KWO Fieldtest: een Caperlan rodpod van minder dan 1,5KG?!

Om daar achter te komen, moet die natuurlijk gebruikt gaan worden in de praktijk! Robin Bulters was de gelukkige en heeft het afgelopen voorjaar de rodpod van Caperlan aan een flinke test onderworpen. Benieuwd naar zijn ervaringen, lees dan verder!


Robin aan het woord: Toen het voorjaar van 2022 voor de deur stond en ik erachter kwam dat ik geen rodpod in mijn bezit had, was het tijd om er één aan te schaffen. Gelukkig kwam onze vriend Mark de Zwart langs op kantoor om een aantal producten te presenteren van Caperlan waaronder een rodpod. Gelijk dacht ik: “wow, dit model wil ik gaan gebruiken”. Hij was zwart (gecoat) in plaats van RVS, wat ik persoonlijk heel gaaf vindt! Gelukkig gaf Mark aan deze ter beschikking te willen stellen voor een fieldtest, dus let’s go!

Kan het nog compacter?
Als het aan Robin ligt niet!

In de praktijk

Toen het voorjaar begon, ben ik er gelijk een aantal keer mee op pad geweest waaronder een lange trip naar Frankrijk. Samen met Niels van Vooren reisde ik af naar de Alpen, één fantastisch berggebied in Frankrijk en dat betekent ook: veel stenen, grind en rotsen. Het plaatsen van banksticks is op zulke plekken vaak onmogelijk… en een rodpod is dan een must.

Dikke pluspunten dus!

Gelukkig had ik de Compact 500 mee van Caperlan en die heb ik flink uitgetest! Aardig wat runs, verschillende (harde) ondergronden en veel verkast, kortom: de rodpod heeft zich bewezen in verschillende situaties. Naast dat de uitstraling super gaaf is, is die ook heel stabiel! We hebben meermaals verkast en dan is een compacte, lichtgewicht rodpod ideaal. Dikke pluspunten dus!

In de Alpen kwam de rodpod goed van pas 😉

Ik heb deze rodpod naast de Frankrijktrip ook veel gebruikt in Nederland. Zelf woon ik in de stad en daar heb je veel vlakke (en harde) ondergronden bij de waterkant, zoals betonnen kades en houten vlonders. Om op deze plekken te kunnen vissen, is een rodpod onmisbaar! Hij is dus meerdere sessies mee geweest en daaruit kan ik concluderen dat die heel stabiel is, ook bij een flinke run (afhankelijk van hoe dicht je slip staat natuurlijk). Ik ben een mobiele visser die meerdere stekken bevist in korte tijd en daarom wil ik geen zware, grote, lompe rodpod mee vervoeren. En deze rodpod van Caperlan is allesbehalve dat ;-). Daarnaast werkt het frame (wat hem zo compact maakt) erg fijn.

In het begin had Robin twijfels over het frame…
… maar al snel werden die weggenomen!

Features

De Compact 500 is, zoals de naam al zegt, zeer compact mee te nemen door het speciale frame. Het frame stel je in positie door middel van een scharnier. Afhankelijk dacht ik dat dit het zwakke punt zou zijn van de rodpod, maar niks was minder waar! Na drie maanden werkt dit nog steeds solide en dat is een dikke plus punt. De rodpod is uitgerust met vier kleine bankstick en 2 keer een 3-rod buzzerbar om de set-up compleet te maken. De banksticks zijn in hoogte verstelbaar, de buzzerbars zijn dat niet. Verder heeft deze compacte rodpod een lichtgewicht van maar 1,26 kilo en wordt die geleverd in een mooie, gevoerde draagtas.

De compact 500 is geschikt voor vlakke ondergronden.

In tegenstelling dus tot alle andere rodpods in de markt, weegt deze bijna “niks” en dat maakt het voor een compacte visser nog makkelijker om ‘m mee te nemen. Dat is ook exact de reden waarom ik voor deze rodpod van Caperlan heb gekozen.

Wat zijn de pluspunten?

Het is een super strakke rodpod voor nog geen €60,-. In vergelijking met andere rodpods (van andere merken) in de markt zit die goed onder de gemiddelde prijs, kortom: een goede prijs/ kwaliteitsverhouding. Daarnaast staat die stabiel op (vlakke) ondergronden en is de compactheid toch wel het grootste pluspunt! Tot slot is één van de twee buzzzerbars net wat breder zodat de hengeltoppen wat verder uit elkaar staan (als je deze buzzzerbar voor gebruikt).

Ben je dus op zoek naar een compacte rodpod met een goede prijs/ kwaliteitsverhouding…
… bekijk dan zeker de compact 500 van Caperlan!

Wat zijn de minpunten?

Om te beginnen moet deze rodpod op een vlakke ondergrond staan. Is de ondergrond niet vlak, dan krijg je ‘m niet mooi recht. Daarnaast is die minder stabiel dan een RVS rodpod, maar daarentegen is die wel licht van gewicht. Tot slot is de rodpod gemaakt van aluminium met een zwarte afwerking en gebruik je hem dan onder hele ruwe omstandigheden, dan kunnen krassen sneller zichtbaar zijn. Uiteraard hangt dit natuurlijk ook af van het gebruik, locatie en visser ;-).

De rodpod van Caperlan heeft al flink wat runs moeten doorstaan!

Samengevat

Wat kan ik verder nog zeggen over deze rodpod? Eigenlijk niet heel veel spannends meer, buiten dat het een super compacte, lichtgewicht rodpod is voor een hele scherpe prijs. Neem zeker eens een kijkje op de karperafdeling van Decathlon en laat je verrassen! Je komt daar onder andere de items tegen van Caperlan en ik weet zeker dat er ook voor jou wel wat tussenzit.

Succes!

Robin Bulters


Meer weten over deze rodpod over andere producten van Caperlan? Klik dan hier!

Bekijk ook