ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Leven als God in Frankrijk – Interview met Lowrance ambassador Coen Ursum

Coen Ursum is niet alleen beheerder van het bekende Lac de Villedon, maar ook fervent gebruiker van de Lowrance dieptemeters. Met jarenlange ervaring kan hij wel concluderen dat je op ieder water het verschil kan maken met deze ‘gadget’, zo ook in het najaar en de winter! Hoe? Dat legt Coen jullie uit in dit artikel!

De dieptemeter is een onmisbaar items geworden in Coen’s uitrusting!

KWO aan het woord: Allereerst Coen, bedankt voor je tijd en tof dat je wat wilt vertellen over je visserij en je ervaringen met de toestellen van Lowrance. Laten we beginnen bij het begin. Hoe is je visserij momenteel ingericht, carp only of ook roofvisserij?

Coen aan het woord: Mijn visserij richt zich op dit moment voornamelijk op karper en dan minimaal één of twee nachten in de week dat ik aan het vissen ben. Op dit moment ben ik woonachtig in Frankrijk en vis ik voornamelijk op Lac de Villedon waar ik ook de beheerder ben. Verder ga ik dit jaar beginnen met de openbare wateren in deze regio zoals rivier de Vienne.

Met veel plezier heeft Coen zijn ervaringen gedeeld op de KWO in Action Day!

Visplannen

We zitten al een eindje in het najaar. Heb je nog mooie trips op de agenda staan de komende tijd en kies je bewust wateren uit waar je met je dieptemeter het verschil kunt maken?

Zoals hierboven al vermeld ben ik van plan om de openbare wateren in mijn regio te gaan bevissen. Daarbij zoek ik de wateren niet uit waar ik met een dieptemeter het verschil kan gaan maken, want op elk water kun je met een goede dieptemeter het verschil maken. Het gaat daarbij vaak om de kleine details waardoor je wel of geen vis vangt.

Sinds kort is Coen de nieuwe beheerder van Lac de Villedon.
Een dieptemeter speelt in zijn visserij dan ook een grote rol!

Functionaliteiten

Karpervissers gebruiken een dieptemeter vaak alleen om de diepte af te lezen en te kijken of er waterplanten staan. De modellen van 2021 zijn echter zó bizar gemoderniseerd dat er veel meer mee kan. Kun jij drie functionaliteiten noemen die jou extra karpers opleveren?

Hieronder lees je drie functionaliteiten die bij Coen extra karpers hebben opgeleverd.

1. Sidescan

De sidescan is voor mij een onmisbare functie op een dieptemeter. Dit is voornamelijk omdat ik een heel breed bereik heb rondom mijn boot en waarbij ik variaties in en op de bodem duidelijk kan zien. Ook voor het vissen tegen obstakels kan dit het verschil maken met waar je je rig presenteert, omdat je voor een deel in het obstakel kan kijken met de sidescan.

Met sidescan bekijk je bodem vanuit verschillende hoeken, wat weer bijdraagt aan een gedetailleerder beeld.

2. Genesis overlay

De C-map Genesis overlay is kort gezegd een functie waarmee je dieptekaarten kan maken van het water waar je aan het vissen bent. Dit kan gewoon aangezet worden en dan gebeurt dit automatisch zonder dat je op je kaartpagina zit. Hoe het precies werkt kun je zien in deze video. Verder zijn er online op de website ook meerdere social maps te vinden. Dit zijn waterkaarten van over de hele wereld die je gewoon kan downloaden, op een SD kaart kan zetten en in je dieptemeter kan steken.

In sommige gevallen zijn de waterkaarten al beschikbaar…
….dan hoef je ze alleen nog maar te downloaden!

3. Een gesplitst scherm met verschillende functies

Wanneer ik op een nieuw water aankom ga ik voor de eerste keer het water op met drie verschillende functies op één scherm. Dit zijn de traditionele sonar, de downscan en de sidescan. Hierdoor krijg ik een overzichtelijk beeld van wat er onder mijn boot gebeurt, maar ook wat er links en rechts van mijn boot gebeurt. Hierdoor krijg ik een totaalbeeld van wat er allemaal in het water aanwezig is. Hier kan ik dan mijn plan mee maken en uitvoeren. Terwijl ik dit doe heb ik de C-map Genesis overlay aan zodat er ook meteen een dieptekaart gemaakt wordt.

