Madenvisserij – Dit zijn mijn drie belangrijkste leerpunten deze winter – Michiel Pilaar

Je kon er de afgelopen weken niet omheen. Op Instagram, de Community en op Facebook: overal werden gevangen karpers gedeeld die ‘sneuvelden’ op maden. Van René Treffers tot Kevin Diederen en van Willem Kwinten tot Thimon Dokter: allen zijn ze overtuigd van de kracht van deze kriebelende beestjes!

Ook Kevin Diederen kent de kracht van maden. Hij verbrak kort geleden zelfs zijn PR door met maden te vissen!

Onze eigen Pilaar was nog een ‘maden maagd’ maar is inmiddels ook om! Hieronder zijn drie grootste leerpunten van afgelopen winter omtrent het vissen met maden.


Michiel aan het woord: Ja jongens, ik dacht altijd “maden, dat is altijd ‘gekut’ met witvis, en je vangt er de kleinere vissen mee”. Nou, daar zat ik compleet mis. Als ik terugkijk op mijn vissersleven dan huilt mijn hart dat ik al sinds 1992 op karper vis en NU PAS ontdekt heb hoe succesvol je kan zijn met maden. Om jullie hiervoor te behoeden drop ik hieronder drie leerpunten.

Een tipje van de sluier: maden + mais = een gouden combinatie!

#1 De grootste ‘game changer’ op dressuurwater

Wordt er op jouw water veel gevist? Hebben de karpers ALLES gezien? Staan de vissen na een seizoen vol hengeldruk stijf van de dressuur? Dan kan ik je één ding vertellen: maden worden jouw beste nieuwe vriend 😉 In de Benelux wordt er nog altijd maar weinig gebruik gemaakt van dit ‘witte goud’. Zeker als er amper vissers zijn die de maden hebben ingezet gaan karpers er snel compleet LOS op.

Madenvisserij in de winter… Een stuk succesvoller dan Michiel aanvankelijk had gedacht! Foto: Kevin Diederen

Zowel René Treffers als Thimon Dokter weten dit maar al te goed. In hun leerzame bijdrages op de Community doen ze van A tot Z uit de doeken hoe ze maden inzetten op drukbeviste betaalwateren. Hun aanpak kent veel overeenkomsten, maar toch is het leuk om te zien dat er ook verschillen zijn: René heeft 0,0 vertrouwen in plastic nep-maden als haakaas, terwijl Thimon er bij zweert. Zo zie je maar: zelfs de meest ervaren vissers kunnen nog compleet andere inzichten hebben.

#2 Samen met mais en brood het beste instant aas EVER

Na diverse vissers te hebben gesproken en zelf met maden te hebben gevist durf ik wel te stellen dat deze kriebelende beestjes, samen met mais en brood, tot de beste instant aasjes aller tijden behoort. Zeker in de koudere maanden (lees: bij lage watertemperaturen) is het bizar hoe de karpers hier op reageren. Zonder schroom stofzuigen ze over de bodem: voedselnijd 2.0!

In een liter maden zitten behoorlijk wat aasopnames!

En juist die voedselnijd: daar zit een grote WIN voor ons als vissers. Doordat karpers loco worden ‘steken’ ze als het waren de andere vissen aan om ook als gekken te gaan azen. En met maden kan het wel even duren voordat ze klaar zijn; er zitten immers honderden (of eerder duizenden) maden in een liter maden. Een kilo 20 mm boilies kan door een groepje karpers in vijf minuten worden weggevreten, maar met een liter maden zullen ze flink wat langer bezig zijn.

En hoe meer tijd het kost: hoe heftiger er geaasd zal worden met daardoor een grotere kans dat een karper ook jouw haakaas zonder schroom oppakt en zichzelf prikt!

Een twintigponder die op de valreep werd gestrikt tijdens de sessie met René Treffers!

#3 Probeer het juist eens op wateren waar witvis zit

Ok, ik ga iets gevaarlijks zeggen: “Maden kunnen een KILLER zijn op wateren waar ook witvis zit!” Waarom? Nou, omdat je dan vrijwel ZEKER weet dat niemand anders deze tactiek gebruikt. Reken maar dat de karpers meteen op de maden duiken als je deze door hun plafond naar de bodem strooit. Natuurlijk zal je ook zeelt, grote voorns en brasem vangen, maar waarschijnlijk ook stukken méér karpers!

Ook Thimon Dokter weet als geen ander hoe goed maden kunnen scoren.

Belangrijk is wel dat je een rig gebruikt met meer dan alleen maden als aas: bevestig een fake-maiskorrel, een paar nep-maden of een kleine pop-up op je hair om ervoor te zorgen dat er altijd aas voor de karper over blijft (mochten kleine witvisjes jouw maden ‘stelen’)…

Vis bij voorkeer niet alleen met maden, maar bevestig bijvoorbeeld een pop-up aan je rig. Foto: Kevin Diederen

Nog een aandachtspunt: houd rekening met de stek. Als je op een water vist met een witvisrijk bestand dan wil je dat je binnen no-time opnieuw ligt te vissen. Bevis dan ook stekken op werpafstand, of zorg ervoor dat je geen 140 meter moet varen met een voerboot. Zo lig je na een eventuele bijvangst snel weer spot-on!

Thimon Dokter zet graag een voerboot in combinatie met een PVA stick in bij zijn madenvisserij.

Waarom zou je het geen kans geven?

Bovenstaande leerpunten zijn hopelijk triggerend om het vissen met maden zelf ook een kans te geven. Want wees eerlijk: wat heb je te verliezen? Koop eens vijf liter maden, kijk de rig tutorial van René Treffers en probeer het eens op een water wat je al goed kent.

Wie weet boek jij binnenkort een succesvolle wintersessie op maden!

Leerzaam zal het sowieso zijn, want je visserij is flink anders dan normaal. Wie weet vang je de pannen van het dak, springen de vissen bijna je net in en ben jij ook een maden-freak geworden 😉

Word jij ook een ‘maden-freak’? Geef het witte goud eens een kans!

Veel succes!

Michiel Pilaar

Bekijk ook