Franse rivierbakken: de boot in met Boudewijn en Wouter

Dit voorjaar keerden Boudewijn Margadant en Wouter Koziolek terug naar de Franse rivier de Lot om deze te bevissen vanuit een boot. Was hun boottrip vorig jaar al succesvol te noemen, dit voorjaar werd er eentje om helemaal nooit te vergeten! Uiteindelijk draaiden zij zelfs de hengels binnen en zijn ze voortijdig gestopt met vissen omdat ze helemaal stuk zaten! Hun filmbeelden hebben geleid tot een geweldig filmverslag ?The Lotexperience 2?.


Boudewijn vertelt:April 2016. Twee weken voor vertrek houden Wouter en ik nauwgezet het weer langs de rivier de Lot in de gaten, en dan met name de stroomopwaarts gelegen gebieden, want die zijn bepalend voor de watertemperatuur en stroomsnelheid van de lagere delen. Hoewel het in de aanloop naar ons vertrek zo nu en dan regent, halen de hoeveelheden het bij lange na niet bij die van afgelopen jaar. Als nu ook nog de watertemperatuur redelijk zou zijn?

W

Wt een omgeving. Het moge duidelijk zijn: het is geen straf om hier de lijnen te bevochtigen. Overigens dienen de 7 up- flessen als boei voor het BoVersysteem. Meer tekst en uitleg zie je in de video.

Eind april. Terreurdreiging zorgt voor verscherpte en dus langere controles op de vliegvelden bij vertrek en aankomst, maar uiteindelijk kijken we, vijf uur nadat ik mijn voordeur achter me dicht trok, uit over de rivier. Een kalme stroming en alles ligt er vredig bij. Met heersende nachttemperaturen van -3 tot -5 graden en weinig zon zal de temperatuur van het water nog verre van optimaal zijn. De voorspellingen geven gelukkig een langzaam stijgende temperatuur aan die samen zou moeten gaan met meer zon.

De eerste paar dagen hebben we te kampen met veel regen en kou en besteden we dan ook voornamelijk aan het voorbereiden en zoeken van stekken. Dat betekent vele kilometers varen, waarbij we stekken uitpeilen, watertemperatuur opmeten, takken en ander puin zoveel mogelijk verwijderen en ons voer te water laten. Ondanks dat het water stroomt, meten we toch aanzienlijke temperatuurverschillen op verschillende delen van het stuk dat we bevissen. Waarschijnlijk mede veroorzaakt door de diverse watervalletjes die zeer koud water in de rivier laten. Door meerdere stekken per dag te bevissen, hopen we zo snel mogelijk inzicht te krijgen in waar de vissen zich ophouden.

the-lot-experience-deel-2-karpervissen-rivier-2

Een dikke metervis voor Wouter.

Door gebruik te maken van het zogenaamde BoVersysteem vergroten we onze mogelijkheden doordat bij een aanbeet de vis meteen naar hogere waterlagen gedwongen wordt. Dat dit systeem bij het bootvissen niet in alle omstandigheden zaligmakend is bleek al snel, maar met wat gezond verstand kan je er absoluut je voordeel mee doen en meer vissen veilig landen!

Naarmate de dagen vorderen en de watertemperatuur stijgt beginnen onze inspanningen zich steeds meer uit te betalen. Uiteindelijk loopt het zelfs zo hard dat we een dag eerder stoppen met vissen en we de laatste visnacht rond drie uur de hengels binnen draaien. We zijn simpelweg op en het is niet meer verantwoord, zeker niet op een boot op een stromende rivier.

Er moet stevig gedrild worden.

Er moet stevig gedrild worden.

Een verdere uitleg van de aanpak die we tijdens onze trip toepasten en onze ervaringen met het BoVersysteem zijn te lezen in Karper magazine nr. 99 dat nu in de winkels ligt. Zak onderuit en veel kijkplezier gewenst met The Lotexperience – deel 2:

Bekijk ook