Een terugblik op 9 jaar Korda Masterclass met Danny Fairbrass

Een flink aantal jaren zijn verstreken sinds de release van de allereerste Korda Carpfishing Masterclass video. De gratis video’s boordevol informatie begon eigenlijk eerder met de Carp Tackle, Tactics and Tips DVD’s enkele jaren daarvoor. Wie kwam op het idee? We vragen het aan Danny Fairbrass in het onderstaande XXL interview!


Gratis informatie

Danny Fairbrass aan het woord: Eigenlijk kwam ik op het idee tijdens een sessie op Gigantica. Het concept kwam in me op toen ik aan het vissen was vanaf een stek genaamd de Stock Pond. Ik wilde een positieve invloed hebben op elke visser in Europa en de manier waarop ze op karpervissen. Dat zonder met elke visser te moeten gaan vissen. Door iets te doen dat gratis is (zoals video’s), zou er zou er geen barrière moeten zijn om het te bekijken. Van daaruit is het begonnen en gedurende de volgende jaren geëvolueerd tot de allereerste ‘Carpfishing Masterclass’ films. 

Er zijn de laatste jaren al heel wat kwalitatief gratis films op Korda’s YouTube kanaal verschenen.

We hebben het een beetje opgefrist en de inhoud verschoof in de loop der jaren. Soms gingen de films over een specifieke tactiek, rig of aasbenadering. Tom Dove heeft bijvoorbeeld een Particle Fishing Masterclass gedaan, een film over zijn Spinner Rig etcetera. Zo hebben we ook een video gemaakt over een groot meer in België. We proberen altijd een mix van inhoud te hebben zodat er voor elk wat wils is in elk deel van de Masterclasses. Niet iedereen zal ze allemaal leuk vinden, maar minsten wel één!

In de Masterclasses richt Danny zich niet op één, maar meerdere groepen karpervissers.

Bibliotheek aan karpervideo’s

Zie je elk van de jaarlijkse Masterclasses als op zichzelf staande videoprojecten? Of is het meer het opbouwen van een bibliotheek van karpervideo’s over verschillende onderwerpen?

De Masterclasses zijn echt van A tot Z. Als je nu de allereerste gratis DVD bekijkt: de Carp Tackle, Tactics and Tips, dan zul je zien dat wat we toen deden ook nu werkt en je helpt een karper te vangen. Als ik nadenk over de rigs en andere spullen die ik heb gebruikt, zijn er natuurlijk veranderingen geweest in de materialen.

Het toont aan dat er toen vooruitgang werd geboekt en dat het enorme sprongen voorwaarts waren.

De basisprincipes, zoals de onderlijn die uit de voorkant van het oog van de haak komt, de positie van de hair op de haak en hoe een haak draait en grijpt… Het is nog steeds hetzelfde als toen! Het toont aan dat toen er vooruitgang werd geboekt en dat het enorme sprongen voorwaarts waren. Simpelweg omdat we ze vandaag de dag nog steeds gebruiken!

De manier van denken komt nog sterk overeen, enkel zijn er wat materialen vernieuwd.

Populariteit

We hebben het er ook nooit over dat we het precies zo gaan doen en niet anders. We kijken liever naar zaken die al lang niet meer door ons zijn behandeld en gaan van daaruit verder. Moet het één visser zijn die zijn ervaring en informatie deelt? Wij denken dat het veel informatiever is om meerdere vissers aan het woord te laten die bijvoorbeeld op visreis zijn.

Over reizen gesproken. Had je ooit gedacht dat het Masterclass concept ook buiten Engeland zo populair zou worden en zou uitgroeien tot zo iets groots?

Ik hoopte het wel, maar kon natuurlijk niet weten hoe groot YouTube zou worden en hoeveel views visprogramma’s van hoge kwaliteit op het internet zouden krijgen. Het is soms moeilijk voor te stellen hoe groot het karpervissen is geworden. We hoopten allemaal dat het groot zou worden, dat het bedrijf zou groeien en grote aantallen zou halen. Ik denk dat we het eerste jaar 100.000 DVD’s hebben gedrukt en op het hoogtepunt was dat aantal meer dan een paar keer zo groot. 

Wie had het zoveel jaren terug kunnen denken dat de ‘karperwereld’ zo ontzettend hard zou gaan groeien.

Ik heb altijd geweten dat het populair zou worden, want ik kon de reactie van de mensen op shows zien als ik ze liet zien wat ik deed en de aanpak die ik gebruikte. Er komen altijd mensen naar je terug die het jaar erna foto’s laten zien en vertellen hoe ze daardoor beter zijn gaan vissen. Nu kunnen ze een DVD in de speler stoppen, gaan zitten met een drankje en alle informatie gratis in zich opnemen.

