Nieuw kweeknetsysteem VBK door FTF Donaties 2023

De eerste update van de inzet van het For The Future budget van 2023 is binnen en wel van de mannen van het VBK. Check hieronder hoe ze het gebruiken voor hun nieuwe kweeknettensysteem. Bijdragen aan het For The Future project kan overigens nog steeds en doe je hier!


Afgelopen maand maakten we de For The Future uitzetprojecten voor 2023 bekend. Een van de projecten die we al eerder met veel enthousiasme supporten is die van het Belgische VBK. Met een doordachte visie kiezen zij ervoor om niet zomaar vis in te kopen en uit te zetten maar vissen eerst op te kweken zodat de slagingskansen van de uitzettingen toenemen. Na de toekenning van de FTF donaties zijn de heren afgelopen week direct aan de slag gegaan met hun nieuwe kweeknettensysteem.

Deze kweeknetsystemen van het VBK zijn een doordachte oplossing om de K1 karpers veilig en gezond op te laten groeien.

Alijn Danau (waterbeheer VBK) aan het woord: Door de aanhoudende droogte van het afgelopen jaar kwamen we in 2022 voor de 2e keer in vier jaar tijd in de problemen op de VBK-Kweekwateren. We krijgen immers water binnen van het Albertkanaal via een afvoersysteem. Dat voedt als het ware onze putten. Echter, de afvoer werd (overal) door de Vlaamse Waterweg nv (de maatschappij die instaat voor de bevaarbare waterwegen en scheepvaart ) afgesloten omdat de scheepvaart in gevaar dreigde te komen. Hierdoor zakte het peil op onze wateren razendsnel en dienden we op heel korte termijn reddingsacties te ondernemen.

De eerder aangekochte For The Future karpers die gelukkig op tijd gered konden worden en inmiddels rondzwemmen op de VBK wateren.

Dit gooit natuurlijk al onze uitzettingsplannen danig in de war. Nu, de vissen hebben het allemaal overleefd en zijn uitgezet op Hombeek, Oasis en andere VBK-Wateren. De gedeeltelijk met jullie gewonnen prijs aangekochte stock is dus veilig en wel op zijn bestemming geraakt. Weliswaar anderhalve maand eerder dan oorspronkelijk voorzien, maar goed, het belangrijkste is dat ze gered zijn. Omdat we, het veranderende klimaart in acht genomen, geen verbetering verwachten hebben we besloten om het over een andere boeg te gooien. 

https://www.youtube.com/watch?v=Vs6Edtzsyg8u0026t=1s
Deze video schoten we eerder op het kweekwater domein van het VBK tijdens een van de For The Future uitzettingen.

We zijn gestopt met het project op de kweekwateren en zijn in de plaats daarvan drijvende ‘kooien’ beginnen bouwen. Tot dusver hebben we er één operationeel en is een tweede in aanbouw (ook nagenoeg klaar trouwens) die op twee van onze VBK-wateren liggen. De bedoeling is dat we daar vnl K1’s opkweken tot ze uitzetklaar zijn. Dit systeem wordt al enkele jaren succesvol toegepast op o.a. Heylakker, dus we hadden goed studiemateriaal om op terug te vallen. Enkele weken geleden hebben we trouwens de eerste 12 vissen (opgegroeid in het net) kunnen uitzetten.

Dat de karpers goed opgroeien in de kweeknetten is wel te zien aan deze prachtig beschubte spiegel.

Het materiaal is niet goedkoop, (netten dienen op maat gemaakt te worden en kosten om en bij de 1000 euro/net, de gebruikte buizensystemen mogen niet verweren en dienen weer en wind te trotseren en er komt ook flink wat laswerk aan te pas. Alles dient bovendien ter plaatse gemaakt te worden omdat de afmetingen (4 bij 4 meter) van die aard zijn dat zo’n constructie niet te vervoeren valt. 

Het nieuwe kweeknetsysteem dat mede dankzij het 2023 FTF budget kon worden gerealiseerd.

Vanuit KWO zijn we blij dat we, namens de Community, kunnen bijdragen aan projecten zoals deze om de toekomst van de karpervisserij te waarborgen. De komende weken blijven we donaties verzamelen om hopelijk nog meer geld bij elkaar te sprokkelen om dit project en de andere vier For The Future projecten van 2023 van een mooie bonus kunnen voorzien. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen van de projecten en als het een beetje mee zit gaan we komende maand nog mee om verslag te doen van een mega karperuitzet op groot water.

KWO RedactieMet het KWO For The Future project streven we naar visplezier voor jong en oud, nu en in de toekomst. Meer over dit project, de wateren waar vis is uitgezet en de donaties die daarvoor zijn gedaan vind je op deze pagina.

Bekijk ook