vast op de lijnclip. Op deze manier kan ik, door gebruik te maken van ‘distance sticks’, de vishengels op de juiste afstand op de lijnclip zetten. De afstand tot de stek is dan altijd goed. Wat ook belangrijk is, is een vast mikpunt ergens aan de overkant van het water, zodat je met werpen ook in de juiste richting gooit. Dan is het alleen nog een kwestie van je rigs en haakaas er zo dicht als mogelijk bij in de buurt werpen en dan kan het wachten beginnen.

vroege voorjaar
Als de factor ‘LOCATIE’ juist is, hoef je vaak niet lang te wachten in het vroege voorjaar!

Een extra tip is om de lijn na het werpen goed af te laten zinken en vervolgens met slappe lijnen te vissen. Hierdoor loopt je lijn mooi over de bodem en worden de karpers niet afgeschrikt door snaarstrakke lijnen door het water. Vis je echter dicht tegen de obstakels aan, dan is het uiteraard niet verstandig om met slappe lijnen te vissen. In dit geval raad ik aan om wel met strakke lijnen te vissen, zodat je de vis bij een aanbeet snel bij de obstakels weg kan drillen.

De kracht van verkassen

Omdat de karpers tijdens de koudere maanden van het jaar vrij passief zijn en dus niet veel rondzwemmen, is het niet heel verstandig om te lang op dezelfde plek te blijven vissen. Verkassen kan dan in veel gevallen de sleutel zijn tot succes. Dit betekent niet altijd dat je met al je spullen moet verhuizen, maar kan ook heel simpel door je haakaasjes op een andere plek aan te bieden. Soms kan een paar meter naar links of rechts al het verschil maken tussen vangen en blanken.

Je kunt ze alleen vangen als ze er ook daadwerkelijk zijn! Hier was dat sowieso het geval…;-)

Om het water niet te vaak te verstoren verplaats ik mijn hengels iedere anderhalf tot twee uur. Uiteraard zoek ik dan eerst weer met de Deeper naar plekken waar de vissen zich ophouden, voordat ik de hengels verplaats. Dat de vissen zich niet veel aantrekken van deze verstoringen op het water, bleek al snel toen ik tijdens de eerste sessie een aanbeet kreeg, vlak nadat de Deeper met een plons in het water terecht kwam. Een mooie kleine schubkarper, gehuld in winterse kleuren, was het resultaat.

vroege voorjaar
Klein maar fijn!

Attractief aas

Normaliter eten de karpers zich in het najaar vol, waardoor ze genoeg vetreserves opbouwen voor de koudere maanden. Doordat ze bij lage watertemperaturen minder bewegen, hebben ze niet veel voedsel nodig om te overleven. Het inzetten van attractief haakaas is dan extra belangrijk om de vissen over de streep te trekken om te gaan azen.

De boodschap is helder: vis lekker attractief in het (vroege) voorjaar!

Zelf ben ik groot fan van kleine pop-ups en wafters die ik soak in een GOO of ander soort liquid vol met attractors. Door dit enkele weken achter elkaar te doen, zuigen de pop-ups en wafters zich langzaam vol. Op de bodem lekken deze attractors dan uit de pop-ups of wafters waardoor deze extra aantrekkelijk worden. Felgekleurde pop-ups zijn natuurlijk erg populair dezer dagen, maar op wateren waar dit de vissen door dressuur juist afschrikt, kunnen ook donkergekleurde varianten prima worden ingezet.

vroege voorjaar
Het gebruik van maden kan ook super effectief zijn!

Om nog wat extra’s toe te voegen, maak ik soms ook wel gebruik van maden. Door een vijftal maden op een witvishaakje in de bovenkant van de pop-up te prikken, is er naast geur ook nog wat beweging toegevoegd aan het haakaas, wat wellicht een extra stimulans is voor de karper om toe te happen.

Comfort

Nadeel van vissen in het zeer vroege voorjaar is dat de weersomstandigheden niet altijd even aangenaam zijn. Lage temperaturen, vaak onder of net boven nul, veel wind en regen zijn omstandigheden waar je in deze periode vaak mee te maken krijgt. Als je je hier niet goed op voorbereid, zit je er zelf niet heel comfortabel bij en houd je het meestal niet lang vol.

vroege voorjaar
Ook al kan het vroege voorjaar soms prachtige plaatjes opleveren, het kan nog steeds aardig koud zijn!

Warmte

Een item wat ik eigenlijk standaard meeneem is mijn Tempest bivvy. Deze bivvy, maar uiteraard ook andere merken en types, is heel snel op te zetten en af te breken en biedt voldoende bescherming tegen regen en wind. Uiteraard kun je dit nog comfortabeler maken door in je bivvy een kachel mee te nemen. Hier zijn tegenwoordig voldoende veilige modellen voor op de markt. Verder is uiteraard warme kleding geen overbodige luxe. Door diverse laagjes kleding te dragen, afhankelijk van de omstandigheden, kun je jezelf goed warm houden. Een warmtepak zorgt daarbuiten niet alleen voor goede isolatie, maar is ook waterdicht, waardoor je ook tijdens een dril in de regen niet bang hoeft te zijn voor natte kleding. Een paar dikke sokken of thermolaarzen zorgen dat ook je voeten heerlijk warm blijven.

Zorg goed voor jezelf aan de waterkant!

Een brander of ander kooktoestel is in mijn ogen een absolute must, zodat je gedurende de dag genoeg warm drinken bij de hand hebt en eventueel ook iets warms te eten kunt maken. Als het koud is gebruikt je lichaam meer energie om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Door extra te eten komt er meer warmte vrij die de daling van de lichaamstemperatuur tegen gaat.

vroege voorjaar
In alle rust je ding doen én dit soort pareltjes vangen… Wat wil je nog meer?!

Ik hoop dat dit artikel je over de streep trekt om in het zeer vroege voorjaar al aan de slag te gaan. Ik vind het in ieder geval een prachtige periode om langs het water te vertoeven. En omdat er veel minder karpervissers actief zijn in deze periode, heb je alle ruimte en kun je in alle rust je ding doen.

Tight lines!

Arno van Egmond


Benieuwd naar meer mooie platen en gave visavonturen van Arno? Volg hem op Instagram en Facebook!

Bekijk ook