Drie functies op één beeld, gedetailleerder kan haast niet!

Najaar en winter

We zitten al een aardig eindje in het najaar en voor je het weet is het winter. Gebruik je de dieptemeter in de komende periode anders dan in de rest van het jaar?

Om deze vraag kort te beantwoorden: nee, eigenlijk niet. De manier van gebruiken blijft hetzelfde, alleen ben ik op zoek naar andere dieptes als bijvoorbeeld in de zomer. Echter in de winter ben ik ook iets meer op zoek naar de karper op mijn dieptemeter omdat deze wat passiever zijn.

In de winter gaat Coen op zoek naar de karpers, dit omdat ze in deze tijd een stuk passiever zijn.

Kun je eens een voorbeeld noemen waarbij je in kon spelen op de omstandigheden doordat je bepaalde dingen zag op je scherm?

Ik kijk altijd naar variatie op de bodem zoals een kuil of een heuvel. Hier kun je dan op inspelen door er op, onder of naast te vissen. Gewoon het kijken naar variatie op de bodem of obstakels waar je dan je plan van aanpak op baseert.

Breng eerst de bodem (en het water) in kaart en maak dan je plan van aanpak.

Passieve karpers

Is het zo dat de karpers vaak extreem gegroepeerd bij elkaar liggen in hartje winter? Wat is jouw ervaring hiermee?

Ik heb dit zelf niet in grote mate gezien. Wat ik wel vaak heb ervaren is dat ze passiever zijn, ofwel minder bewegen. Hierdoor zijn ze ook wat sneller te vinden op de dieptemeter. Niet dat ik met een dieptemeter aan het zoeken ben naar karpers, nee, ik zoek meer naar de bodemstructuur. In de winter zijn ze overigens wél makkelijker te vinden.

In de zomer zijn karpers een stuk actiever ;-).

Dieptemeters zijn er in diverse uitvoeringen en prijsniveau’s. Heb je nog tips voor mensen met een kleiner budget, zeg tot €400,-?

Bij Lowrance hebben we hele simpele instapmodellen met enkel een sonar en eventueel een GPS functie er op voor een bedrag van rond de €150,-. Echter is dit heel basic, al doet het wel wat het moet doen én dat is de diepte en bodemhardheid weergeven. Er zijn ook nog ‘Hook Reveal‘ modellen, die liggen (dacht ik uit mijn hoofd) ook op zo ongeveer €400 en daar zit dan een splitshot transducer bij. Dit betekent sonar en downscan in één unit.

Bij Lowrance zijn er diverse modellen verkrijgbaar tot €400!

Keuze dieptemeter

Welk toestel heb je zelf op je boot zitten en wat maakt deze uitvoering zo passend in jouw visserij?

Op dit moment maak ik gebruik van de Lowrance Elite FS en de Hook Reveal, waarbij allebei het scherm 7 inch groot is. Deze uitvoeringen maken voor mij echt het verschil in mijn visserij omdat ik zoals al boven aangegeven alles om mij heen kan zien onderwater.

Eén van de Lowrance dieptemeters uit Coen’s visserij.

Vis ik op wateren waarbij ik grotere taluds bevis, dan pak ik mijn Hook Reveal. Deze laat alles zien wat ik wil weten. Een voordeel is dat het batterijverbruik minder is van deze unit in in tegenstelling tot de Elite FS. Echter vis ik op een water waar heel veel obstakels en bodemstructuren zijn, dan pak ik mijn Elite FS met als simpele reden dat deze transducer iets gedetailleerder is en ik dus net iets preciezer mijn montage kan positioneren.

Bedankt voor de gedeelde informatie, ik weet zeker dat de KWO lezers er wat van geleerd hebben!

Coen van Ursum


Meer weten over de andere dieptemeters van Lowrance? Check dan de website en volg ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook