Haal het maximale uit je najaar – Tips van Mark Hofman

Het najaar is in veel opzichten een prachtige periode om te vissen. De kans om een grote vis te vangen is behoorlijk groot en met de juiste aanpak kun je je kansen zelfs vergroten. In dit artikel lees je een aantal slimme tips van Mark Hofman. Doe er je voordeel mee!

Mark aan het woord: Najaar = dikke vissen periode. Is dat eigenlijk wel zo? Ik heb soms het idee dat je in het voorjaar makkelijker de grote vissen kunt vangen. Misschien komt dat ook wel omdat de hele Benelux denkt dat het najaar dé periode is en ze maximaal gaan voeren, waardoor de vissen op veel wateren verzadigd raken.

Ik zou zeker niet blind gaan storten in het najaar, dat is nergens voor nodig. Het idee is dat de vissen reserves moeten opbouwen voor de winter. Ik denk dat dit nog maar deels waar is, dit omdat er gedurende het jaar al zoveel voer in het water in gaat. Het zal dus niet meer op elk water zo zijn dat de vissen volgas gaan eten om een reserve op te bouwen.
Dat neemt niet weg dat het water qua temperatuur nog goed is en de vissen nog steeds zullen azen.

De temperatuur is aan het dalen dus wat ik zou aanraden is om niet per sé veel te voeren, maar om vooral regelmatig te voeren. Niet in 1 keer 5 kilo erin, maar bijvoorbeeld ’s ochtends 1 kilo en ’s avonds 1 kilo. Zo hou je de vissen actief en laat je ze continu zoeken.
Tip #1: Voer regelmatig in plaats van in één keer heel veel!
Aftasten in plaats van storten
Daarnaast is het belangrijk om snel een paar keer te vissen op een (voer)plek, zodat je ook weet of je (snel) beet krijgt. Stel je krijgt geen aanbeet op je aangevoerde stek, dan is het natuurlijk zonde dat je al drie dagen aan het voeren bent!

Je kunt ook prima instant een vis vangen in het najaar. Als dit gebeurt dan weet je in ieder geval dat de vis op die plek in dit najaar aast en dan kun je ervoor kiezen om daar een voercampagne te starten. En wat ik net al aanhaalde: dan wellicht niet met al teveel voer aan de slag gaan, maar liever regelmatig voeren.

Diameters mixen
Ik blijf er zelf altijd voorstander van om gemixte diameters te gebruiken. Ik neig de laatste tijd zelf vaak naar grotere diameters, omdat ik ook op wateren vis waar veel vis zit. Wil je iets selectiever vissen, wat minder aanbeten krijgen en de focus leggen op de grote vis? Schakel dan bijvoorbeeld eens over op 24mm boilies. We hebben zelfs 28mm boilies in het assortiment!

Als je geen last hebt van witvis en je wil gewoon zo snel en zo veel mogelijk vissen vangen, dan zou ik zeker met 15mm boilies aan de haal gaan. Of als er veel dressuur is kun je eens gek kunnen doen en met 12mm boilies vissen. Probeer ook zeker eens te voeren met deze diameter, zoals je normaal met partikels zou doen. Zeker op dressuurwateren is dit iets wat maar zelden wordt gedaan en wat de dressuur dus zeker kan doorbreken!

Soaken
Op nagenoeg ieder water komt er een hoop troep op de bodem bij. Wier sterft af en zinkt naar de bodem, bladeren vallen in het water en er komt dus een extra laag op de bodem te staan. Denk er dan eens aan om je boilies, en voornamelijk je haakaas, te soaken met een baitbooster.

Je (haak)aas zit na het soaken vol met vloeistof, waardoor het water er niet snel meer bij kan en je aas zijn attractiviteit beter behoudt. Je hoeft je boilies overigens niet helemaal onder de soak te zetten, je kunt de soak ook aanmengen met water en je boilies daarin leggen. Als je boilies te hard soakt kun je juist ook vissen afschrikken, zeker op wateren waar het hele jaar door veel gevist wordt.

In die situaties kun je beter een paar druppeltjes of een theelepeltje soak in een glas met water (bij wijze van) gebruiken in plaats van je aas helemaal in de soak onderdompelen.

Kwalitatief aas
In het najaar is de vis op zoek naar aas waar hij energie uit kan halen, dus het is van groot belang dat je boilies gebruikt met een hoge voedingswaarde. Het is dus belangrijk om ook bij het voeren gebruik te maken van kwalitatief aas! Bij goedkoper aas kan het zijn dat karpers stoppen met azen, omdat ze er niet voldoende voedingsstoffen uit halen. Een hoge voedingswaarde was ook bij het ontwikkelen van onze eigen boilie, de KWO Squid Specials, één van de belangrijkste speerpunten.

Tot slot: laat de regen of kou je niet tegenhouden, juist in deze periode kun je je slag slaan. Trek er dus zeker op uit en haal het maximale uit je najaar!
Succes!
Mark
P.S. Wil je de KWO Specials ook eens proberen? Check ze dan in onze webshop!
