KWO Fieldtest: Sony A7III camera – Robin Bulters & Marco Nap

Onlangs vertelde Mark Hofman al over zijn favoriete foto- en filmcamera en liet Michiel zien hoe hij de video’s op de KWO Community vastlegt. In dit artikel vertellen Robin Bulters en Marco Nap over hun ervaringen met de Sony A7III camera body. Van eenvoud tot geavanceerde features: alles komt in deze review aan bod!

Ook in het donker werkt de Sony A7III meer dan goed!

Over de Sony A7III

Robin vertelt: We zijn alweer twee jaar verder in mijn job als cameraman bij KWO. Een periode waarin ik zoveel video’s en foto’s heb gemaakt dat ik niet meer zonder mijn camera kan. Mijn inbox stroomt vol met vragen: ‘’Welke camera adviseer je?”, ‘’Welke lenzen gebruik je?’’, ‘’Hoe krijg je van die mooie slowmotion beelden?” Het antwoord is eigenlijk altijd hetzelfde: een Sony A7III! Zoals je kan lezen, heb ik deze body’s nu zo’n twee jaar onder mijn hoede als ik naar filmklussen ga voor KWO. Waarom ik deze adviseer, ga ik je proberen uit te leggen in “Jip en Janneke taal” ;-).

Robin maakt al een tijdje gebruik van de Sony A7III.

Full Frame Sensor

Om te beginnen een full-frame sensor, want wat houdt dat eigenlijk in? In de foto hieronder zie je het al een beetje. Het gaat namelijk om de grootte van de sensor, dit is waar uiteindelijk de foto door gemaakt wordt.

Een kleinere sensor (APS-C) kan prima resultaten behalen, maar je raadt het al: met een grotere sensor zijn deze beter. Zo is het dynamisch bereik vele malen beter en dat houdt in dat kleuren, contrasten, witte tinten, zwarte tinten en ook een stukje scherpte je een meer én beter gedetailleerd beeld geven dan een kleinere sensor. Ik denk dat je het verschil goed kan zien als je naar de video’s van Pilaar kijkt, daar waar geen cameraman bij aanwezig is. Michiel heeft sinds kort een overstap gemaakt van een APS-C sensor naar een full-frame sensor en je ziet duidelijk het verschil! De kwaliteit van een full-frame sensor is te allen tijde hoger.

Screenshot #1 – Gemaakt met de APS-C sensor.
Screenshot #2 – Gemaakt met een full-frame camera!

Een full-frame is zeker wat duurder, maar daar krijg je wel meer kwaliteit en ragscherpe beelden voor terug! Verder zitten er nog een tal van functies in het super overzichtelijke menu van Sony. Om ze allemaal te bespreken hebben we nog wel een pagina of 100 nodig… Zowel Marco als ik zullen jullie onze favorieten functies geven die de Sony A7III heeft.

Op zoek naar haarscherpe beelden? Dan is een full-frame wat Bulters betreft een must!

Marco’s favorieten

Marco aan het woord: Met de boys ben ik vaak de deur uit om opnames te maken. Ik zag ze in de weer met de camera’s en vond dat daar altijd supermooie beelden uitrolden. Hoog tijd om daar zelf wat mee te doen! Zo gezegd, zo gedaan (daar ging mijn spaargeld) en inmiddels ben ik nu ruim een jaartje in het bezit van een Sony A7III. Ik moet zeggen: hij bevalt me prima! Als beginner had ik baat bij een makkelijk te bedienen camera die mooie plaatjes oplevert.

Marco weet inmiddels aardig om te gaan met de A7III.

Na kort gespard te hebben met de cameraboys op kantoor, kwamen we tot volgende functies die ons helpen bij het maken van mooie beelden:

  • Op de draaiknop van de camera zit de functieknop 1 en 2. De Sony is dusdanig geavanceerd dat ik hem zo heb ingesteld dat als ik de draaiknop naar 1 zet ik in 4K film en als ik deze op 2 zet in 100 frames per seconden film. Wat deze frames inhouden gaat Robin zo nog even toelichten. Zo is er in al onze films veel diversiteit qua slowmotion en “scherpe spraakstukjes” zoals wij dat noemen.
  • De focuspunten op de camera zijn er best veel, 693 om precies te zijn. Zo weet je in ieder geval dat wanneer je iets scherp op beeld wil hebben, dat ook (altijd) echt lukt en je er vrijwel nooit naast zit. Er zijn functies om breed te focussen, maar door middel van een klein flexibel focuspunt (die te bedienen is met een joystick), kan je de kleinste details haarfijn vastleggen!
Een object extra laten opvallen door een flinke vervaging van de achtergrond? Dat gaat feilloos met deze full-frame camera.
  • Interne beeldstabilisatie is ook iets wat je terug vindt bij het hogere segment camera’s. Dit is heel relaxt, want dit komt ten goede van de scherpte in foto’s en film. Deze functie zorgt ervoor dat je eigenlijk geen onbewogen foto’s kan maken, omdat de body het beeld zelf probeert recht te houden. Een lens zonder beeldstabilisatie is voor deze camera dan ook geen enkel probleem!
  • Wat ik als laatste wil uitleggen is de WiFi-functie die de camera heeft. Zo kan ik makkelijk met Imaging Edge Mobile Phone App tijdens de sessie mijn foto’s van de camera halen en direct op social media plaatsen. Dit geldt helaas niet voor video’s…
Deel foto’s eenvoudig van je camera met je telefoon. Handig voor de fanatieke Instagrammers!

