Een XXL MASTERCLASS over het wintervissen van NASH!

Ondiep karpervissen in de winter, Felix van de Marel doet niet anders! Hooguit een meter of twee meter diep en dan soms ook met de pen in plaats van statisch. Benieuwd waarom? Of kan je kan je nog wat extra wintertips over locatie, aas, rigs en meer gebruiken? Lees dan verder!


Felix van der Marel aan het woord: Kom van je gat, ga naar buiten en ga lekker wintervissen! Dit is tegenwoordig misschien wel de mooiste tijd om er juist op uit te gaan. Of je nou statisch gaat vissen of struinend, het kan allebei in de winter. Iets wat ik zelf ook zeer zeker doe, maar daarover zo meer. En er komt nog wel meer kijken bij het wintervissen. Wat voor aas kies je bijvoorbeeld? En ga je voorvoeren of instant? Ook daar valt zeker wat over te vertellen.

Er gaat niets boven een dikke spiegel in fraaie winterkleuren.

Kortom genoeg om even ‘luchtig’ over te schrijven of noem het lekker laagdrempelig; een soort masterclass over het wintervissen. Ik ga het je in ieder geval allemaal vertellen hoe ik en bevriende vissers dit in de winter allemaal doen. Laten we dus beginnen met het gedeelte ‘wat voor een soort visserij!’

Actief met de pen

Iets wat prima overdag te doen valt aangezien het natuurlijk qua uurtjes daglicht niet echt breed bezaaid is. Sterker nog die uurtjes zijn de BESTE uurtjes, zeker met een zonnetje. Vaak lijken de karpers dan toch nog enigszins actief te worden. Uiteraard moet je ook wel selectief zijn wat voor soort wateren je met de pen bevist. Parkwatertjes, siervijvers en natuurlijk ook stukjes vaart en sloten in poldergebied, kunnen dan zeker interessant zijn! Er moet gewoon wel wat karper zitten, het liefst een groot bestand en het moet vooral niet te diep zijn. Meestal vis ik niet veel dieper dan maximaal een meter of hooguit twee meter. Soms zelfs nog op minder dan een meter. Juist, karper zit echt niet altijd in de meest diepe stukken in de winter, zoals vaak beweerd wordt.

‘Pennen’ is echt een prachtige manier van vissen, ook in de winter 🙂

Hoe diep moet je vissen?

Het heeft grotendeels met de watertemperatuur te maken die op dieper water zo kan verschillen met bijvoorbeeld de toplaag, halfwater en echt op de bodem. En de vissen reageren gewoon het snelst op die schommelingen qua temperatuur. Met andere woorden: ze houden zich vaak op dat moment op, op een diepte waarbij zij zich het prettigst voelen. Dag- en zonlicht spelen hier een heel grote rol in. Veel vissen houden zich aan het begin van de winter als de temperatuur flink begint te zakken veelal op op half water. Goed om rekening mee te houden dus bij het wintervissen.

Oké, hier moeten we misschien nog even op wachten.

Juist aan het eind van de winter, als de hoeveelheid zonlicht weer lekker toeneemt, zijn de karpers het meest op de ondiepe stukken te vinden. Eigenlijk net een beetje als bij ons mensen. Zodra er maar wat zonnestralen zijn en het wat warmer wordt wil je zelf ook weer naar buiten en lekker op een terrasje zitten. Wil je het ‘fijne’ ervan weten hoe groot deze invloed is? Google dan eens op ‘metabolisme bij vissen’. Een duur woord, maar na wat onderzoek ga je er vast meer van begrijpen. Zeker bij het statisch wintervissen en met wateren met groot diepteverloop is dat erg van belang.

