Meerkoeten en watervogels: welke hints geven ze ons?

De meeste mensen beschouwen het als terror en daar kunnen we je geen ongelijk in geven. Watervogels en in het bijzonder meerkoeten kunnen aardig wat woede in je opwekken. Maar wist je dat ze je ook heel wat hints geven?
Een meerkoet die net nadat je hebt gevoerd, als een #JEKKO begint te duiken op jouw stekje. Je hebt het vast al wel eens meegemaakt. De meningen zijn erover verdeeld, zoals vele topics in de karperwereld. Maar, watervogels herbergen ook heel wat interessante hints!

Zeker in de koudere maanden kan het in de gaten houden van watervogels veel interessante informatie met zich meebrengen. In deze update sommen we voor jullie drie hints op!
#1: Gratis Fishfinder
Vogels brengen net als mensen gedragingen met zich mee. Je ziet ze vaak duiken, enkele seconden onder water blijven en na een tijd komen ze boven met een boilie in hun bek. Als ze geschrikt bovenkomen en zich meteen uit de voeten maken, dan weet je dat er onraad is. Dit betekent vaak de aanwezigheid van karpers!

Het gedrag in het oog houden kan dus in je voordeel werken. Als ze bijvoorbeeld zenuwachtig heen en weer beginnen te zwemmen zonder te duiken duidt dat vaak op aanwezige vissen.
#2: Concurrentie
Andersom lijkt het de karpers niet heel veel uit te maken. Er staan verschillende beelden online waar je ziet dat de vogels de karpers niet echt van de wijs brengen. Daarnaast kan het juist een echte natuurlijke trigger zijn om sneller je aas te pakken.

Het kan dus echt wel in je voordeel werken. Je ziet het ook vaak terug bij het vissen met de korst. Urenlang merk je geen interesse op, maar als er plots vogels opduiken… Dan begint het slurpfestijn!

#3: Tactische voorsprong
Stel je voor: je komt aan op een water, je bestudeert de watervogels en je ziet dat ze op een stek duiken en een berg boilies naar boven halen. Deze zijn van een andere karpervisser en deze stek kan je dan al gelijk schrappen.

Wat op dressuurwateren soms heel goed kan zijn is kijken wat de vogels juist bovenhalen. Als ze bijvoorbeeld enkel plantenresten bovenhalen weet je dat ze de bodem hebben omgewoeld. Dit is een natuurlijke voedselbron en daar weten onze geliefkoosde onderwatervarkens wel raad mee!

We kunnen hier dus uit concluderen dat watervogels lang niet zo een pest zijn dan dat we denken. Er is dus meer voordeel uit te halen dan je zelf denkt!
Succes komend voorjaar!
KWO Redactie
Meer tips voor het komende voorjaar vind je op onze Community!