Eenvoudig maar effectief: de najaarsrig van Michiel Pilaar

Rigs… als we één facet van het karpervissen moeten noemen waar we veel vragen over krijgen dan zijn het wel onze onderlijnen! “Welke rig gebruiken jullie, welke haakmaat, hoe lang en wel of geen pop-ups?”… Tijd om wat duidelijkheid te verschaffen en dit doen we in de vorm van het droppen van de favoriete najaarsrig van onze eigen Michiel Pilaar.

Het najaar is een schitterende periode om onze vriend de karper te belagen.

Kennis

Michiel aan het woord: Hoe langer je vist hoe meer verschillende situaties je hebt meegemaakt. Iedere sessie probeer je als visser weer wat te leren en door de jaren heen weet je zo een aantal zekerheden in je visserij in te bouwen. Met het vergaren van kennis zal je steeds beter aanvoelen welke rig, aas of (voer)strategie je moet gebruiken.

Een Oostenrijkse superspiegel die ‘slachtoffer’ werd van een hele simpele rig.

Simpel maar effectief

Na de zomerperiode kies ik ervoor om het relatief simpel te houden op het gebied van rigs. Chods en Ronnies verdwijnen in de tacklebox en rigs met bodemaas of een Snowman komen tevoorschijn. Hieronder een foto van mijn ‘laatste meter’ die ik de afgelopen maanden het meest frequent heb ingezet.

Nieuwsgierig naar de elementen waaruit de rig van MP is opgebouwd? Lees dan snel verder.

Laten we beginnen bij het loodsysteem. In dit geval is het een (kant-en-klaar) CS Safety Leadclip leader van Pole Position. Dit loodsysteem zorgt ervoor dat de karper bij lijnbreuk het loodsysteem kwijt kan raken (en dus enkel met de onderlijn in de bek rond zwemt).

Kies er eentje waar jij vertrouwen in hebt.

Het onderlijnmateriaal is gecoat materiaal met een soepele binnenkern. Er zijn diverse merken die dit materiaal verkopen, kies er eentje waar jij vertrouwen in hebt. Meestal pak ik 25 of 35lbs en strip ik de laatste 3-3,5cm naar de haak. Een klein beetje putty op de overgang zorgt ervoor dat de rig strak tegen de bodem ligt.

De afgelopen maanden gebruikte MP nog regelmatig tijgernoten door z’n voermix. Dit om zoveel mogelijk karpers aan te spreken.

Vervolgens komen we bij de haak en de kant-en-klare line aligner. De afgelopen maanden heb ik vooral gebruik gemaakt van de Super Hook van Gamakatsu. In haakaas tot 20 millimeter pak ik maat 4, ga ik naar 24 millimeter haakaas óf Snowman’s: dan pak ik een maat 2. Het fijne van deze haak is dat hij lang scherp blijft en eigenlijk nooit zal uitbuigen. En nog belangrijker: een losser heb ik er zelden mee!

Ook op wateren van duizenden hectares werkt dit eenvoudige rigje perfect!

Bodemaas of Snowman?

Vervolgens komen we bij het haakaas! Zoals ik al zei gebruik ik veel bodemaasjes: gewone boilies uit de zak. Waarom? Nou, mede omdat de karpers al heel het jaar zijn belaagd met Ronnie’s en Chods met opvallend (drijvende) aasjes! Een karper die zijn reserves aan het opbouwen is op een voerstek zal een ‘simpele’ boilie uit de zak wellicht minder snel met argwaan bekijken als een snowman of een pop-up.

Michiel kreeg afgelopen najaar tips van Koen en Pieter om z’n Snowman nóg effectiever te maken.

Het is bizar hoe goed ik afgelopen maanden heb gevangen met een Snowman.

Al moet ik toegeven: het is bizar hoe goed ik afgelopen maanden heb gevangen met een Snowman. Een 20 millimeter bol (meestal de Krill of de nieuwe zoete boilie uit de KWO Specials range) gecombineerd met een washed-out roze MH Specials pop-up bleek een ware killer! Ook de gele Squid pop-up scoorde goed!

Dankzij het loodhageltje op de hair staat de Snowman precies recht, op de bodem. Zo wil je het hebben!

Wat ik dit jaar ook ben gaan doen is het gebruiken van een loodhageltje op de hair, strak onder de Snowman. Dit om te zorgen dat de Snowman niet zweeft, maar netjes op de bodem staat. Een tactiek waar Pole Position mannen Koops & van de Werfhorst bij zweren! “Geloof ons maar Piel, je inhaking zal beter zijn!” en tot nu toe hebben de boys gelijk! Bekijk op onderstaand filmpje hoe de Snowman onderwater staat met dit extra loodhageltje.

Vertrouwen

Al met al is m’n rigje dan ook geen hogere wiskunde. Het is een combinatie waar ik vertrouwen in heb en waar ik eigenlijk overal mee durf uit te pakken. Hopelijk heeft het jullie wat inzichten gegeven en mocht je ‘m eraan knopen de komende weken: veel succes! Mocht je wat willen rondneuzen in het assortiment van de KWO Specials range, klik dan hier!

Een Sloveense vangst van vorige week!

Vang ze 🙂

Michiel Pilaar

Bekijk ook