Zie het als een betrouwbare bron van gratis informatie!

Hoe kan dat niet groots zijn? Bij Korda hebben we altijd al graag video’s gemaakt, we hebben een passie voor het delen van onze kennis en dit combineerde die twee eigenlijk perfect!

Geluk bij het karpervissen?

Je kunt zeker zien dat je die passie hebt voor informatie en het delen daarvan met andere sportvissers. Karpervissen is voor jou geen geluk hebben, maar een combinatie van veel dingen goed doen en je wilt mensen helpen om dat te verbeteren.

Er is geen geluk bij het karpervissen en er is zeker geen hogere macht die op je neerkijkt. Je werpt uit naar de juiste plek, raakt de clip goed, laat hem op het aas vallen en hebt een goede rig, scherpe haak, kwaliteitsaas en je krijgt een aanbeet. Ja, het moet dan maar net die ene vis uit het bestand zijn, maar die grote karper was in dat deel van het meer op dat moment en je viste goed om hem te vangen. Dus nee… ik geloof helemaal niet in geluk. Dat is teveel van het goede ;-).

Danny zelf gelooft niet echt in de factor ‘geluk’.

De passie om mensen te helpen is er altijd geweest. Toen ik al die jaren geleden bij een bank werkte, was de informatiebalie mijn favoriete baan. Ik vond het leuk om mensen te helpen en dingen voor ze te doen. Dit ben ik blijven doen toen ik met Korda begon. Ik krijg een geweldig gevoel van voldoening als ik zie dat onze projecten en content, mensen echt helpen als ze aan de waterkant zijn.

Danny houdt ervan om mensen wat bij te brengen.

Een goed voorbeeld doet volgen

Een goed voorbeeld is één van de eerste video’s op Gigantica. We toonden hoe je de legendarische Banoffee wafters en de IQ D-rig maakt. Ik maakte ze met de hand in het water en die sessie ving ik “Fudgies”, een spiegelkarper van 74lb die mijn PB zou worden voor 10 jaar. Die wafters en de IQ D-rig worden nog steeds door veel mensen gebruikt en vangen karpers over de hele wereld. Hrvoje, een van onze verkopers en een wedstrijd karpervisser die op wereldkampioenschap niveau vist, zegt dat de IQ D-rig zijn “go to rig” is. 

De Banoffee wafters: Danny vertrouwt er blindelings op, dat is mede door deze legendarische vangst van ‘Fudgies’.

Deze dingen komen echt bij me op. Naast het produceren van de video was die sessie op het Gigantica Mainlake ook een persoonlijk hoogtepunt. Ik heb thuis nog steeds een zwart-wit foto van ‘Fudgies’ aan de muur hangen.

Welke andere hoogtepunten zijn er geweest tijdens die jaren filmen?

Er zijn zoveel hoogtepunten geweest tijdens het produceren van de Masterclass video’s. Ik zal je vertellen over het moment dat ik echt hield van de locatie en de stijl van vissen. Het was het grote meer in België waar ik heen ging met Darrell Peck. Het onderwerp van de video was “Low stock big pits” en ik kan me de reactie nog herinneren toen we ons idee deelden om naar dit water te gaan. Iedereen zei dat we een enorm risico namen, want het is absoluut geen gemakkelijk meer.

We sloegen meteen aan en de video is er één waar mensen nog steeds over praten. Veel mensen komen naar me toe en zeggen dat die video in België nog steeds hun favoriete video is. Het is een epische locatie met grote felbegeerde vissen en we hadden een goed resultaat, mede omdat we er veel moeite in gestoken hadden. 

Het archief

Zijn er ook ideeën of pogingen geweest die het niet eens tot een echte film hebben geschopt?

Er zijn zeker ideeën van dingen die we nooit gemaakt hebben. Ik heb altijd wel tien ideeën voor films op voorhand en werk daaraan op mijn iPad om iets te hebben voor het geval er iets niet lukt. Als ik aan iets denk terwijl ik aan het vissen ben, schrijf ik het op en dat is vaak het begin van een andere film. 

Tijdens het vissen zelf, brainstormt Danny volop voor andere films.

Een video waarvan ik dacht dat het een uitdaging zou zijn om te maken was de Winter Masterclass bij Gigantica. Om hier in januari te komen met een crew en de verwachting dat ik een half dozijn aanbeten zou krijgen als het een goede week zou worden, was een groot risico!