In de winter geen drijvend haakaasje

Oké, zover genoeg over dieptes. Terug naar het type water en waar je de pen op mag afstellen. Dit is overigens gewoon lekker simpel met een licht pennetje, een stuitje op de lijn eronder en wat knijploodjes (maximaal 2/3) om het geheel een beetje mooi neer te leggen. ‘Zwevend’ vis ik eigenlijk nooit in de winter met de pen. Gewoon op de bodem presenteren werkt nog altijd het beste in mijn optiek. Plus het zorgt ervoor en zeker met een nodig windje dat je pen beter op zijn plek blijft liggen. Dat scheelt een hoop dan dat je steeds opnieuw moet ingooien. Al geef ik daar in het kader van het wintervissen wel een kanttekening en gelijk een bijbehorende tip bij. Bij ietwat lichte stroming en op plekken waar warm water geloost wordt kun je het juist wel proberen.

Penvissen kan superspannend zijn.

Wat? Inderdaad, een beetje driftend en je haakaas zwevend voorbij laten gaan op zo’n stuk valt vaak op bij de karpers als ze in een dergelijke holding lekker liggen te chillen. Het letterlijk volgen en toehappen is wat ze dan vaak ook doen. Probeer het eens! Het maakt je penvisserij wat actiever en heel lang stil zitten bij het wintervissen is ook niet echt comfortabel. Een beetje meer bewegen houdt je tenslotte ook warmer.

Voorvoeren: ja of nee?!

Maak zeker op bovengenoemde types water bij aanvang of zelfs eventueel al de dagen ervoor meerdere stekjes die je af kunt vissen. Is het binnen vijftien tot dertig minuten niet raak? Hup, door naar het volgende stekje. De karpers zijn minder zwemmerig en geven vaak de voorkeur aan maar één of twee stekjes waar dan voer ligt. Vaak uit de wind vandaan. Tegen beschoeiing, rietkragen, voor in- en uitlaten of een stuk fundering waar bijvoorbeeld een paar huizen op staan. Qua voer ga ik altijd voor fijn en klein. Gewoon wat hennep, mais, mini pellets (4 of 6 millimeter) en misschien wat boilieflake. Wat zeer zeker ook goed kan werken is wat ‘natural stuff’ bij het wintervissen.

Klein, attractief voer kan de meest passieve karpers over de streep trekken.

Veel merken in de karpervisserij, zo ook Nash, hebben dit in het pakket en bestaan vaak uit ingrediënten zoals mossel, pijlinktvis (Squid), worm-achtig en ga zo maar door. Dit is altijd deels vloeibaar en meteen goed omdat je met de liquids waar het goedje onder andere uit bestaat, je voertje aardig kunt opboosten. De uitwaseming onder water zorgt ervoor dat de vis nog eerder gaat azen. Inderdaad, attractie is ´key´ in de winter. Je wilt uiteindelijk snel beet krijgen…

Met de Natural Boosters van Nash kun je voor gigantisch veel attractie op je winterstek zorgen!

Niet nodig overigens om te vertellen dat dit soort voertjes en samenstellingen natuurlijk ook tijdens het statisch vissen goed werken.

Maden en wormen

Laatste tip! Wat maden en bijvoorbeeld verknipte mestpiertjes of dauwwormen, vers uit de lokale hengelsportzaak, kunnen ook goed de doorslag geven wanneer men dit nog als eventuele toevoeging gebruikt. En prik ook eens gewoon een paar wormen of maden op de haak zelf. Karpers zijn er in de winter gek op en verkiezen dit vaak boven alles wat er voor de rest op het menu staat. Zelfs als ze totaal niet azen op wat je ze die dag of zelfs dagen ervoor al hebt voorgeschoteld. Waarom? Waarschijnlijk omdat het kakelvers is en gewoon lekker beweeglijk is op de haak. ´Easy does it´! Controleer natuurlijk wel bij elke ´wegloper´ of de nodige tikjes of er nog wat aan zit! Ververs ook zeker tussen de stekjes door want het zijn de kleine details in de winter die echt het verschil maken. Laatste dingetje én tip: voer echt hooguit een heel klein handje of sterker nog wat kruimels bij als je op elke stek uiteindelijk de pen laat zakken. Overdaad…schaadt! Zeker bij het wintervissen.

Ook onze gevinde vrienden zijn verzot op een kakelvers wormpje!

