ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Nieuwsupdate | Goed nieuws vanaf Rainbow Lake – Frankrijk

Uit de laatste nieuwsberichten werd duidelijk dat de bosbranden in het zuidwesten van Frankrijk steeds groter werden. Vandaag kwam het volgende nieuws binnen op de KWO redactie: “bosbranden bereiken de regio van Rainbow Lake.” Eén van de meest besproken betaalwateren in Frankrijk waar door veel vissers herinneringen zijn gemaakt voor het leven

Nadat er veel vragen zijn binnengekomen op de KWO Redactie hebben we besloten een korte liveblog te starten met het laatste nieuws over de situatie rondom Rainbow Lake (Lac du Curton).

Het gebied in de regio van Rainbow Lake wordt geteisterd door bosbranden.

Let op! Al het nieuws dat wij delen zijn geruchten van anderen en dus niet bevestigd. We proberen zo goed als mogelijk de binnengekomen berichten te controleren, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarnaast zijn alle toegangswegen rondom Rainbow Lake afgesloten waardoor niemand op locatie de huidige situatie kan bevestigen.


Update 20 juli 2022 om 15:00 – Zojuist is er bericht gekomen van Paul (zoon van de eigenaar Pascal) over de situatie rondom Rainbow Lake. Zo schrijft hij dat ze vandaag voor het eerst weer na het water konden en de schade minder ernstig is dan ze op internet konden zien/ lezen. Goed nieuws dus! Echter blijft Rainbow Lake nog wel gesloten omdat de bosbranden nog niet onder controle zijn. Zie hieronder het bericht van Paul. Indien er meer nieuws is, dan zullen we jullie hiervan op de hoogte stellen.

Bericht van Paul in de Facebookgroep van Rainbow Lake.

Update 19 juli 2022 om 15:43 – Een blik op de LIVE heatmap geeft toch wel een angstig beeld. Rechts onderin de afbeelding staat het huis van eigenaar Pascal en daar is het qua oranje zone zeer zorgwekkend. Wil je live de ontwikkeling van de vuurzee bekijken? Klik dan hier!


Update 19 juli 2022 om 11:00 – Zoals hieronder al gezegd hebben we contact opgenomen met Sportvisserij Nederland of er onderzoeken zijn gedaan naar snel opwarmend water en of de karpers dit kunnen handelen. Helaas is die informatie niet beschikbaar. Wel is er een Kennisdocument Karper opgesteld waarin veel biologische info uit te filteren is. Klik hier om de PDF te downloaden.

Messi met een prachtige Rainbow bak. Hopelijk valt de schade aan de vispopulatie mee.

In de PDF is weinig over maximale temperatuur te vinden. Wel wordt er geschreven: “De hoogste voedselactiviteit vindt plaats tussen de 23 en 28°C.” Echter, in een slecht scenario (als de vlammend daadwerkelijk de oevers verschroeien) zal de watertemperatuur een flink stuk hoger kunnen oplopen. Zodra er meer nieuws is lezen jullie het hier direct.


Update 19 juli 2022 om 9.37 – Er woeden meerdere bosbranden in diverse landen van Europa. De hittegolf en de lange droogte zorgen voor perfecte omstandigheden om bosbranden te laten ontstaan (en ze kunnen zich in rap tempo verspreiden). De ANWB heeft een overzicht gemaakt van alle bosbranden in Europa, klik hier voor het overzicht.

Veel vissers hebben hun persoonlijk record mogen vangen op Rainbow. Zoals Koos Megens met deze vis van net geen 35kg.

Mocht je onverhoopt ooit zelf in een gebied zitten waar bosbranden ontstaan of naartoe trekken? Check zeker dit artikel van de ANWB met tips over hoe je moet handelen. De leestijd is slechts twee minuten maar de opgedane kennis zal wellicht ooit van pas komen.


Update 18 juli 2022 om 21:12 – Zojuist is er een video geplaatst op NOS.nl over de bosbranden. Er wordt gesproken over de regio rond Landiras, wat hemelsbreed maar een tiental kilometers vanaf Rainbow is.

Bekijk de video hierrr!


Update 18 juli 2022 om 20:55 – Inmiddels tonen de satellietbeelden nog duidelijker aan dat de vuurzone zich uit aan het breiden is in de regio. Dat zijn geen goede voortekenen. Wil je live de ontwikkeling van de vuurzee meekijken? Klik dan hier!


Update 18 juli 2022 om 18:40 – Inmiddels zijn alle wegen afgesloten in de regio. Hierdoor is het ook lastig voor de Pascal, de eigenaar van het Rainbow complex, om tot accurate informatie te komen. Een drone zou uitkomst bieden, hopelijk snel meer nieuws.Update 18 juli 2022 om 16:34 – Een hittekaart die we toegestuurd kregen geeft aan dat er niet voor niets grote zorgen zijn om het gebied. De vraag die veel vissers zich afvragen: “ALS de vuurzee daadwerkelijk het Rainbow complex bereikt, wat voor impact heeft dat op de karpers?”

Als alle bomen en het lage struikgewas vlam vatten zal dit ongetwijfeld de watertemperatuur flink omhoog pompen. Grote verschillen in watertemperatuur zullen de normaliter taaie karper zeker raken. We hebben de vraag uitstaan bij Sportvisserij Nederland of er informatie over de relatie tussen opwarmend water en de gezondheid van karpers beschikbaar is.


Update 18 juli 2022 om 13:05 – Pascal en zijn famillie hebben hun huis op het domein verlaten en zijn geëvacueerd naar een veilige plek. Hoe het gaat aflopen met hun huis, het clubhuis, de opslag van alle visspullen van (vaste) gasten, de natuur rond het water en de karpers zelf: dat is nog zeer de vraag.


Update 18 juli 2022 om 11:30 – Lac du Curton, oftewel Rainbow Lake is vandaag getroffen door hevige bosbranden. Dit nieuws is inmiddels bevestigd door meerdere personen (waaronder de burgemeester uit de regio) en tevens te zien op diverste kaarten waar bosbranden op dat moment actief zijn in Frankrijk.

Een foto van Rainbow Lake ter illustratie!

Indien er meer bekend is, zal er een nieuwe update verschijnen. We houden jullie op de hoogte!

KWO redactie


We hopen dat de schade beperkt blijft en wensen Pascal en familie heel veel sterkte!

Bekijk ook