KWO Fieldtest – JRC Contact Zip Brolly – Rick Boerboom

Zelden is een onderkomen voor een karpervisser zo goed getest en omschreven als deze Fieldtest van Rick Boerboom. Ieder detail van de JRC Contact Zip Brolly is aan zijn (kritische) blik onderworpen.
Michiel Pilaar benaderde mij met de vraag of ik een product wilde testen in het kader van de KWO Fieldtest. Uiteraard zag ik dat wel zitten en in overleg heb ik de JRC Contact Zip Brolly eens aan een grondig onderzoek heb onderworpen. Ik vis zelf veel korte sessies (enkele nachten, maar ook ochtend- en avondsessies) en gebruik daarbij al jarenlang een brolly systeem.
Het voordeel is dat een brolly gemakkelijk en snel op te zetten is en door z’n veelzijdigheid voorziet in een schuilplek tegen de weersinvloeden tot een waardig onderkomen gedurende de nachtelijke uurtjes. Doordat ik bijna uitsluitend met brolly’s vis leek het mij interessant om mijn gebruikservaringen eens te spiegelen aan de JRC brolly.
Eerste indruk
De brolly wordt geleverd met frontpaneel, 4 stormpalen, 16 haringen, een grondzeil en een opbergtas. Het totaalpakket weegt circa 9,5 kg.
Eenmaal uit de verpakking en opgezet valt op dat de JRC brolly erg veelzijdig is. En dat is precies de grote kracht van een brolly systeem! De brolly is als shelter te gebruiken, waarbij het gehele frontpaneel afgeritst wordt, maar ook als volledig gesloten tent. Daar tussenin zijn allerlei varianten mogelijk, waarbij gekozen kan worden voor een dichte deur, mozzy raam of een doorzichtig PVC raampaneel, opgerolde deur etc.
In de zijpanelen zitten mozzy vensters (die ook weer gewoon dicht te gebruiken zijn). Wil je dus ’s nachts in een dichte tent slapen, maar toch wat extra ventilatie en/of licht kun je de mozzy vensters gebruiken. Ook de zijpanelen zijn op te rollen. De brolly is snel en eenvoudig op te zetten en neemt relatief weinig ruimte in beslag. Dus ook geschikt voor compacte stekjes. De brolly beschikt over een regengootje, dubbel gesealde naden en 2 hengelstrips aan de voorzijde. De ritsen in de panelen ogen en voelen zeer degelijk!
Gedurende de testperiode heb ik er dagsessies en nachten mee gevist. Weertypen varieerden van warm, droog zomerweer tot zware regen- en hagelbuien, flinke rukwinden en koude nachten. Dit alles heeft de brolly goed doorstaan.
Grondzeil
Het grondzeil dat bij de brolly geleverd wordt is een dun PE grondzeil. Op den duur zal dit waarschijnlijk door gaan slijten op de plekken waar veel gelopen wordt (bij de ingang van de brolly) en waar de stretcherpoten erop drukken. Doordat het grondzeil lichtgewicht en dun is, ligt het niet snel mooi vlak. Het voordeel daarvan is de gewichtsbesparing, maar ik zie liever een dikker PVC grondzeil dat duurzamer is en beter op zijn plek blijft liggen aan de waterkant.
Handig is wel dat er een logo op zit aan de voorzijde, zodat duidelijk wordt hoe het grondzeil gepositioneerd moet worden. Ik gebruik tegenwoordig overigens altijd een grondzeil tijdens het nachtvissen. Vroeger liet ik het grondzeil uit gemakzucht en met het oog op gewichtsbesparing nog weleens thuis. Maar een grondzeil in je tent levert zoveel meer comfort op. Je hebt minder last van insecten en spinnen, je kunt nog eens materiaal en kleding op de grond neerleggen zonder dat het gelijk vies of nat wordt, je kunt nog eens op je sokken uit je slaapzak springen zonder gelijk natte voeten te krijgen en, het belangrijkste van alles: het scheelt aanzienlijk in hoe vochtig je tent aan de binnenzijde wordt (bij een brolly heb je toch al sneller last van condensvorming). Minder condens bevordert weer de levensduur van je tent.
Stormpalen
De brolly wordt standaard geleverd met vier matzwarte ‘cam lock’ stormpalen: twee 24″ stormpalen voor in de hoeken en twee 36″ stormpalen om centraal te bevestigen. Hierdoor staat de brolly extra stevig. De stormpalen zijn echter vrij dun en zijn eigenlijk de naam stormpaal niet waardig. Bij stevige wind zie je de stormpalen buigen. Het risico hiervan is dat ze bij een storm beschadigen of zelfs breken. Ook kun je een verbogen stormpaal niet of nauwelijks nog terug inschuiven. Helaas hebben de stormpalen geen schroefdraad aan de punten.
Het gebruik van alle vier de stormpalen is aan te bevelen. Voorheen gebruikte ik vaak (uit gemak) alleen de twee lange stormpalen. Door de twee korte stormpalen aan de zijkanten ook te gebruiken, wordt het frame van de brolly als het ware ondersteund, waardoor er minder druk op de baleinen komt te staan. Dit zorgt ervoor dat de brolly minder belast wordt door zijn eigen gewicht en de druk van de wind. Ook wordt de druk van de wind hierdoor verdeeld over 4 stormpalen in plaats van over 2. Gebruik van alle stormpalen bevordert de levensduur van de constructie en van het doek, op die plekken waar het zou kunnen slijten.

