Drie aastips van Michiel Pilaar voor een succesvolle nazomer!

De zomer loopt op zijn einde en voorzichtig blikken we vooruit naar het najaar. In deze tijd van het jaar gaan de karpers aan de slag om hun winterreserve op peil te brengen en daar kun jij als karpervisser op inspelen. Lees hieronder drie aastips van Michiel Pilaar die jou daarbij gaan helpen!


Michiel Pilaar aan het woord: Terwijl ik dit neerpen zit ik aan een prachtig kanaal in België. De nazomer is begonnen en die had ik niet beter kunnen starten! Een goede strategie in combinatie met de vertrouwde KWO Specials heeft de sessie nu al doen slagen, maar dat zien jullie in een nieuw deel van #BelgischeBakken. Om jouw zomer ook succesvol af te sluiten heb ik hieronder drie waardevolle (aas)tips opgesomd!

De nieuwe serie Belgische Bakken wordt legendarisch!

Tip #1: Onderhoud je voerstek

In de (na)zomer kunnen karpers door de hoge watertemperatuur meer eten dan in de periodes hiervoor. Ze bouwen namelijk een reserve op voor de winter. Moet je dan kilo’s voeren? Dat ga ik uitleggen!

Bij gebruik van groot aas zal een stek sneller leeggevreten worden met hetzelfde aantal kilo, want in een kilozak van 24MM zitten veel minder boilies dan wanneer je een kilozak pakt van 15MM. Datzelfde geldt voor tijgernoten of andere partikels, dit is klein aas en dus meer aasopnames. Om die reden mix ik altijd verschillende formaten van de Specials boilies en ander aas door elkaar heen, zodat ik een karper langer op de voerstek kan houden om daar op langere termijn (dat kan al één nachtje zijn) meer profijt van te hebben.

De KWO Specials zijn verkrijgbaar in 5 verschillende formaten zodat je gemixt kunt voeren.

Zie het maar zo: meerdere vissen passeren je stek, er ligt weinig aas en daardoor krijg je al snel een aanbeet. Echter terwijl jij aan het drillen bent, zal deze groep karpers de voerstek snel leeg hebben en ‘m dan ook verlaten. En dat willen we natuurlijk niet! Je bent aan de waterkant om er het maximale uit te halen, dus adviseer ik om groot en klein aas te mixen.

In een kilo 12mm boilies zitten een stuk meer aasopnames dan bij grotere formaten! 😉

Qua aaskeuze ga ik voor een voedzame boilie als de Krill Special omdat de vissen op zoek zijn naar aas waar ze energie en eiwitten uit kunnen halen. De hoeveelheid natuurlijk aas (zoals muggenlarven) neemt in deze tijd van het jaar af dus zijn de karpers makkelijker te verleiden met boilies. Als de karper merkt dat hij energie uit jouw boilies kan halen zal hij ervoor terugkomen en dus heb je meer karpers op de stek!

Als je de vissen weet vast te houden op de voerstek kan het hard gaan met de aanbeten!

Tip #2: Varieer in tactieken

Niet iedereen heeft tijd of zin om een voerstek te onderhouden. Speciaal voor deze instant vissers heb ik de volgende tip: “maak niet gebruik van één tactiek”. Vaak je vis je met twee of drie hengels, kies er dan bijvoorbeeld voor om één hengel met een ronnie of chod-rig te vissen (zonder bij te voeren), de andere hengel een “normale” hookbait die zinkt en voor de laatste maak je gebruik van een snow-man (boilies i.c.m. een pop-up). Zeker een single pop-up kan snel een vis opleveren door de visuele prikkel. Zelf ben ik heel erg fan van de KWO pop-ups, die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren; van felroze tot een subtiele washed-out variant!

Ook met de KWO Pop-Ups aan de slag? Klik hier om ze in de webshop te bekijken!

Probeer zowel subtiel als opvallend te vissen om te kijken wat het beste werkt.

Stel je gaat toch voeren, dan adviseer ik ook om met dat aas te vissen (optie 2 of 3 dus). Om een karper toch even op de stek te houden, kun je boilies crushen/ breken zodat jouw aas sneller de aandacht wekt. Instant is dat anders, want dan wil je in korte tijd snelle actie. Je kan nog steeds bijvoeren, maar doe dat minimaal! Je kan daarnaast het aas ook boosten door er een liquid overheen te gooien, zo verhoog je de attractie. Iedere water en dag is weer anders en spreid daarom je kansen door verschillende tactieken in te zetten.

“Tijdens de onderwatersessies met Thijs Last heb ik heel wat kennis opgedaan.”

Tip 3#: Doorbreek de dressuur

Gaan we verder richting het najaar, laat dan de felle kleuren achterwege! Het hele jaar worden ze hier al door belaagd en gezien ze nu hun laatste reserves willen opnemen kan een boilies uit de zak vaak al genoeg zijn! Ook hier is het van belang dat deze genoeg voedingswaarde bevat, want het natuurlijke voedsel neemt nu af. Vis dus met hetgeen wat je ook voert: boilies. Doet je dat, dan zal je het vertrouwen van een karper sneller winnen en dat resulteert in meer aanbeten!

Nazomer, de beste periode van het jaar?

De na-zomer is dus dé perfecte periode om flink toe te slaan! De temperaturen zijn iets lager waardoor karpers ook overdag weer actiever worden (ten opzichte van wanneer het 30 graden is). Daarnaast is het voor ons vissers nu veel beter vol te houden aan de waterkant 😉

Succes de komende tijd!

Michiel Pilaar


Op zoek naar boilies met een goede voedingswaarde? Bekijk dan de KWO Specials! Meer tips over aasgedrag en hoe je daarop in kunt spelen? Volg dan onze KWO Specials Instagram account.

Bekijk ook