Drie tips voor het vangen van karpers rondom de paai!

Ondertussen zitten we alweer in de maand mei, een periode waar karpers zich bij elkaar verzamelen en er ongegeneerd op los gaan! Ja, we hebben het dan over de paaitijd. In dit artikel geven we drie tips voor het vangen van karpers rondom de paai!


Op sommige wateren hebben ze al gepaaid, maar op andere putjes moeten ze misschien nog paaien… Een veelgestelde vraag is dan: “Kun je een karper vangen rondom de paai?”. Het antwoord is dan zeker een “Ja!”. Uiteraard is het niet heel makkelijk, daarom gaan we hieronder drie tips geven.

One eigen Rik Aldenkamp wist nog nét voor de paai deze prachtig gebouwde schub te vangen.

Tip 1: Vis niet tussen paaiende karpers!

Als het sexfeest eenmaal losbarst en de karpers zwemmen zonder schaamte of angst voor je neus rond? Ga ze niet daar bevissen jongens (en meisjes)! De opgewonden vissen zullen zelden je haakaas pakken en het is toch wel een ongeschreven regel dat je de karpers ‘in hun slaapkamer’ met rust laat.

Richt je op de aanzwemroutes naar het paaigebied…

Richt je op de aanzwemroutes naar het paaigebied én ga vooral ’s ochtends en ’s avonds er op uit met de penhengel! Zonnebril op en zoek de eenzame karpers die lekker liggen te chillen en nog niet deelnemen aan het paaifeest, of al klaar zijn!

Positioneer je rig nou niet tussen de paaiende vissen, maar zoek de aanzwemroutes naar het paaigebied!

Tip 2: Tijgernoten en uitgebalanceerd, onopvallend haakaas

Als je ons vraagt: “Wat is je favoriete aas voor de periode na de paai?” Dan is het antwoord:

Zonder twijfel: TIJGERNOTEN

Geen enkel ander aasje lijkt zo makkelijk te worden geaccepteerd in deze periode dan deze attractieve nootjes. Van huis gaan zonder tijgernoten is dan ook een doodzonde en als je de tijgernoten ondersteunt met wat hennep (75% tijgers, 25% hennep is ideaal) dan heb je helemaal een ‘karperlokker’ eerste klas bij je! Zet beide partikels los van elkaar in de week (24 uur) en kook de tijgers vervolgens 45 minuten en de hennep een minuut of 20. Daarna mix je ze door elkaar!

Tijgernoten: nooit vergeten!

We blijven nog even bij de tijgernootjes want onze eigen Luuk Zomerhuis heeft in het verleden enorm veel successen geboekt met onderstaand rigje. Op de door hem beviste wateren heerste flink wat hengeldruk en daardoor zijn de vissen ietwat geconditioneerd. Na een voorjaar waarin iedereen met chods, snowmans en andere opvallende haakaas-combi’s heeft gevist pakte Luuk na de paai het onderstaand rigje erbij. Opvallend: geen felle kleuren en vooral een klein haakaasje.

Door het drijvende nep tijgernootje ‘zweeft’ dit haakaasje nipt boven de bodem en zuigt de karper het extra makkelijk naar binnen #WINNER.

Een halve tijgernoot wordt gecombineerd met een stukje kurk of een fake tijgernootje om een uitgebalanceerd haakaasje te realiseren. Gecombineerd met een klauwhaak in maatje 8 en is dit rigje van 12 tot 16 centimeter een dodelijk wapen in deze periode van het jaar. Kortom, vis zeker niet al je hengels met opvallend haakaas, ga ook eens voor klein, uitgebalanceerd partikelrigje 😉

Ook deze vis ging voor de bijl op een ‘zwevend’ haakaasje.

Tip 3: Spaarzaam maar regelmatig voeren

Veel karpervissers denken “De paai is geweest, we kunnen weer dumpen!” Nou, in de praktijk is het een ander verhaal. De karpers hebben net de heftigste periode van het jaar gehad en zijn aardig van slag. De eerste week na de paai is het vangen van een serie vissen vaak niet goed mogelijk, het is eerder ‘peuteren’ voor een visje. Het lichaam van de vissen moet herstellen en pas na een aantal dagen is de kans groter dat jouw voerstek weer ouderwets gaat produceren. Veelvanger Arjan Verkoelen heeft hier ook z’n gedachtes over.

Arjan Verkoelen met een prachtige vis!

Arjan vertelt: “De periode na de paai is bij mij erg geliefd, immers: we kunnen weer lekker uit te halen! De karpers hebben één tot soms wel vier vijf kilo aan lichaamsgewicht verloren en in de komende weken gaan ze dat langzaamaan er weer bij eten. Het door mij gebruikte aas heeft dan ook een hoog eiwit signaal omdat ik heb ondervonden dat dit simpelweg het beste werkt om de aandacht van de vis te trekken. Daarnaast zorgt de hogere dosis eiwitten voor een sneller herstel na het seksfeest. Om dit te bewerkstelligen gebruik ik onder andere een hogere dosis vismeel in mijn boilies. Daarnaast giet ik graag wat extra Aminol of vloeibaar leverextract over m’n bollen voor een hogere prikkel en dus een betere instant response.”

Hooked! Deze rakker lustte wel een eiwitrijk bolletje.

“Daarnaast is het creëren van voedselnijd dé manier om meerdere karpers (vlot) achter elkaar te vangen. Zien eten doet immers eten! De laatste jaren heb ik gemerkt dat ik de karpers het beste ’tegen elkaar op hits’ door regelmatig kleine hoeveelheden bij te voeren.

Daarnaast is het creëren van voedselnijd dé manier om meerdere karpers (vlot) achter elkaar te vangen.

Ik voer dus niet 5 kilo in één keer, maar sta ieder uur een pondje boilies over mijn stekken te rammen met een werpbuis, het liefst zo verspreid mogelijk. Zo blijven de karpers zwemmen, raken ze niet te snel verzadigd en kunnen ze elkaar over de streep trekken! Een ander bijkomstig voordeel is dat er minder snel paniek uit breekt als er een karper gehaakt wordt. Dit is op een compacte voerstek vaak wel anders!”

Team KWO


Hopelijk vang je met deze tips meer vissen rondom de paai, maar denk er aan: vis verantwoord!

Bekijk ook