Statisch vissen in de winter

Hierbij heb je ook in de winter zeker kans om nog succesvol te zijn. In eventueel eigen land of natuurlijk het buitenland. En het ligt er natuurlijk ook een beetje aan wat je wilt vangen. Met de pen in Nederland neem ik genoegen met elke vis, ongeacht de grootte of het gewicht. Sowieso is elke vis er eentje in de winter. Statisch en zeker op water met een bekend bestand aan vis (en zeker als er ook grote vis zit), heb je ook bij het wintervissen meer tijd nodig om die ene grote ook daadwerkelijk te kunnen vangen. Een eerste tip met statisch vissen in de winter is dan ook: laat een hengel minimaal 24 uur liggen. Voor juist die éne aanbeet, want die komen vaak ook maar in een hele korte aasperiode per 24 uur. Soms kan dat zo kort zijn doordat de kou zijn intrede doet, dat je dan juist dat ene uurtje (of zelfs korter) qua azen van de aanwezige vissen net daar moet liggen met die ene stok.

Dit soort ijskoude pareltjes wíl je toch gewoon vangen.

Rust op de stek

Vaak zie je dat het steeds dezelfde plek is die produceert. Al vis je met drie of vier hengels aardig verspreid, er is vaak maar een enkele stok die afgaat. Niet zo gek en een duidelijk signaal van de karpers dat ze ook minder actief zijn en blijkbaar niet alles afstruinen. Nog meer tips? Uiteraard. Probeer zo min mogelijk het water te verstoren. Ligt er daar vis op je te wachten, dan ben je er al voor de helft. Je wilt ze dus ook niet verjagen. De beste ‘approach’ is dan wel het zo stilletjes mogelijk presenteren. Dus liever geen boot of gesmijt. Een voerboot biedt dan zeker uitkomst in de winter. Het minste gedoe, compact voeren en minste onrust. Vis je vrij kortaf, dan zou je het ook nog kunnen overwegen om de Bushwhacker of Baiting Pole te gebruiken. Iets waar ik zelf erg fan van ben om op een dergelijke manier mijn voer en haakaas te presenteren. Niet alleen in de winter overigens. En zeer zeker ook niet voor alleen de statische manier. Met het penvissen biedt deze gadget ook zeer zeker mogelijkheden. Ja, denk er maar eens over na!

Hoe meer rust op de stek, hoe beter.

Aas en rigs

Ja en dan komen we natuurlijk automatisch al aan bij haakaas, rigs, het laatste metertje en bijbehorende smikkel-mixen. Qua haakaas kan ik kort zijn als ik statisch vis in de winter. Steevast met stip op één, een combi van nep mais met daarop of wat echte of wat nep maden. Op twee staat gewoon een simpele combi rig met een stukje krimpkous. Eventueel blow-back style, een goede lange hair en de mogelijkheid om netjes een pop-up, wafter of snow-man op aan te bieden. Pop-ups en wafters werken dan nog vaak in de winter wel het beste. Het liefst met een fel kleurtje waarbij wit en roze favoriet zijn.

wintervissen
Laat de pop-ups vooral niet thuis!

Qua smaak of flavour hoef ik eigenlijk niets te melden. Citruz is en blijft favoriet. Oké, verder. Scherpe en sterke haken sowieso. Ietwat langstelig ook. “Waarom”, hoor ik je denken? Puur omdat een langstelige haak gewoon veel agressiever prikt en dat heb je nodig in de winter. Nogmaals elke aanbeet kan de enige zijn dus die vis moet er ook gewoon direct aan hangen als die er maar even aan ‘ruikt’! Een tip daarbij is wel dat je rustiger drilt dan dat je gewend zou zijn met de manier van drillen met een kort klauwhaak model. Langstelig verspeeld sneller en al helemaal in combinatie met zachte bekken. Wees hiervan bewust!

wintervissen
Felix is groot fan van felgekleurd haakaas in de winter.

