Een uitstekend begin van het jaar 2019 – Ivan de Ridder

Ondanks dat Ivan de Ridder het druk heeft met werk, vertoeft die toch de nodige uurtjes aan de waterkant. In 2019 was het tijd om de jacht te starten naar ‘de grote Spiegel’. En wij kunnen jullie alvast zeggen: je kunt je visjaar slechter beginnen…


Ivan vertelt:Net zoals de vorige jaren ontbreekt het me in het voorjaar meestal aan de nodig vrije vistijd door een drukke CC Moore agenda. Deze was gevuld met beurzen en opendeurdagen bij hengelsportwinkeliers. Toch was ik supergemotiveerd om het seizoen nog eens te starten op een syndicaat watertje waar ik al jarenlang lid van de club ben. De laatste jaren had ik daar slechts sporadisch enkele, meestal korte nachtjes gevist, maar dit jaar moest het anders worden.

De lente hangt in de lucht.

Ik had mijn zinnen gezet op ?De Grote Spiegel? nadat ik deze op een kille decemberdag in volle glorie op de mat zag liggen bij Steven, een van de lokale vissers. In 2019 moest het maar eens gaan gebeuren!Zo trok ik begin maart bescheiden mijn seizoen op gang met een eerste korte instant nachtje, die me meteen de eerste vis van een diepe stek opleverde. Een mooie dertiger schub was het haasje. Tevreden met dit eerste resultaat keerde ik huiswaarts, terwijl ik een volgend kort nachtje in plande voor de daaropvolgende week.

Het eerste instant nachtje bracht gelijk al vis op.

Een week later zit ik opnieuw aan de plas. Dezelfde stek is vrij, en net als vorige week lijk ik de enige visser te zijn. Dit vermoedde ik toch, want het was pikdonker toen ik de brolly aan de grond vast pinde. Dat stevig vastzetten was geen overbodige luxe, want het waaide nog steeds hard, nadat we het gisteren hard te verduren kregen met windstoten tot wel 120 kilometer per uur. Het nieuws bereikte me dat een visser tijdens het uitoefenen van zijn hobby aan het water was omgekomen. Een ontwortelde boom was op de onfortuinlijke man gevallen. Het doet een mens weer stilstaan bij het feit dat we niet onsterfelijk zijn, alleen treft het lot sommige mensen veel te vroeg…

De hengels liggen er weer netjes bij.

De wind temperde gaandeweg en wanneer ik mijn blik op een van de beoogde stekken richt, valt me meteen op dat het silhouet van een boom waarop ik me vorige week nog had gericht, ontbreekt. Het verdwenen markeerpunt maakt me niet echt uit, echter wel de vraag waar die boom precies gevallen is houd me bezig. Ik besluit de zone rond de spot in het donker te verkennen met behulp van de dieptemeter op mijn voerboot. Ik kan mijn rig vergezeld van een handje voer droppen op de gewenste stek, want de nieuwe omgevallen boom is net naast een veel eerder gevallen exemplaar neergeploft.

PVA, iets wat zeker niet mag ontbreken in mijn vistas.

Dat maakt dat er nu in dit gebied een drietal flinke populieren als ongewenste obstakels fungeren. Verantwoord obstakelvissen is hier een absolute must! De slip van de molen gaat dicht en de rechterhengel wordt stevig in de rodgrips gedrukt. De rig wordt voorzien van zeer attractieve Krill Hookbaits en een bijhorend stickje ligt in positie op net geen vijf meter diepte. Dit is zowat het diepste punt op dit water. Voor mijn linkse hengel opteer ik voor het kleine plateau.

n van de hengels werd op dit plateau gepositioneerd.

Bovenop heb je zo?n drie meter diepte, terwijl het er rondom al vlug oploopt tot vierenhalve meter. Voor deze rig kies ik een bewezen aasje met een hoge instant respons. Een snowman presentatie met een combi van een vijftien millimeter Live System boilie en een bijgesneden 1 millimeter NS1 Orange pop up. Samen met een pva-stick met bag mix en een klein handje hele en halve boilies moet hier de klus klaren.

De snowman moest hier het werk gaan doen.

De slaapzak werd korte tijd later opgezocht, want het was inmiddels bijna middernacht. Even later werd ik wakker met een hoepelronde rechterhengel in de handen. Even daarvoor hadden enkele nerveuze piepjes en een waker strak tegen de hengel mijn attentie gewekt. Er wordt geen duimbreed ruimte gegeven, want de vis mocht de naar de bodem gezonken bomen niet bereiken. Ook nu verliep alles naar wens, want even later ging ik op de foto met een 16,2 kg spiegel. Weerom een dertiger!

Er wordt geen duimbreed ruimte gegeven, want de vis mocht de naar de bodem gezonken bomen niet bereiken.

De eerste dertiger op het water is binnen!

Een tweetal uurtjes later volgt een herhaling van dit ritueel. Ditmaal heb ik een jonge, hoge spiegelkarper van 9,3 kg in het net.Een vis van een uitzetting vorig jaar. Het stemt me blij om te zien dat de nieuwe vissen goed gedijen! Bij het eerste ochtendlicht laat de linker hengel voor het eerst van zich horen. Eindelijk dan toch ook op de wat ondiepere stek actie! En even later ging ik op de foto met een beresterke schub, waarna de hengel vlug opnieuw in stelling werd gebracht, ook al heb ik nog maar een uurtje vistijd.

Het lot is me gunstig gezind, want net wanneer ik wou inpakken knalt de hanger opnieuw tegen de blank van de linker hengel! Wat volgt is een massieve weerstand. Duidelijk een betere vis denk ik in mezelf. Het hoofd erbij houden is de boodschap! Het is inmiddels opnieuw harder gaan waaien en wanneer de vis zich de eerste maal aan het oppervlak laat zien, gaat m?n adrenalinepeil als een komeet de hoogte in. Dit is waar ik voor gekomen ben! De vis zit stevig geprikt en even later bewonder ik zijn pracht in de veilige omgeving van mijn net.

Duidelijk een betere vis denk ik in mezelf.

De vis klokt exact 24,9 kg af, net geen vijftiger maar dat maakt me hoegenaamd niks uit. Ik zak de vis en probeer snel iemand op te trommelen om wat plaatjes te komen schieten. Dit blijkt niet evident op deze doordeweekse ochtend, maar gelukkig kon John die vlakbij woont, langskomen.

Daar is hij dan ‘de grote spiegel’ en gevangen op net geen 25 kilo, wat ben ik hier blij mee!

Hierna pak ik vliegensvlug (ahum 😉 ) in en tijdens het ritje huiswaarts weerklinken daar plots de tonen van David Bowie?s hit ?Hero, just for one day?? door de speakers van de auto. Het volume wordt stevig opgeschroefd en in no time arriveer ik thuis, waar ik nog even verder op cloud nine bleef vertoeven?

Ivan De Ridder


Benieuwd naar het vorige artikel van Ivan de Ridder, klik dan hier!

Bekijk ook