ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest: de meerwaarde van een Xplore Baitboat MKII – Rik Aldenkamp

Eén van de meest besproken “gadgets” is toch wel een voerboot, want welke meerwaarde heeft deze eigenlijk? Daar was onze Rik ook wel benieuwd naar en ging hij aan de slag met de Xplore Baitboat MKII. In verschillende situaties is deze boot ingezet en hieronder deelt hij zijn bevindingen!


Waarom de Xplore Baitboat MKII?

Rik aan het woord: Eind vorig jaar mocht ik mijn nieuwe voerboot in ontvangst nemen bij Berns Baitboats in Wijchen, maar waarom de Xplore Baitboat MKII? Nou, mij “oude” voerboot was toe aan vervanging. Hij werkte overigens prima, maar de laadcapaciteit was te klein, had geen uitbreidingsmogelijkheden en was simpelweg te klein voor de wat grotere wateren.

De “oude” voerboot van Rik werd ingeruild voor een Xplore MKII.

Tijdens mijn redactiewerk voor KWO (wat ik nog steeds doe) ben ik de Xplore MKII van Berns tegenkomen. Hierbij viel me gelijk op dat die compact was van formaat, Nederlandse handbouw én de voerboot had meerdere uitbreidingsmogelijkheden! O ja, niet te vergeten: de laadcapaciteit was ook veel groter. Na meerdere artikelen te hebben geschreven over de voerboot wist ik het zeker: “dit moest mijn nieuwe voerboot worden”. Niet veel later ben ik in contact gekomen met Marcel en heb ik de voerboot naar eigen wensen samengesteld.

“Dit moest mijn nieuwe voerboot worden”…
en niet veel later was deze naar eigen wens samengesteld!

De eerste indruk

Een aantal weken later kon ik mijn voerboot ophalen in Wijchen. Bij aankomst stond deze al klaar in de showroom en heb ik nog een kleine rondleiding van Marcel gekregen. Zo heeft hij me meegenomen in het productieproces wat erg leuk was om te zien! Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Xplore Baitboat MKII (white) met Raymarine Dragonfly 5 PRO en de 12.000mAh lithium-ion ( deze heeft 35% meer capaciteit dan de standaard lithium-ion accu). Na een korte uitleg over de voerboot was het tijd om ‘m mee na huis te nemen.

Nederlands vakmanschap en super service!
Alle voerboten worden met de hand gebouwd in Wijchen.

Wat mij gelijk opviel was het formaat, de voerboot is namelijk heel compact en weegt slechts 5 kilo! Zeker in combinatie met de luxe gevoerde draagtas is die heel gemakkelijk te transporteren. Daarnaast heeft die twee grote voerbakken, goed voor ruim 2,5 kilo. Uiteraard kon ik niet wachten om hem uit te testen en diezelfde middag ben ik nog naar de waterkant gegaan om de boot uit te testen.

De luxe gevoerde draagtas biedt ook ruimte om bijvoorbeeld je tablet en ander accessoires in op te bergen.

Op naar de waterkant

Gelukkig had Marcel de accu’s al opgeladen zodat ik hem gelijk kon testen. Eenmaal aan de waterkant hoefde ik alleen de accu nog aan te sluiten en was het één druk op de knop waarna hij te water kon. De andere drukknop is overigens voor de dieptemeter. Deze hoef je één keer met jouw wifi op de telefoon of tablet te verbinden en bij de volgende sessies maakt die automatisch verbinding. Dat laatste gaat overigens heel snel!

Tijdens het varen merkte ik vooral op dat die een korte draaicirkel heeft en snel reageert op de bediening. Hij heeft ook niet tot nauwelijks een afwijking. Mocht dit wel zo zijn, dan kun je dit heel gemakkelijk corrigeren op de afstandsbediening. Verder ligt die mooi op het water en is die nagenoeg geruisloos. Zeker dat laatste vind ik erg belangrijk op (dressuur)wateren. Ik ben namelijk wel eens voerboten tegenkomen die je op verre afstand al hoort aankomen.

In de praktijk

Inmiddels heb ik de voerboot nu zo’n negen maanden. Zo heb ik kunnen ervaren wat voor meerwaarde die levert in de winter, maar ook zomer! Hieronder zal ik een aantal situaties toelichten:

Winterse omstandigheden

Afgelopen winter heb ik gelijk meerdere sessies gevist en gebruik gemaakt van de Xplore Baitboat. Hier heb ik voornamelijk kennisgemaakt met de Raymarine dieptemeter. Op social media (en op KWO) heb ik meermaals beelden voorbij zien komen van vissen die in de winter gespot waren met de de dieptemeter. Karpers zijn namelijk heel passief waardoor je ze goed kan spotten met de sonar- en downscan functie. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden die ik zelfs ben tegenkomen in de winter.

Hier zie je meerdere karpers bij elkaar liggen, perfect “spot” dus.
Zelfs scholen witvis, wist Rik gemakkelijk te spotten met de dieptemeter.

