KWO Fieldtest – Fortis Overwraps zonnebril

Ben jij een brildrager en wil je tch gebruik maken van een polariserende zonnebril. Helaas zijn er dan niet veel opties behalve lenzen nemen f een dure bril scoren bij je lokale opticien. Gelukkig is er nu een oplossing voor ons vissers, namelijk de Overwrap Sunglasses van Fortis Eyewear. Deze bril kun je namelijk over je normale bril heen dragen. Derk Lagcher ging met de overwrapop pad. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees dan verder!


Derk Lagcher vertelt: Een goede polariserende zonnebril is vaak een toch wel onderschat item bij veel karpervissers. Er wordt veel geld gespendeerd aan mooie spulletjes, maar een paar tientjes extra uitgeven aan een goede zonnebril is voor velen nog teveel… Bij mijzelf is een goede zonnebril al een jaar of 20 n van de belangrijkste items uit mijn uitrusting en ik kan absoluut niet meer zonder!

Beslagen glazen zijn verleden tijd vanwege de ventilerende gaatjes aan de bovenzijde!

Een polariserende zonnebril vermindert reflecties van alle niet metalen oppervlaktes, dus ook van het wateroppervlak! Hiermee ben je dus veel beter in staat om door het wateroppervlak te kijken en te zien wat zich daar afspeelt. Zo’n bril is dan ook vaak ht verschil tussen vis wel of niet opmerken en ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat dat ook het verschil kan zijn tussen wel of niet vangen! Het brengt nog een heel groot voordeel met zich mee, namelijk dat je bij een dag aan het water vertoeven niet de hele dag last hebt van die schittering op het water. Dit zorgt voor een veel rustiger beeld en veel minder vermoeide ogen.

Links zonder bril en rechts met bril. Het verschil is duidelijk zichtbaar!

Fortis is zeker geen onbekende in de karpervisserij wat zonnebrillen betreft en het staat al jaren bekend om zijn polariserende zonnebrillen van hoge kwaliteit! Eerder testte Jordy en Rick al 2 zonnebrillen van Fortis. Deze fieldtest kan je hier teruglezen.En deze keer was ik aan de beurt om een zogenaamde ‘overzetbril’ van Fortis aan de tand te voelen.

Zelf ben ik sinds een klein jaartje brildragend en weet inmiddels dat een gepolariseerde zonnebril op sterkte een behoorlijk prijskaartje heeft! Ook het veelvuldig wisselen van gewone bril naar zonnebril is vaak verre van ideaal. Speciaal daarvoor heeft Fortis de ‘Overwraps’ op de markt gebracht. De ‘Overwraps’ is een zonnebril die je over je normale bril heen draagt. Het model is verkrijgbaar met 2 verschillende soorten glazen: Bruin voor normale situaties en Amber speciaal voor situaties met weinig licht zoals in de schemering en met zwaarbewolkt en regenachtig weer.

De bril past gemakkelijk over je normale bril heen!

Ik heb de uitvoering met de amberkleurige glazen nu enige tijd in gebruik. Buiten dat de polariserende werking van de bril erg goed is, werken de glazen behoorlijk contrast verhogend. Dit is aan het begin best even wennen, maar zorgt er wel voor dat je bij situaties in bijvoorbeeld de schemering nog veel langer goed kunt zien dan met een normale bril en zelfs ook als zonder bril. Ideaal dus voor het spotten van vissen tijdens de meest productieve uurtjes! Tijdens een avondje penvissen kon ik tot ver naar zonsondergang door vissen terwijl ik zonder de bril de pen nog maar nauwelijks kon zien.

Deze rakker kwam langs tijdens het testen!

De bril heeft een zeer degelijk en stevig aanvoelend matzwart montuur. De binnenkanten van de pootjes zijn voorzien van een stroef zacht rubber, zodat de bril niet van je hoofd glijdt. De bril is licht van gewicht en zit bij mij zeer comfortabel! Ook nog na enkele uren dragen. Het montuur is erg groot. Ik heb zelf een zeer grote bril, maar de overwrap past er nog perfect overheen! Dit overigens zonder er gelijk heel erg lomp uit te zien. Omdat de bril iets verder van je hoofd af staat dan een normale zonnebril zijn er rondom brede randen gemaakt, zodat deze toch mooi aansluit en zo wordt valse lichtinval voorkomen.

" Ik heb zelf een zeer grote bril, maar de overwrap past er nog perfect overheen! "

De randen zijn aan de bovenzijde van beide glazen voorzien van 3 ventilatie gaatjes, dit zorgt ervoor dat je bij inspanning of bij vochtig weer geen last krijgt van condens op de glazen. Daar is erg goed over nagedacht! De zijkanten van het brede frame zijn ook voorzien van glazen. In eerste instantie leek me dit wat overbodig, maar doordat de bril dus verder van je hoofd af staat voorkomt dit dat je een soort van oogkleppen op hebt. Het verbaasde me enigszins hoeveel beweging je in deze uiterste zijkanten van je gezichtsveld nog waarneemt. Zeker als je de bril ook in het verkeer gebruikt is het voorkomen van dode hoeken een must! Het mag duidelijk zijn dat deze bril tegenwoordig standaard in mijn vistas (of op mijn hoofd) zit!

De bril wordt geleverd inclusief brillendoekje en een degelijke hardcase.

De prijs van deze bril ligt rond de ?55,- wat in mijn ogen een zeer nette prijs is. De bril wordt geleverd inclusief brillendoekje en een degelijke hardcase. Deze laatste is voorzien van een handige clip voor bevestiging aan bijvoorbeeld je tas of riem.


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Fortis?Check dan regelmatig deFacebookpagina en de website.

Bekijk ook