‘Carp safety’

Mag je op deze manier aanbeten genoeg krijgen in de winter maar teveel verspelen? Pas dan hierop je haakmodel aan. Lusje en sleeve aan het eind en ‘finito’! Je wilt ook niet lopen klooien met koude handen of dingen moeten knopen. Gewoon lekker makkelijk wisselen van onderlijnen. En dan het liefst aan een leader met safety-clip waaraan een quick change wartel zit. Een kind doet de was! De safety-clip tail rubber niet te strak erop zodat het lood eventueel bij ‘problemen’ makkelijk er vanaf komt of als je een vis verspeelt hebt. Carp safety voorop! Ook in de winter. Wat betreft lood, dat mag ook gerust aardig aan de maat zijn. Minimaal 100 of zelfs 120 gram en zeker niet lichter. Eerder nog zwaarder aangezien de aanbeten soms maar een paar piepjes kunnen zijn en niet altijd volle fluiters. De vis moet gewoon goed gehaakt zijn en te licht lood kan dan alleen bij langzame, voorzichtige en vooral wat passieve aanbeten tegen werken. “Prikken mot die!” Dan gaat die lijn vanzelf strak. En die hoofdlijn zit natuurlijk, ook heel simpel en makkelijk, met een lus/lus verbinding aan die leader vast.

Je wilt er toch niet aan denken dat je zo’n UNIT verspeelt omdat hij niet goed gehaakt zat.

Wintervissen betekent anticiperen

Toplood gebruik ik zelden in de winter want ook dit kan een aanbeet, die erg twijfelachtig is qua beet-indicatie, zeker negatief beïnvloeden. Gewoon of strak wanneer je een aardig stuk ver vist en het bodemverloop het enigszins toestaat. Of een soort semi-slap en dat in ieder geval de eerste paar meters vanaf het haakaas lekker plat op de bodem liggen. Beide manieren krijg je dan ook een goede indicatie van eventuele lijnzwemmers en kan je zelfs daarop nog anticiperen door de hengels juist wat terug te plaatsen op die plekken. Kan zomaar werken!

wintervissen
Blijf altijd goed nadenken over je visserij!

Karpers spotten met de voerboot

Nog even over het zoeken van vis en voerboten. Ben je van plan een voerboot aan te schaffen? Neem er dan sowieso één met een dieptemeter waarmee je ook beter kunt ‘zoeken’! Raymarine is daar natuurlijk een goed voorbeeld van en laat je behoorlijk duidelijk zien of je ook echt over een paar karpers heen vaart. Bezuinig daar niet op. Het is een perfect hulpmiddel in de winter aangezien vissen dan vaak niet veel aan de oppervlakte komen en zo met het blote oog óf met een drone te spotten zijn. Halfwater en de bodem zijn favoriet en hoe dieper het is, hoe minder je zo visueel kunt waarnemen vanaf de zijkant of bovenaf. Onderschat deze tip en dit hulpmiddel dus echt niet voor het wintervissen. Een Deeper kan vanaf de kant ook nog uitkomst bieden als je een voerboot met die optie te gortig vindt. Maar probeer dan zeker in de winter het ‘gesmijt’ ook weer tot een minimum te beperken. Beter de rust bewaren wanneer de aanbeten vaak al schaars zijn.

wintervissen
Dit kan zo’n uitkomst bieden bij het zoeken naar vis en goede plekjes!

Klein aas

Nou nog wat traktatie-info dan maar? Juist, wat schotelen we de karpers voor en wat schotelen we onszelf voor. We doen het maar even snel achter elkaar anders wordt dit artikel veel te lang. Voor de karpers zeg ik kort gezegd: alles wat fijn is. Hennep, mais, pellets, maden, boilieflake, grondvoer, zaden, noem maar op! Gewoon lekker veel fijn voer en kleine aasdeeltjes. Kost de karpers ook minder energie om tot zich te nemen en ze zijn natuurlijk in de winter al niet de snelste als het gaat om mega veel eten tegelijk. Gewoon kleine mixjes en geen tapijt van 24 millimeter bollen. Wat soak erdoorheen gieten, lekker in laten trekken en klaar. Qua hoeveelheid per hengel ook hooguit een halve liter aan wat van jouw persoonlijke ‘slush’ en dat is het. Maak maar een mooie mix en probeer eens wat uit. Handige tip daarbij: zorg voor een knappe voerschep. Houd je handen beter schoon en betekent ook minder koukleumen geblazen door het koude voer of het daarna weer wassen in waarschijnlijk nog kouder water. Zaken waar je stiekem toch echt wel rekening mee moet houden bij het wintervissen!

