Hoe weeg ik een karper juist?

Correct wegen… Het is iets dat misschien vanzelfsprekend lijkt, maar in werkelijkheid gaat het nog regelmatig ‘mis’ langs de waterkant. Zo nu en dan zie ik op social media foto’s van een weegklok die, geklemd tussen beiden handen, aan ons wordt getoond. Het is op dit soort momenten dat ik wel eens denk: ”moet ik de vanger in kwestie nu wel of geen educatieve feedback geven op de manier van wegen?” Ik heb het nooit gedaan, omdat het toch een soort ballonnetje is dat je niet wilt lek prikken. 

Maar goed. Hoe weeg je een karper op een manier waardoor je het meest zuivere resultaat krijgt? Lees het in dit artikel!

Wegen-karper-Jordy-Opthof (1)

Zelfs ik weeg zo nu en dan weleens een vis.

Nu sta ik er niet echt om bekend dat ik vaak vissen weeg. Dit is gewoon een persoonlijk dingetje. Maar zo nu en dan vang ik ook weleens een karper waarvan ik graag wil weten wat het gewicht is.

Praktijkvoorbeeld

Recent viste ik samen met een maat een sessie in Frankrijk. Een dikke korte vis werd op de onthaakmat getild en uiterst zorgvuldig gewogen. Een triomf van euforie, want de eerste veertiger van de sessie was een feit. Of was deze vis toch geen veertiger?

Een van de dingen die mij namelijk was opgevallen, was dat de weegklok niet correct werd gehanteerd. Of wel op een manier waardoor je er zelf ongemerkt voor zorgt dat de vis iets zwaarder kan worden gewogen dan dat deze in werkelijkheid is!  Nadat de vis nogmaals werd gewogen op een in mijn ogen betere en enige juiste wijze, kwamen wij beiden tot de conclusie dat de vis geen 40,1 maar 39,9 pond woog. Gelukkig hebben wij hier wel de hele week over kunnen grappen  🙂

" Een voorzichtige schatting is dat meer dan 50% van de vissers met een analoge weger deze foutief hanteert."

Het mooie is dat dit soort dingen kunnen leiden tot leuke onderwerpen van discussie. Pat liet mij namelijk weer zien dat wanneer je de weegklok aan de zijkanten vast pakt en deze daarbij ongekend recht vast houd, de afwijking minimaal is.

Baitworld eigenaar Patrick Groenewegen met een prachtige vis.

Patrick Groenewegen met een prachtige vis die zonder enige twijfel de grens van 20 kilo passeert.

Maar de realiteit is dat bijna niemand zijn weegklok bij een beetje zware vis echt 100% recht kan houden, waardoor er dus feitelijk nooit een juiste meting zal zijn. Het ‘gevaar’ op een verkeerd weeg-resultaat is in mijn optiek dan ook groter bij een vis van aanzienlijk formaat.

Korda's media manager Kevin Diederen tilt met zijn armen nog wel een beer moeiteloos en correct op :-)

Korda’s media manager Kevin Diederen tilt met zijn armen moeiteloos alle karpers van de mat 🙂

Persoonlijk maakt het mij weinig uit of een vis net wél of net niet 30/40 of 50 pond weegt. Deze race heb ik voor mijzelf al jaren geleden overwonnen. Maar, ik kan mij goed voorstellen dat je een vis om uiteenlopende redenen uiterst secuur wilt wegen. Is het niet voor jezelf iets dat van belang is, dan kan dit wel zijn omdat je de groei van een bepaalde vis of populatie wilt monitoren. Denk daarbij ook aan de uitzetprojecten van De KSN.

Hoe weeg ik correct?

  • Zorg ervoor dat de onthaakmat en de weegzak nat zijn.
  • Stel de weegklok na iedere gewogen vis opnieuw af op 0.
  • Hang de zak aan de weegklok en draai de wijzer tot dat deze op 0 staat.
  • Probeer de weegklok tussentijds niet neer te leggen.
  • Plaats de vis in de sling en controleer of alle vinnen strak langs het lijf liggen.
  • Weeg de vis uitsluitend door een weigh bar of weigh pole vast te haken aan het metalen oog boven op de weegklok.
  • Til de vis volledig van de grond maar nooit tot boven je macht!

Controleer altijd of de vinnen plat langs het lijf liggen voor je gaat tillen.

Controleer altijd of de vinnen plat langs het lijf liggen alvorens je gaat tillen.

Wanneer weeg ik foutief?