Ondanks dat ik minder actie verwachtte, kreeg ik toch meer dan 60 aanbeten die week.

Ik kreeg de vis te pakken en ze waren echt actief. Ondanks dat ik minder actie verwachtte, kreeg ik toch meer dan 60 aanbeten die week.

De wintermasterclass was om het kort te omschrijven: MADNESS!

Het was ook cool om te zien dat alle dingen die ik geleerd heb tijdens het wintervissen zoals bijvoorbeeld het observeren van mijn eigen karpers in mijn vistank buiten, samenkwamen in deze video. 

Leerpunten

Wat heb je van deze sessie geleerd?

Toen ik aan deze sessie begon was ik bang voor het in de war raken van klein Fake Food haakaas. Klein, licht haakaas raakt normaal gesproken veel makkelijker in de knoop. Tijdens de sessie heb ik geen PVA of iets dergelijks gebruikt en ik kwam er eigenlijk achter dat de combi rigs briljant wierpen zonder dat ik me zorgen hoefde te maken. Elke keer dat ik hem uitwierp landde het geheel perfect.

Danny leerde dat combi rigs in combinatie met lichte imitatiekorrels heel goed werkte!

Ik leer altijd veel tijdens het vissen. Op het water waar je vist, leer je over de juiste aastijden, hoeveelheden aas, aastijden en ga zo maar door. Vooral de aastijden kunnen je helpen om te beslissen of het de moeite waard is om overdag of ’s nachts te vissen of dat het misschien beter is om de stek een tijdje te laten rusten. Wanneer we aan het filmen zijn is het altijd geweldig als we er mee weg kunnen komen om alleen overdag te vissen. Dit omdat het veel mooiere beelden oplevert dan nachtopnames. 

Want ja, als we eerlijk zijn: beelden overdag zijn een stuk aangenamer om te bekijken 😉

Zo vaak worden de hengels ’s avonds binnengehaald. Met de Winter Masterclass speelde het voeren overdag in ons voordeel en hielp het om elke dag in een ritme te komen. 

Niet volgens plan

Dat klinkt als de perfecte shoot, maar je moet zeker uitstapjes maken waar het niet volgens plan verliep. Kun je ons vertellen over die of zelfs maar één die niet volgens plan verliep?

Een voorbeeld van een shoot die niet volgens plan verliep was de Deep Water Masterclass. We filmden deze met veel Europese meren in ons achterhoofd. We gingen naar een diep Embryo meer in Yorkshire. Binnen tien meter is het al zes meter diep en het gaat zelfs tot 50 meter. De eerste sessie dat ik daar was kreeg ik wel aanbeten, maar het was gewoon niet genoeg om een film te maken. We moesten dus terug met een volledige crew voor een sessie later dat jaar in de hoop meer actie te krijgen. 

Eén ding is zeker, het is niet altijd “jackpot”.

Soms maken we het onszelf moeilijk door naar plaatsen te gaan waar we nog nooit of bijna nooit gevist hebben. Op de één of andere manier slagen we er toch nog in om het voor elkaar te krijgen en ik kan me geen shoots herinneren die volledig mislukt zijn.

Over ergens nieuw heen gaan gesproken… Een paar jaar geleden hebben Darrell en jij iets gedaan dat totaal anders was dan wat jullie normaal doen. Jullie doken op bij een groot Nederlands kanaal. Hoe ging dat?

Nederland

Tijdens veel van die shoots volg ik gewoon Darrells voorbeeld. Hij wijst me de weg en is absoluut geweldig in het vinden van karper. Hij maakt zich niet druk over aas, rigs, stekken etcetera… en wil gewoon de vis vinden! We maken er soms een grapje over en noemen het ‘vliegvissen op karper’ omdat hij echt graag vis spot en gewoon gele dingen (pop-ups) naar ze gooit. Darrell is als een havik en hij observeert uren en uren. 

Danny noemt Darrell een havik omdat hij zoveel tijd besteed aan het observeren van zijn ‘prooi’.

Het is uitputtend en om eerlijk te zijn, doe ik het niet zoals hij wanneer ik aan het vissen ben. Als ik mijn hengels uit heb en gesetteld ben, kijk ik minder. Hij stopt nooit met kijken en dit gecombineerd met zijn mobiele aanpak werkt goed samen met mijn andere stijl van vissen. Ik vertrouw veel meer op aas, het bouwen aan een stek en dit is geëvolueerd van de manier waarop ik in het verleden veel heb gevist. 

Maar ook de Nederlandse kanalen werden gekraakt 😉

Tijdens een shoot hebben we onze eigen stijl en als iemand veel meer vangt dan jij, zou je wel gek zijn om daar geen aandacht aan te besteden. Zeker als er veel druk is van de Masterclass filmploeg, moet je veel moeite doen om het voor elkaar te krijgen.

Darrell en Danny’s visserij verschillen heel erg, maar dat maakt het ook weer een hele mooi duo.

Terugkomend op de Nederlandse kanalen. Het is iets waar ik echt van genoten heb en ook al was het kanaalvissen anders dan wat we normaal doen, we vingen die vis nog steeds op hetzelfde aas en dezelfde rigs. We hadden het geluk dat er niet veel stroming was op het kanaal, dus daar hoefden we ons niet veel zorgen over te maken. Het snelle verplaatsen en het vissen vanuit het busje dat achter de hengels geparkeerd stond, was iets waar we ons snel aan aanpasten. 

Sommige Nederlandse vissers konden niet geloven wat we in slechts twee trips vingen.

Ik herinner me dat ik rondjes van 25 kilometer maakte langs het kanaal om op een andere stek te voeren dan waar ik ’s nachts zou vissen. Dat ging veel sneller dan het verplaatsen van de stekken op een klein meer. Je kon dus mega mobiel zijn en het hielp bij het vangen van vis. Ik ben echt trots als ik terugkijk op de sessie en de manier waarop onze inspanningen werden beloond vanuit een visoogpunt. Sommige Nederlandse vissers konden niet geloven wat we in slechts twee trips vingen.

In Nederland maakten de mannen serieuze ‘brokken’!

Als je zelf een onderwerp voor een Masterclass zou mogen kiezen en dat graag door een andere visser laat uitvoeren. Wat zou het dan zijn?

Ik denk dat ik graag een visser als Tom Stokes, Luke Vallory of Luke Stevenson zou willen zien. Zij maken deel uit van ons UK-team van gesponsorde vissers en richten zich op het vissen op grote karpers. Voor hun visserij kiezen ze locaties uit en vissen deze toppers op specifieke ’targets’. Ze steken al hun energie in het vangen van deze vissen en het zou geweldig zijn om hen te volgen! Om te zien hoe ze te werk gaan vanaf hun eerste stap op het meer tot ze het hoofdstuk kunnen afsluiten met het vangen van deze vissen. 

De jacht op specifieke targetvissen zou ook heel vet zijn om te zien in een Masterclass.

Geweldige content

Aangezien de meren waarop ze vissen normaal gesproken onder druk staan, zou dit geweldige content opleveren. Gelukkig hebben we een begin gemaakt met deze jongens door een paar Mindset films te maken met daarin een aantal van de geweldige vangsten die ze dit jaar hebben gedaan. Deze Mindset video’s zijn gericht op een andere doelgroep en met een ander doel dan de Masterclasses. Die kerels zijn de beste van de beste en van hen leren zou heel interessant zijn!

Hun kennis toevoegen aan je wapenarsenaal, er op inhaken en de kennis in je “kastje” stoppen voor als je het nodig hebt, zal je zeker een betere visser maken! Dat is tenslotte ook waar het Masterclass project over gaat.

Nieuwe Masterclass

Om af te sluiten… Zou het mogelijk zijn om al iets te vertellen over de aankomende Masterclass 9? Wat kunnen we verwachten?

We hebben een aantal video’s gefilmd en die worden op dit moment gemonteerd. Eén ervan is met Darrell Peck en is gericht op zijn typische lente pop-up visserij. Het is gefilmd op de iconische Wraysbury en er is helder water te zien. Dit is er dus één die je niet wilt missen als je succes wilt hebben zodra de watertemperatuur begint te stijgen. 

Zit jij al klaar voor de nieuwe Korda Masterclass?

Er is ook een deel met Rob Burgess, de mega ervaren Korda hengelsportcoach, met een film over Solid PVA bags. Het is een tactiek die hij veel gebruikt en de man is een absolute machine als het gaat om het vangen van karper. En in tegenstelling tot Pecky’s film heb ik een midzomer Bottom Bait Masterclass waarin veel tackle, tactieken, tips en trucs aan bod komen. Je zal hem vanaf 16-01-2022 zelf moeten bekijken om er meer over te weten te komen. 😉

Het belooft weer een leerrijke film te gaan worden!

Veel succes in jouw visserij gewenst!

Danny Fairbrass – Team Korda


Meer Korda Masterclasses check je op het YouTube kanaal van Korda.

Bekijk ook