Dit is nog maar een greep uit de functies die de camera tot zijn beschikking heeft. Ik ben zelf al aardig wat keren met deze unit aan de slag geweest en heb (als beginner) al waanzinnige foto’s gemaakt. Deze camera kan ik in ieder geval zeker aanraden als je op zoek bent naar een nieuwe body. Zowel voor de beginnende foto- en videograaf als voor de gevorderde is dit een ideale keuze!

Zowel voor de beginnende foto- en videograaf als voor de gevorderde is de A7III een ideale keuze!

Slow motion beelden

Robin aan het woord: ‘’Hoe maak je eigenlijk slowmotion beelden en kan dat ook met deze camera?” Dat ligt eraan, een Sony A7III kan het in ieder geval wel! Deze camera’s beschikken over een framerate van 100 fps, dat houdt in 100 frames per seconden.

Met een paar wijzigingen in de instellingen schiet je de vetste slowmotion beelden!

Voor het maken van video’s gebruiken wij het programma Adobe Premiere Pro. Hier edit je in een tijdlijn waar wij de snelheid vaak op 25fps zetten. Dit betekent dat je een video met 100 fps maar liefst vier keer kunt vertragen in het edit programma waarmee je dus slowmotion beelden maakt. Je moet wel opletten met de sluitertijden als je aan het filmen bent:

  1. 1080 (FULL HD) in 100 frames houdt in dat je sluitertijd altijd minimaal 1/200 is
  2. 4K beelden moet je altijd in minimaal 1/50 schieten

Je moet altijd de framerate op je camera verdubbelen, want wanneer je voor de bovenstaande opties 1/160 gebruikt en op 4K 1/40 ga je tijdens de edit frames missen, krijg je haperende beelden en is je project om zeep.

Robin weet het als geen ander: met de verkeerde instellingen haal je je project eenvoudig om zeep!

Dit zijn allemaal wel technisch dingetjes en ik zou zeker aanraden om met YouTube als handleiding aan de slag te gaan. Hier kun je talloze video’s over de A7III vinden!

Technische details

Nu kan ik me voorstellen dat je naar Kamera Express gaat en zo’n camera wilt bestellen. Ik raad de A7III, die inmiddels het hele KWO team gebruikt, dan ook zeker aan! Mocht je daar in de lijst van specificaties terecht komen dan zul je de onderstaande dingen zien. Ik zal even in begrijpbare taal toelichten wat het daadwerkelijk inhoudt.

De ervaren cameraman kan zijn hart ophalen bij de A7III, want de mogelijkheden zijn oneindig!

Full-frame sensor

Dit betekent dat kleuren, contrast, scherpte en andere tinten beter zijn dan bijvoorbeeld een telefoon. Een 24,2 miljoen megapixel sensor op een full-frame is dan ook echt haarscherp. Feitje: als je een telefoon hebt met een 12 miljoen megapixel denk je misschien: “Ik heb maar de helft minder pixels dan Bulters zijn camera”. Ik snap dat je dat denkt, maar de sensor van je telefoon is nog kleiner dan een APS-C sensor en ga je het dus nooit halen bij de kwaliteit van in dit geval de Sony A7III. Kortom: een telefoon is leuk, maar niet realistisch voor de kwaliteit die jullie van ons gewend zijn ;-).

Met een full-frame sensor op de A7III, filmen we in de hoogst mogelijke kwaliteit!

Dit geldt voor zowel video als foto. Een telefoon kan ook in 4K filmen, maar de beeldkwaliteit voor een editor is eigenlijk “dramatisch”. Een gewaagde uitspraak van mij uit is: “Een telefoon levert 5 keer slechtere kwaliteit, maar is maar de helft goedkoper dan een goede systeemcamera met lens.” Telefoons zijn dus eigenlijk duur! 😉

5-assige beeld stabilisatie

Dit is voor scherpe foto’s helemaal top. Je camera zelf zorgt ervoor dat wanneer je geen vaste hand hebt (zoals ik), er geen bewogen foto’s worden gemaakt dankzij de interne stabilisatie.

Dankzij de interne stabilisatie is een gimbal niet persé nodig!

Andere specs:

  • Schiet beelden in 4K en Full HD, laatstgenoemde creëert mooie slowmotions.
  • Er passen twee geheugenkaarten in, dus met twee flinke kaarten kan je makkelijk een gehele sessie filmen zonder te wisselen. Ik adviseer je wel om goede geheugenkaarten te kopen, zodat de relatief zware data weggeschreven kan worden.
  • De accuduur van de meegeleverde batterij is goed te noemen en deze kan overigens gewoon met een powerbank aan de waterkant opgeladen worden.
Dankzij de twee geheugenkaarten kun je gemakkelijke hele sessies in één keer vastleggen!

Mocht je nou meer willen weten over de Sony A7III dan kan je mij altijd een berichtje sturen op social media. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen overtuigen van de kracht van Sony ten opzichte van je oude apparatuur. Wil je het maximale uit je foto’s halen, dan is de Sony A7III ook voor jou geschikt!

Succes!

Robin & Marco


Wil je meer weten over de specs en mogelijkheden van deze Sony camera? Check dan de website van Sony NL of vraag ernaar bij je lokale dealer!

Bekijk ook