WINTERKARPERS strikken met deze tips!

Eindelijk, winterse temperaturen! Tegelijkertijd betekent dat ‘rust aan de waterkant’. In deze periode kun je dan ook diverse tactieken uit proberen om succesvoller aan de slag te gaan. Kevin van Caperlan doet dit al jaren en deelt in dit artikel een aantal nuttige tips.


Kevin van Caperlan aan het woord: In de winter zoekt menig karpervisser de huiselijke warmte op. Echter, voor mij is dat juist een uitstekende tijd om simpel en ‘oldskool’ te vissen op mooie winterkarpers. Ook beginners of mensen met een klein budget kunnen in deze periode gewoon door vissen. Ik zal het één en ander eens uit de doeken doen.

winter
Voor Kevin is ook de winter een prachtige tijd om de lijntjes nat te maken.

Op karper kun je het hele jaar vissen. De kou en het natte weer zijn voor mij geen redenen om thuis te blijven! Omdat de karper in de winterperiode heel anders eet en migreert, is het soms een grote uitdaging. Waar velen in de wintermaanden de kachel opzoeken ga ik juist naar het water. Ik ben er van overtuigd dat je juist in die periode een betere visser wordt. Een groot voordeel is dat je het water vaak voor jezelf hebt. Perfect om in alle rust je strategie en materiaal voor een grote winterkarper te bepalen.

winter
Thuis op de bank ga je ze niet vangen.

Stekkeuze in de winter

Door de lage temperatuur zijn de karpers in deze periode vrij rustig. Ze liggen doorgaans met een aantal vissen bij elkaar en verplaatsen zich alleen als het nodig is. Ook eten ze een stuk minder en dat maakt karpervissen in de winter een stuk lastiger dan in andere seizoenen. Vaak zoeken ze beschutting in delen van het water die uit de wind liggen en waar de zon op staat.

Het begint bij het zoeken van de vis, juist in de winter.

Bij steigers, struiken en overhangende bomen kun je ze zeker verwachten. Op groter water kunnen de diepere stukken ook het verschil maken, hier gaat de vis zich ophouden bij koude temperaturen. Weet je ze te vinden dan is het zaak de stek zo min mogelijk te verstoren.

Rigs en aas

Ik houd van een eenvoudige rig in de winter. Meestal een onderlijn van ongeveer 15 á 16 centimeter en haakmaatje vier. Ik wil mijn rig zo licht mogelijk houden om elke aanbeet te kunnen verzilveren. Naar mijn ervaring zal een vis die slomer aast op deze manier het aas ver genoeg opnemen.

winter
“Niet teveel toeters en bellen aan je rig, maar hou het vooral licht!”, aldus Kevin.

Fel gekleurd aas zal in mijn optiek je vangkans vergroten. Zo maak ik vaak gebruik van nep maïs of een kleine pop-up(je) van 10 of 12 millimeter, soms in combinatie met maden of nep larven. Wat betreft het lood ga ik het liefst zo licht mogelijk om de stek zo min mogelijk te verstoren. Ik kies er voor om zo rond de 40 á 50 gram te gebruiken. Dit is voor mij meer dan genoeg. Belangrijk is dan wel dat je haak vlijmscherp is, want je wilt niets verspelen tijdens die koude dagen. Een goede haken slijper of mooie nieuwe haken zijn een ‘must’. Met een lijndikte van 35/00 voor de obstakels in de wateren die ik bevis, in combinatie met een helikopter-systeem, kan het wat mij betreft niet mis gaan.

Subtiel vissen met klein, felgekleurd haakaas kan ‘killing’ zijn in deze periode.

Voerstrategie

Mijn manier van voeren wijkt ook af van de rest van het jaar. Dat zijn altijd kleine hoeveelheden, bestaande uit wat maïs en in stukjes gebroken boilies. Ik voer nooit meerdere dagen achter elkaar, maar altijd om de dag. Dit doe ik om er voor te zorgen dat er op de dag waarop ik vis geen oud voer meer ligt. Ik wil dat mijn stek schoon is bij aankomst. Daar hecht ik dus veel waarde aan in de winter. Als je meerdere favoriete stekken op één water hebt, denk er dan ook aan om een bepaald gedeelte die dag niet te bevissen. Zo kan een stek ook tot rust komen en daar heb je op een andere dag misschien weer profijt van.

Carp- & selfcare

Ga altijd op pad met warme, waterdichte kleding. Ook warm gevoerde schoenen of laarzen zijn een must. Niets is zo erg als koude handen en voeten aan de waterkant. Een goede tip: de warmtezakjes voor de wintersport. Dit zijn zakjes waar je een keer in knijpt waardoor ze automatisch opwarmen. Steek ze in je handschoenen, laarzen of binnenzakken en je hebt het heerlijk warm. En voor de die-hard wintervisser, ze zijn ook ideaal voor in de slaapzak!

winter
Zorg goed voor jezelf!

Wees voorbereid en neem een gasbrander mee voor wat warme koffie of een soepje. Bewaar je brolly of bivvy niet alleen voor het nachtvissen. Op een droge, koude dag kan ook dat al een verschil maken als het waait. Denk van tevoren goed na over hoe je alles neerzet tegen de windrichting. Qua gevoelstemperatuur gaat dat zeker schelen. Ook voor de visser met een kleiner budget zijn er talloze opties om je tijdens de winterdagen te beschermen. De vis vinden is één ding, maar het laatste wat je wilt is naar huis moeten omdat je koud en doorweekt bent.

Met bovenstaande tips begin je in elk geval goed aan je wintersessie.

Tot slot, als je eindelijk die wintervis op de mat hebt liggen, zorg dan goed voor de vangst. Laat de karper niet te lang uit het water en zet hem met beleid terug. Zorg bij vorst dat je tussendoor water over de karper giet, zodat hij geen bevriezingsverschijnselen krijgt. Ga respectvol met het dier om zodat anderen er later ook nog plezier van kunnen hebben. Als je goed bent voor de vissen, krijg je er iets moois voor terug.

Geniet van je wintervisserij!

Ik zou zeggen: trotseer de kou ook gewoon, wees goed voorbereid en geniet van je wintervisserij!

Succes!

Kevin van Caperlan


Voor betaalbare, kwalitatieve producten moet je bij Caperlan zijn! Voor het uitgebreide assortiment ben je op de website aan het juiste adres en vergeet ze vooral niet te volgen op Instagram en Facebook.

Bekijk ook