Dit haakaas boven een attractieve voermix kan geen karper weerstaan!

‘Self-care’

Oké, wat gaan we zelf eten en drinken? In elkaar mixen? Het liefst gewoon zoveel mogelijk warm eten en drinken tijdens winterse vissessies. Of je nou met de pen een paar uurtjes gaat struinen of tig dagen in een tent zit (met kachel natuurlijk). Kijk daar ook mee uit trouwens! Goed en warm eten plus drinken houd je mentaal ook beter op de been en dat heb je dan soms juist zo hard nodig om nog even door te zetten en die ene vis wel te vangen. Dat terwijl je ballen eraf vriezen, de zoveelste loopneus zich aandient en niet alleen meer je stretcher of het ijs rond je pen kraakt van de kou maar waarschijnlijk ook je botten!

wintervissen
Goed voor jezelf zorgen is minstens zo belangrijk!

Goed eten en drinken

Kortom, eten en drinken is psychologisch in de winter. Denk aan warme soep, koffie en thee. Kan allemaal goed gemaakt worden aan de waterkant of gewoon mee in een thermoskan. Eventueel wat fruit voor energie. Niet teveel koude drankjes en het liefst ook geen alcohol zoals bier en wijn. De alcohol onttrekt nog meer warmte uit je lichaam vandaan. Uiteraard af en toe een lekker neutje, borrel, shotje kan verwarmend werken maar gewoon niet ’to much’! Roken is eigenlijk ook een boosdoener en zorgt ook dat je lichaam het sneller koud krijgt. Maar goed laat ik niet te belerend overkomen want zelf rook ik ook en lust ik best een drankje. Doe het gewoon ook met mate of in ieder geval iets minder. Dat scheelt aanzienlijk.

Vergeet je kookgerei niet!

Of bijvoorbeeld gewoon nadat je inderdaad lekker goed en warm hebt gegeten. In de ochtend kan je bijvoorbeeld wat kwark nemen met cruesli, fruit, honing en een lekkere bak warme thee of koffie. Tussendoor bijvoorbeeld noodles of een tosti. Simpel te bereiden maar toch even een snelle, warme hap. ’s Avonds kan je kiezen voor natuurlijk ouderwets wat gebakken aardappels, wat groente en weer simpel, bijvoorbeeld wortels of doperwten zo uit pot en een stukje vlees. Des te meer warm eten in de winter des te beter. Wat ook een aanrader kan zijn en toch voedzaam en supersnel bereid is een zakje bonenmix van Hak en daarbij wat gekookte rijst, in een wrap of met wat tortilla chips. Allemaal easy maar voor de winter prima voer voor jezelf en wat je weer even een ‘geestelijke en lichamelijke opsteker’ geeft voor dat wintervissen.

wintervissen
Uiteraard moet je je op de been kunnen houden als het koud is!

Mobiel op pad

Een halve keuken meenemen en slepen met veel pannen, potten, allerlei bestek en weet ik veel wat nog meer is helemaal niet nodig. Moet je ook helemaal geen zin in hebben! Lekker zo min mogelijk mee en bijna geen rommel in je tent of eromheen, mobiel wintervissen! Het jezelf vooral niet moeilijk maken. Ik had het net al even over een kachel en ook dat is echt een luxe bij het wintervissen. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatie en natuurlijk een veilige en gekeurde, goedwerkende kachel, aansluiting en gasbus.

Iedere vis telt dubbel in de winterperiode.

