Natuurkrachten ontrafeld: Mario Gijbels over luchtdruk, zonuren en meer!

In het vorige artikel van Mario Gijbels kwamen er al interessante aspecten uit zijn visserij aan bod. In het ‘Studio Talk‘ gesprek ging Mario ook dieper in op de natuurelementen waar hij rekening mee houdt en die informatie hebben we in dit artikel verzameld. Doe er je voordeel mee!


Luchtdruk

Mario aan het woord: Luchtdruk is een gegeven waar ik zeker en vast veel mee bezig ben. Het is lastig om exacte cijfers te geven van wat goed en niet goed is, maar er zijn wel bepaalde patronen te ontdekken. Een constante hoge luchtdruk tussen bijvoorbeeld de 1025 en 1035 is niet al te best voor de vangsten, zo laat mijn vangstenlogboek me zien.

Veel targetvissers weten dat een volle maan vaak gepaard gaat met het vangen van dikke vissen.

Aan de andere kant bemerk ik dat volle maan vaak gepaard gaat met een hoge luchtdruk. Veel targetvissers weten dat een volle maan regelmatig gepaard gaat met het vangen van dikke vissen.

Een dal in de luchtdruk is iets waar je rekening mee moet houden.

Na een periode van een hoge luchtdruk komt er altijd een moment dat die gaat dalen. Dat is HET moment om met piepende banden naar de waterkant te gaan! Een extreme luchtdrukdaling van bijvoorbeeld 1035 naar 1010 is erg goed. Ook een daling van maar 10-15 kan een groot verschil maken. Als ik een gemiddelde luchtdruk moet geven waarbij ik bijna altijd vang, is dat 1018.

Bij een luchtdruk van ongeveer 1018 vangt Mario geregeld zijn vissen.

Diepte en luchtdruk?

De luchtdruk zegt ook wat over de diepte waarop de vis zwemt. Een hoge luchtdruk kan zorgen voor een grotere druk op de zwemblaas, waardoor de vis omhoog wordt geduwd. Grote vissen kunnen hier wellicht beter tegen, dus voor het vangen van die ene dikke vis zou het vermoedelijk minder verschil maken. Het liefst vis ik wat dieper wanneer er een lage luchtdruk heerst.

Wat veel vissers niet weten is dat luchtdruk ook effect heeft op de zwemblaas van de karpers.

Toch vis ik niet direct al mijn hengels op dezelfde diepte wanneer ik bijvoorbeeld zie dat de vissen op een diepte van drie meter liggen. De diepte waarop de vissen zwemmen kan net zoals de luchtdruk elk moment veranderen.

Mario weet in elk geval hoe het moet… 😉

De hierboven beschreven theorieën hoeven dus ook niet letterlijk te worden genomen, probeer het meer als een richtlijn te zien!

Helderheid van het water

Op helder water zet ik graag fluorcarbon in. Op zulke wateren weet de vis precies wat ze pakken terwijl ze bij troebel water of in het donker meer gebruik maken van andere zintuigen.

Mario gebruikt graag fluorcarbon als hij op heldere water vist.

Daarbij verschilt de bodemkleur ook van water tot water. Niet elke kleur boilie contrasteert mooi met de kleur van de bodem. Dat is zeker stof tot nadenken! Door te experimenteren met kleuren (en smaken) kun je je vangsten een flinke boost geven, dus ga daar zeker mee aan de slag.

De kleur van je aas kan een hoop verschil maken in je resultaat!

Zonuren

Vooral in de winter en het vroege voorjaar zijn zonuren van cruciaal belang. Wanneer er een periode met weinig of geen zon gevolgd wordt door een periode met veel zonuren, dan kan dat de vis ineens activeren. Schijnt de zon dus al weken nauwelijks en gaat die plots een paar dagen lang schijnen? Dan ben ik sowieso aan de waterkant te vinden… 😉

Zonuren zijn van groot belang in het voorjaar!

Mooie woorden uit de Studio Talk

Beleef je hobby en vangsten met vrienden en deel de vreugde met elkaar. Geen vis is meer waard dan vriendschap. Een vriendschap is één van de meest fantastische dingen in het leven, want de vriendschap kan een vangst juist zo mooi maken om de herinnering samen voor altijd te delen.

Samen op avontuur gaan en je passie delen is het mooiste dat er is…

Bekijk zeker de Studio Talk nog eens, wellicht zitten er voor jou nog meer tips in. Succes in 2021!

Tight lines!

Mario Gijbels


Volg Mario zeker op Facebook en Instagram voor brute vangsten. Bezoek de site van Dreambaits eens voor meer informatie over zijn boiliefirma en het aas dat Mario gebruikt!

Bekijk ook