Bij gebruik van de meegeleverde stormpalen staat de tent als een huis.
Haringen
Er worden standaard 16 heavy duty haringen bij de JRC Contact Zip Brolly geleverd. Dit zijn stevige haringen, met een goede scherpe punt, die de naam ‘heavy duty’ absoluut waardig zijn. Niks op aan te merken.

De haringen zijn degelijk, prima in orde.
Tas
Eén van de grootste nadelen van deze brolly (en een aantal brolly’s van andere merken) is de bijgeleverde tas. Dit is meer een hoes dan een tas. De tas is niet van duurzaam materiaal gemaakt, heeft geen rits over de gehele lengte (alleen een opening bovenop) en de brolly past er altijd net in, waardoor het echt proppen is bij het opruimen. Persoonlijk zou ik liever iets meer betalen voor een brolly, waarbij een goede en ruime tas met een rits over de gehele lengte geleverd wordt.
De bijgeleverde korte en lange stormpalen en de set haringen worden apart in PE tasjes verpakt. Het gebruik hiervan heeft als voordeel dat de punten van je stormpalen niet het tentdoek of de tas beschadigen of vervuilen met modder. Ook de haringen blijven hierdoor uit de buurt van het tentdoek.
De relatief lange transportlengte van circa 1,80 meter kan als een nadeel gezien worden. Dit is overigens aan de orde bij elke traditionele brolly.
Doek
Het doek van de brolly is gemaakt van 210D Oxford nylon, met een waterdichtheid van 3000 HH. Dit zal sommige lezers niet zoveel zeggen, dus ik zal uitleggen wat dit betekent. 3000 HH betekent dat het doek 3000 mm (3 meter) water een uur lang kan verdragen zonder door te lekken.
Een waterdruk van 3 meter dus. Dat lijkt veel, maar ondersteund door een flinke wind kan een wolkbreuk al voor behoorlijk wat waterdruk zorgen. 3000 HH is in principe ruim voldoende voor de hengelsport. Een materiaal met een waterdichtheid van 1000 HH wordt in de Verenigde Staten bijvoorbeeld als officieel waterproof beschouwd.
Verwacht voor de aanschafprijs van deze brolly geen Aquatexx of Ventec doek. Het doek is gewoon wat dunner, maar heeft gedurende de fieldtest prima stand gehouden. En dat ondanks een aantal zeer fikse regenbuien! Het doek is mooi waterafstotend. Vocht trekt er haast niet in, maar blijft er als druppels op liggen, alsof er een waterafstotende coating op zit. Hierdoor droogt de JRC brolly ook vrij snel.
Het is belangrijk om de open geritste deur van de brolly niet bovenop de brolly te gooien maar altijd op te rollen, met name bij regen of vochtig weer. Doordat je de deur langdurig bovenop het dak van de brolly legt komt er extra druk op het doek te staan, waardoor de waterdichtheid op den duur aangetast wordt. Het is ook belangrijk om de brolly goed te laten drogen en niet nat in de (strakke) opbergtas te laten zitten, omdat je dan ook het water door het doek heen drukt. Bovendien kan roest ervoor zorgen dat de brolly kapot gaat. Het kwetsbaarste deel van een brolly is het punt waar de baleinen samenkomen. Daar worden ze samengehouden om de centrale steel door een ijzerdraad. Als deze door waterschade doorroest komen de baleinen los.
Bij normaal gebruik is dit een prima, waterdichte brolly. Let wel goed op doorns van bramen, rozen, meidoorns etc. en scherpe takken bij het positioneren van de brolly. Het zou zonde zijn als je het doek zou beschadigen.
Prijs
De verkoopprijzen van de JRC Contact Zip Brolly variëren tussen de € 210 en € 240,-. Enkele andere bekende merken bieden voor vergelijkbare prijzen ook een brolly. Maar vaak ontbreekt voor de prijs het frontpaneel of een grondzeil of de stormpalen, waardoor je uiteindelijk toch weer duurder uit bent. Ik denk dat deze JRC brolly een prima prijs-kwaliteitverhouding heeft. Wil je dik Aquatexx doek, een dik PVC grondzeil etc. dan betaal je ook meer!
Conclusie
De JRC Contact Zip Brolly mist wat eigenschappen waar duurdere varianten meestal wel over beschikken, zoals een stevig grondzeil, dikker tentdoek en stevigere stormpalen, maar heeft desondanks toch weer en wind doorstaan gedurende de testperiode. De brolly is erg veelzijdig in het gebruik door de vele opties, het snelle opzetten en compactheid. Bij dit soort producten is zuinig zijn op je spullen wel extra belangrijk: de brolly goed laten drogen en gebruik zoveel mogelijk een grondzeil om de levensduur van het tentdoek te maximaliseren. Uiteraard zal de duurzaamheid van de constructie en het doek zich pas na langer gebruik uit moeten wijzen, maar mijn eerste indruk is dat het een brolly is die nog wel wat jaartjes mee kan. Hieronder nog eens de plus- en minpunten opgesomd.
Pluspunten:
– veelzijdig in gebruik
– snel op te zetten
– compact
– wordt als complete set geleverd
– degelijke haringen
– lichtgewicht
– goede prijs-kwaliteitverhouding
Minpunten:
– geen ‘schroef’ aan de stormpalen
– de opbergtas is aan de krappe kant
– relatief dun doek

Na regen komt ‘zonneschijn’…
Voor meer informatie over deze Brolly en andere tenten van JRC, KLIK HIER!