Elektrische deken

Er zijn tegenwoordig zelfs elektrische dekens voor in je bedchair. En ja ik heb er zelf één en daar ben ik verzot op. Ook dat zorgt voor dat je door kunt blijven gaan. Mentaal! Even opwarmen voor je gaat slapen. Of gewoon overdag even aan. Of net na een aanbeet als je een tijd in de kou hebt gestaan. Die van Nash heeft zelfs verschillende standen die je in kunt stellen en bijvoorbeeld een tijd verwarmt en dan vanzelf uitschakelt. Ideaal! Tenslotte kun je als je dat ook niet nodig zou vinden een warmwaterkruik gebruiken. Geeft ook de nodige voldoening. Pas altijd wel goed op dat de lucht zo goed als mogelijk eruit is, je er niet teveel water in doet en de kruik natuurlijk stevig aangedraaid is. Naast dat je je lelijk kunt verbranden door het hete water is ook meteen je stretcher zeiknat en dat voelt in de winter al snel niet te aangenaam aan.

wintervissen
Ideaal als je dit knopje kan induwen als je net een koude wintervis hebt staan drillen 😉

Nog een ‘medische’ tip. Zorg bijvoorbeeld ook voor genoeg snuitpapier, neusspray, pijnstillers en wat dacht je van warmtepleisters? Stel, het schiet je in de rug en de kou komt daar bovenop. Juist, dan biedt zoiets echt een uitkomst. Bij de Kruidvat liggen ze voor een prikkie en ook hierbij geldt: baat het niet dan schaadt het niet of nog beter, voorkomen is beter dan genezen!

Voorkomen is beter dan genezen!

Alles over kleding

Nou, de laatste alinea besteed ik nog aan kleding. Ja, dan hebben we alles wel gehad over het wintervissen. Ook hierbij sleep ik liever niet teveel mee. Gewoon goede warme schoenen, laarzen en eventueel pantoffels in je tent en klaar. Goede thermische onderkleding, liefst met wol erin en een trui van wol of fleece. Eventueel een fleecevest erbij. Een donsachtige jas die enigszins waterafstotend is of warmtejas of pak met een bijbehorende bib & brace broek die je benen/middel/ buik/rug extra warmte bieden. Ook een muts en misschien zelfs een nekwarmer of sjaal. Zoveel mogelijk lagen in ieder geval die je makkelijk kunt aanpassen door aan of juist uit te doen. En handschoenen niet te vergeten.

wintervissen
Draag goede kleding waar je warm en droog in blijft.

‘Laagjesprincipe’

Ga in ieder geval niet te dun gekleed de deur uit, anders is de nul tolerantie snel bekeken. In jouw nadeel welteverstaan. Zorg uiteraard altijd voor minimaal één reserve-set kleding in de winter en bij langere trips. Genoeg schoon ondergoed sowieso. En dat op een droge plek ergens in je auto of bus. Stel dat je een nat pak behaald door een uitglijder of wat dan ook dan wil je zo snel mogelijk weer droge kleding aan hebben. Onderkoeling is geen grap!

wintervissen
Door middel van het laagjesprincipe kun je ook blijven genieten van schitterende wintervangsten zonder kou te lijden.

Wijze woorden aan het eind zullen we dan maar denken? Inderdaad, want wintervissen kan taai zijn dus een gezond verstand en goede voorbereiding is en blijft het halve werk. Zorgt dat je scherp blijft en dat er niks vervelends kan gebeuren. En dan ervaar je het op misschien wel een manier die je eigenlijk niet wilt missen. Misschien wel de mooiste tijd van het jaar…

wintervissen
Heel veel plezier deze winter.

Probeer het eens, neem deze tips in acht, vul ze zelf aan, vind uit wat voor jou werkt, verfijn het nog meer naar persoonlijke wens en wie weet komen we elkaar dan eens tegen met een mooi winterverhaal qua vangst of ergens aan een ‘kouwe’ waterkant. Succes en vang een knappe ‘ijsklomp’!

Tot de volgende keer!

Felix van der Marel


Felix is te volgen op Instagram en Facebook waar hij regelmatig mooie vangsten, gave avonturen en leuke nieuwtjes deelt!

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook