Dit zijn de 5 uitzetprojecten voor ’23/24 I KWO For The Future

Met ‘For The Future’ zet KWO zich, namens de Community, in voor een gezonde toekomst van de karpervisserij in Nederland en België. Ieder jaar wordt er budget beschikbaar gesteld voor lokale verenigingen en organisaties om karper uit te zetten. En dit jaar hebben we gekozen voor de onderstaande projecten. Draag jij ook bij aan het uitzetbudget, doneer dan hieronder.


Net als voorgaande jaren legt KWO dit jaar alvast €5.500,- in de pot. Dit bedrag willen we door diverse acties op laten lopen tot €7.500,-. Ook werken we dit jaar samen met diverse bedrijven en particulieren en zodoende streven we erna ook hier €7.500 op te halen, dus in totaal €15.000,-.

  • The Carp Specialist; € 2.000,-
  • Carp den Bosch; € 1.000,
  • PB Products; € 750,-
  • KCB International; € 750,-
  • Avid Carp €500,-
  • Monkey Climber; € 500,-
  • Ashima; € 250,-
Samen met karpervissers en partnerbedrijven streven we naar €15.000,-

Project 1: SKP Amsterdam-Rijnkanaal & Flevopolder

Het Amsterdam-Rijnkanaal is 72 kilometer lang en loopt van Amsterdam naar de Waal in Tiel. Om een bestand op te bouwen waar veel meer karpervissers plezier van kunnen hebben zijn er grootschalige uitzettingen nodig. Vanuit KWO hebben we daarom besloten om dit project te gaan steunen met uitzetbudget. Sportvisserij Midwest Nederland zet in op 350KG karper per jaar (de komende 15 jaar). Dat geeft namelijk een evenwichtige opbouw van het karperbestand waarbij gemakkelijk tussentijds kan worden bijgestuurd.

Sportvisserij Midwest Nederland wilt het karperbestand aanzienlijk vergroten!

Naast het Amsterdam-Rijnkanaal wilt Sportvisserij Midwest Nederland ook karpers gaan uitzetten in de Flevopolder verspreidt over het kanaal. We hebben het hier over circa 285 karpers in de winter van 2023/ 2024. Het water is toegankelijk voor alle vissers die in het bezit zijn van een Vispas en dat is waar we ook naar streven bij onze projecten.

Project 2: VBK

Door de aanhoudende droogte van het afgelopen jaar kwam het VBK in 2022 voor de tweede keer in vier jaar tijd in de problemen op de VBK-Kweekwateren. Ze krijgen immers water binnen van het Albertkanaal via een afvoersysteem. Echter, de afvoer werd (overal) door de Vlaamse Waterweg NV afgesloten omdat de scheepvaart in gevaar dreigde te komen. Hierdoor zakte het peil op de VBK kweekwateren razendsnel en dienden ze op heel korte termijn reddingsacties te ondernemen.

Ze zijn gestopt met het project op de kweekwateren en zijn in de plaats daarvan drijvende ‘kooien’ gaan bouwen. Tot dusver hebben ze er één operationeel en is een tweede in aanbouw die op twee VBK-wateren liggen. Dit nieuwe project kost erg veel geld omdat alles op maat gemaakt dient te worden… Het uitzetbudget van KWO For The Future is dus meer dan welkom want hiermee kunnen de eerste partij K1-tjes gekocht worden. Deze worden opgekweekt tot ze K3 zijn om ze daarna uit te zetten op de VBK wateren.

KWO For The Future: Visplezier voor jong & oud, nu en in de toekomst!

Project 3: HSV Ons Genoegen

Vanaf 2013 is HSV Ons Genoegen al bezig met uitzettingen op de verenigingswateren, maar nu willen ze de focus gaan leggen op het rivierenstelsel rondom Geertruidenberg. Vanuit KWO gaan we deze vereniging steunen met een uitzetbudget voor water ‘De Donge’ wat rechtstreeks in verbinding staat met de Amer en de Maas. Mede doordat deze vereniging de focus heeft op de jeugd en de toekomst van haar wateren is ons oog gevallen op dit project.

Wil jij ook helpen? Scroll dan verder!

Project 4: THC-Rivierenland

Het karperbestand vergroten op De Linge, dat is het doel van THC-Rivierenland! De Linge is een rivier in de Betuwe wat door provincie Gelderland loopt en landelijk is ingebracht. De afgelopen jaren worden er al op diverse sectoren karpers uitgezet en zelfs al teruggevangen tot 20 (!) kilo. Ditmaal wilt de vereniging het uitzetbudget van KWO For The Future gebruiken om karpers uit te zetten in de sector Echteld- Tiel en Tiel- Geldermalsen om ook daar het bestand uit te breiden.

De Linge loopt door de provincie Gelderland.

Project 5: SKP Friese Boezem

Het laatste project dat we gaan steunen is het spiegelkarperproject Friese Boezem van Sportvisserij Fryslân. Dit project is in 2006 gestart met als doel het karperbestand een ongelooflijke boost te geven met een looptijd van 20 jaar. Ze zijn dus al zeker 17 jaar bezig en door het monitoren van de vangsten, kunnen ze zelfs zien dat karpers ook tot ver buiten Friesland worden gevangen. Zo is er een 50er, afkomstig uit dit project, teruggevangen op de IJssel in de buurt van Zutphen. Door dit project steunen we dus niet alleen Friesland, maar ook andere delen van Nederland!

SKP Friese Boezem is het laatste project dat we gaan steunen.

Help jij ook mee?

Nu is €10.000 natuurlijk al een fantastisch bedrag, maar wat als we daar samen met karpervissers in de Benelux nog eens €5.000,- bovenop kunnen gooien?! Met het totale bedrag kunnen we in het seizoen winterseizoen van 2023/2024 ruim 2.143 karpers uitzetten in de Benelux en daar doen we het allemaal voor natuurlijk!

Team KWO

KWO For The Future: Visplezier voor jong & oud, nu en in de toekomst!

Bekijk ook