Het is erg belangrijk om rustig met de voerboot te varen, hierdoor spot je veel meer activiteit onder water dan wanneer heel snel over een plek vaart. In de winter ben ik dus heel gericht gaan zoeken naar “passieve” karpers met behulp van de dieptemeter. Eenmaal een aantal vissen gespot te hebben, dropte ik in de buurt mijn rig en niet zonder resultaat! In korte tijd wist ik snel actie te krijgen op meerdere wateren. Tip: je kan beter 30 minuten langer zoeken, dan zomaar je rig droppen. Als er vis ligt, dan kun je ze ook zeker spotten op de dieptemeter!

Rik plaatste zijn rigje in de buurt van de karpers, niet veel later liep de hengen dan ook af.

Rubberboot verboden

Op veel wateren in Nederland en Frankrijk is een rubberboot verboden, dan kan een voerboot uitkomst bieden! Zo heb ik afgelopen zomer op wateren in Europa geweest waar alleen voerboten werden toegelaten. Op deze manier kon ik allereerst gebruik blijven maken van fijn voer (partikels en gebroken boilies) zonder daarvoor te hoeven spodden en kon ik de rigs perfect positioneren. Zeker dat laatste vind ik erg belangrijk! Ik wil namelijk met 100% vertrouwen achter de hengels zitten en dat kan niet als ik twijfel of mijn rig wel goed ligt.

Met vertrouwen achter de hengels!
Het leverde Rik een aantal mooie vissen op.

Uiteraard zijn hier meer opties voor zoals aangepaste systemen (helicopter), gebruik maken van distance sticks en PVA-items. Maar toch is mijn vertrouwen dan niet zo hoog, dan wanneer ik gebruik maak van een voer- en/of rubberboot.

Op zoek naar hotspots

Ik heb gekozen om de Xplore uit te breiden met een Raymarine Dragonfly 5 PRO. Simpelweg omdat ik dan heel gemakkelijk de bodemstructuur in kaart kan brengen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat zelfs de kleinste oneffenheden in de bodem het verschil al kunnen maken tussen blanken of vangen! Als voorbeeld mijn afgelopen trip naar Frankrijk, daar ben ik heel gericht op zoek gegaan naar harde plekken. Het water had zo goed als één diepte een een modderige bodem. Toch waren er her en der harde plekjes te vinden en juist daar vingen wij de karpers! Ditzelfde geldt voor mijn laatste weekendsessie in Nederland.

Het water was namelijk omringd door bomen en struiken en als je dan goed nadenkt, dan weet je dat er veel (omgevallen en gebroken) takken op de bodem kunnen liggen. Daarnaast is er ook altijd wel verloop in bodem als je vanaf de kant het open water op gaat. Tijdens deze sessie heb ik dus iedere keer gebruik gemaakt van de voerboot. Zo kon ik mijn rig plaatsten op een schone plek vlak onder het talud (waar het net wat dieper werd). Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in heel wat mooie karpers.

Door gebruik te maken van de Xplore Baitboat…
… kon Rik superscherp tegen de overzijde van het water vissen.

Wat viel mij op aan de Xplore Baitboat MKII

Om te beginnen is deze voerboot van absolute meerwaarde! Hij is heel wendbaar, makkelijk in gebruik en daarnaast ziet die er ook super strak uit. Een groot voordeel vind ik toch wel de gebruiksvriendelijkheid. Met één knop gaat de voerboot aan, vervolgens zet je de afstandsbediening aan en kun je varen. Op de afstandsbediening heb je twee “stuurtjes”, één om de voerboot te besturen en met de andere kun je het licht en de voerkleppen bedienen.

Daarnaast heeft de de boot een voercapaciteit van 2,5 (!) kilo en dat is ruim voldoende! Je kan altijd nog boilies met de werppijp bijvoeren. Tot slot is de voerboot zo compact dat je ‘m overal mee naartoe kunt nemen, maar ik raad dan wel aan om de luxe gevoerde draagtas bij te bestellen.

Voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen

  • Compact en licht van gewicht
  • Heel wendbaar (korte draaicirkel)
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Uitbreidingsmogelijkheden
  • Voercapaciteit van 2,5 (!) kilo
  • Betrouwbaar (Nederlandse handbouw)

Nadelen

  • Zwaar leadermateriaal zakt soms tussen het RVS roer. Voorkom dit door de lijn goed strak te houden.
De Xplore heeft een voercapaciteit van 2,5 (!) kilo…
… en met één druk op de knop kan jij al varen!

Eindconclusie

Na negen maanden ben ik nog altijd tevreden over de Xplore Baitboat MKII van Berns. De boot (in combinatie met de Raymarine Dragonfly 5 PRO) heeft zijn meerwaarde absoluut bewezen! Het zoeken van hotspots, het secuur plaatsen rigs en alle andere voordelen, dragen bij aan het vangen van nog meer karpers! En natuurlijk weet ik dat een voerboot niet altijd haalbaar is voor ieder budget, maar je hoeft ook niet gelijk alle opties af te nemen ;-). Zelf ben ik ook begonnen met een goedkopere voerboot, maar is er budget… dan raad ik zeker de Xplore Baitboat MKII van Berns aan!

Rik Aldenkamp


Neem zeker eens een kijkje op de website van Berns Baitboats voor meer informatie, prijzen en andere interessante items!

Bekijk ook