  • Door de weegklok met beide handen te ondersteunen aan de zij- of onderkant, zul je feitelijk altijd een verkeerd gewicht wegen.
  • Door de weegzak droog te wegen en nadien pas nat te maken.
  • Iedere beweging naar de zij-, voor- of achterkant zal resulteren in extra gewicht. Waarom? Omdat de metalen haak waaraan de sling hangt tegen de behuizing komt en daardoor een extra gewicht (hefboom effect) zal toevoegen.
  • Hoe schuiner de weegklok wordt vastgehouden, hoe meer gewicht er wordt toegevoegd.

Voorbeeld

Om dit ter illustratie iets duidelijker uit te beelden, zien jullie hieronder een drietal foto’s.Van links naar rechts (of voor de Facebook lezers van boven naar onder) is te zien dat dezelfde vis werd gewogen door de weegklok aan de onderkant vast te pakken. Aangetoond werd dat -afhankelijk van hoe schuin de weegklok werd vast gehouden-  er tot wel 1,5 kilo verschil werd gemeten op een vis die na juiste weging 18,7 kilo woog (na wegen met een weigh pole).

Foutief wegen op 19 kg?

Zo recht mogelijk en de karper klokt 18,9 kg.

19.5 kg?

Niet merkbaar schuin en nu gewogen op 19,5 kg.

Of een 20 kg +?

Makkelijk aflezen en gewogen op bijna 21 kg!

De conclusie is dus simpel: door de weegklok aan de onder- of zijkant vast te pakken is er een reële kans dat er een verschil zal ontstaan tussen het gewogen en het daadwerkelijke gewicht van een vis.

Hulpmiddelen

Met name bij vissen vanaf een kilo of twintig is het zeer moeilijk om de weegklok en de wijzer daarvan stil te houden. Een correcte meting is dan ook bijna niet mogelijk en we kiezen daarom vaak voor de pieken. Om dit trillen van de wijzer te ondervangen is de karpervisser ooit begonnen om de weegklok aan de onder- of zijkanten vast te houden. Daardoor staat de wijzer inderdaad stil, maar zoals hierboven te zien was is er ook een reële kans op een verkeerd gewogen vis.

Wil je dus weten wat jouw vangst exact weegt, dan zijn er handige accessoires verkrijgbaar:

Weigh pole.

Weigh pole.

Weigh bar.

Weigh bar.

Deze handige hulpmiddelen stellen je in staat veel nauwkeuriger te wegen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de weigh pole, omdat je daarmee zelf niet meer zwaar hoeft te tillen en de wijzer van de klok ook echt stil zal hangen. Schroef de pole vast op een stevige steel met schroefdraad (er zijn complete kits verkrijgbaar) en maak een soort hefboom door de stok schuin op de grond te zetten. Voorkom dat de stok op oneffen ondergronden kan wegschuiven. Dit doe je simpelweg door de achterkant van de paal te fixeren met je voet. Zo voorkom je dat wanneer de paal weg schiet de vis terug op de mat klettert.

Alternatief

Een simpel alternatief voor secuur wegen bereik je door een stormpaal of schepnet steel door het bovenste oog van je weegklok te steken en deze samen met je maat op de schouder te laten rusten. De vis hangt daardoor zeer stil en je kunt gemakkelijk het gewicht aflezen! Hieronder een kort fragment uit een film van Mark en Michiel die komend voorjaar zal verschijnen op het KWO Community gedeelte van de site. Ze gebruiken de schepnetsteel en hun schouders om de weger + weegzak stabiel te kunnen optillen. Zo krijg je een juist resultaat!

https://youtu.be/Umf_lqzo3M4

Persoonlijke noot

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van de wijze waarop je het meest zuivere weeg resultaat kunt verkrijgen. Ben je na het lezen tot de conclusie gekomen dat je de weegklok in principe verkeerd hanteerde? Dan is er niemand die zegt dat dit niet meer mag! Wegen is iets waarvan ik vind dat je het voor jezelf doet. Dus vind jij een minder exact gewogen gewicht door de wijze van wegen prima, dan is dat het ook. Maar, hechtte jij altijd al waarde aan een exact gewicht en ben je nu tot de conclusie gekomen dat dit nog exacter kan, dan hoop ik dat je met dit artikel je voordeel zal gaan doen.

Let ook op de schoonheid van de karpers. Gewicht is immers niet alles...

Let ook op de schoonheid van de karpers. Gewicht is immers niet alles…

Ik zou graag willen afsluiten door hieraan toe te voegen dat wij onze euforie best eens wat meer mogen laten afhangen van hoe een vis er uit ziet en niet aan het feit of de vis boven de 40 pond weegt!  😉

Team KWO – Jordy op ’t Hof

Bekijk ook