Gemakkelijk de bodem afspeuren met de Raymarine Element – Julian Simmes

Als je het over de Raymarine Element hebt, dan heb je het over een dieptemeter waarmee je werkelijk alles uit je visserij kan halen. Daar kom je wel achter als je de tips in deze update gelezen hebt. Julian Simmes doet ze één voor één uit de doeken en laat zien waarom de Element een superhandig product is!


Julian Simmes aan het woord: De Raymarine Element dieptemeter behoort tot de top van dieptemeters voor karpervissers. Met zijn Hypervision Sonar technologie kunnen de grootste obstakels tot aan de kleinste aaskuilen worden gevonden. Deze dieptemeter heeft vele handige functies te bieden en is ook nog eens erg gebruiksvriendelijk. In deze update geef ik inzicht in hoe ik deze dieptemeter gebruik in mijn visserij en deel ik enkele tips om zeker te weten dat je rig altijd goed gepresenteerd ligt.

Met de Raymarine Element breng je de kleinste details op de bodem nauwkeurig in kaart!

Gebruik de Downvision

In mijn scherm gebruik ik voornamelijk de normale ‘Sonar’ (links op de foto) en de ‘Downvision’ (rechts). Dit heb ik eenvoudig ingesteld als snelkeuze-scherm waardoor ik met één druk op de knop naar dit scherm kan navigeren. De Downvision-functie van de Raymarine Element biedt een enorm goede weergave van de bodem en alles wat daarop te vinden is. De Downvision is in tegenstelling tot de normale ‘sonar’ een stuk gedetailleerder. Ook scant de Downvision recht naar onderen, terwijl de Sonar een bredere straal heeft. Hierdoor weet je op de vierkante meter nauwkeurig waar de rig kan worden neergelegd. Dit betekent dan ook dat ik het linker gedeelte van het scherm gebruik om een globaal beeld te krijgen van de bodem en het rechter beeld om een nauwkeuriger beeld te krijgen. Zodra ik een mooie plek heb gevonden, gebruik ik vaak toch nog een marker om een statisch referentiepunt te hebben. Hierdoor kan ik de bodem uiterst exact onderzoeken; afdrijven met de boot gebeurt namelijk veel sneller dan velen denken, vooral met wat wind!

De nauwkeurigheid van de Downvision zorgt ervoor dat je je rig perfect op het schone plaatje tussen het wier kan leggen.

Gebruik de GPS

Een hele handige functie van de Raymarine Element is de nauwkeurige GPS-functie. Met één druk op de knop kan een stek worden opgeslagen waardoor je na een aanbeet de rig weer snel op exact dezelfde stek terug kan leggen. Wanneer ik met behulp van de Sonar (het linkerscherm) een mooie stek denk tegen te komen tijdens het varen gooi ik een marker in het water. Vervolgens wil ik een gedetailleerd beeld krijgen van de bodem rondom de marker. Dit doe ik met behulp van de Downvision (het rechterscherm). Wanneer ik een mooi punt heb gevonden, plaats ik hier mijn tweede marker waarna de eerste er weer uitgehaald kan worden. Nu kan ik mijn rig neerleggen bij de tweede marker en in een handomdraai een GPS-punt in de dieptemeter zetten. Nu kan ook de tweede marker er weer uit.

Met de GPS-functie kun je altijd exact dezelfde stek bevissen!

100% nauwkeurig

Wanneer ik vervolgens een aanbeet krijg vaar ik met de ‘Navigeer-naar’-functie in een rechte streep naar het GPS-punt toe en plaats ik mijn marker wanneer ik exact op die stek ben. Vanaf hier kan ik de rig weer zeer nauwkeurig positioneren. Het op deze manier laten zakken van rigs geldt overigens niet op wateren met een monotoon bodemverloop; hier gebruik ik geen markers omdat de vierkante meter er niet toe doet. Omdat ik veel vis op wateren met veel wier en obstakels, is het zorgvuldig neerleggen van de rig erg belangrijk. Vandaar dat ik voor zekerheid kies en toch markers gebruik. De ‘Navigeer-naar’-functie is ook enorm handig bij het vissen op grote wateren, waarbij je in het donker hengels plaatst en vervolgens terug moet varen naar de stek. Als je een GPS-punt plaatst op de plek van je hengels, kan je in het pikkedonker terugvaren naar deze plek zonder dat je in een bocht vaart!

De Raymarine van Julian staat dan ook vol met GPS punten van de wateren die hij bevist!;-)

Hardheid van de bodem

Ik hecht veel waarde aan de bodemgesteldheid. Met behulp van de Sonar kan de hardheid van de bodem eenvoudig worden afgelezen. Een dunne, gele streep staat voor een harde bodem en een grote rode streep staat voor een zachtere bodem. Wanneer ik op bodems vis waar weinig diepteverschil is, zoek ik randen op waar de bodem van structuur verandert; de randen van zacht naar hard zijn vaak erg goede stekken. Het scheelt enorm veel moeite om niet meer uren lang te bodem te hoeven af te tasten met een loodje, want de Raymarine Element laat gewoon zien hoe het met de bodem gesteld is!

De Raymarine Element is een perfect hulpmiddel om snel stekken te vinden waar dit soort UNITS overheen schuiven.

Scholen vis? Kassa

Het komt vrij vaak voor dat ik tijdens het zoeken naar een stek een grote school witvis tegenkom. Dit wordt namelijk zeer duidelijk weergegeven door de Element. Het beeld van de Sonar wordt vaak helemaal rood met allerlei kleine ‘banaantjes’, wat betekent dat er veel kleine vissen bij elkaar zitten. Wat ik in de laatste jaren heb gemerkt is dat het kan lonen om een rig te plaatsen in de buurt van deze scholen witvis. Of er nou een op het oog goed uitziende stek ligt of niet! Voor mij geldt de uitspraak ‘waar brasem zit, zit karper’ dus niet alleen voor brasem, maar juist ook voor scholen witvis.

Kan jij de school witvis spotten?

Sidescan

De Raymarine Element heeft ook een zeer goede Sidescan functie waarmee een groot oppervlakte aan water kan worden bekeken. De Sidescan scant namelijk niet alleen naar onderen, maar ook naar de zijkanten van de boot. Hiermee kunnen er snel interessante stekken zoals wierbedden of taluds worden gevonden. Veel vissers gebruiken deze functie zelfs om de karper mee op te sporen, maar zelf doe ik dat liever niet. Het moet tenslotte wel een sport blijven! 😉

De Raymarine Element: sneller stekken vinden, eerder én langer kunnen vissen en meer kans om zulke geweldige karpers voor de lens te tillen!

Alright, dit waren wat praktische zaken over het gebruik van de Raymarine Element. Hopelijk hebben jullie er wat aan!

Heel veel succes!

Julian Simmes


Wil je nog meer uit jouw Raymarine dieptemeter halen? Bekijk dan de onderstaande video van Thijs Last!

Bekijk ook