Drie aastips om dressuur te doorbreken in het najaar!

Eind september, het najaar is begonnen! Dé periode dat veel karpervissers weer naar de waterkant gaan om onze gevinde vrienden te belagen. Veel karpervissers betekent ook meer dressuur, zeker na een drukke zomer. Om die dressuur te doorbreken hebben we hieronder drie aastips. Lees snel verder!


Het verbaast ons hoe goed we nog kunnen vangen met boilies. Je zou bijna denken dat karpers deze ronde balletjes wel kennen en zich niet meer laten prikken. Wel zijn we van mening dat de voedingswaarde van een boilie het verschil kan maken. Buiten dat zijn er nog een aantal ’tweaks’ die je aan het aas kan geven om het verschil te maken. Hieronder leggen we er drie uit!

Boilies weken… het heeft Niels al flink wat mooie exemplaren opgeleverd!

Tip #1: voorweken van boilies

Week je boilies van tevoren in het water waar je vist, een tactiek die perfect is voor wateren met veel dressuur. Zeker na een drukke zomer waar de karpers al veel lijndruk hebben ervaren en kilo’s voer te water zijn gegaan. Ze weten nu maar al te goed dat een voerplek met verse boilies gevaar betekent. Vis je dan met boilies die al langere tijd in datzelfde water hebben gelegen (door voor te weken), dan zal deze door een karpers als veiliger ervaren worden. Het is dus goed om in deze periode de drukte aan de waterkant in de gaten te houden en daar je tactiek op aan te passen.

Het weken van boilies kan heel dressuur doorbrekend werken!
We adviseren wel om een hard hookbait op je hair te bevestigen.

Om boilies te weken heb je enkel een emmertje nodig. Gooi hier wat boilies in en vul deze met water van waar je gaat vissen. Moeilijker is het niet! Met deze tactiek worden boilies wel een stuk zachter, onze tip is daarom om ook een hard hookbait te weken voor aan je hair. Deze haakaasjes zijn net wat harder en de kans dat ze bijven zitten is dus veel groter!

Tips #2: mixen van diameters

Om het voor karpers net wat lastiger te maken, is het mixen van diameters een eenvoudige tactiek! Zo gooi je bijvoorbeeld 15, 20 en 24 millimeter boilies in een emmer en schud deze goed. Je zou hier ook nog 12 of 28 millimeter aan toe kunnen voegen. Op deze manier kan een karper lastiger onderscheid maken in het gewicht van alle aasdeeltjes. Zo zal hij sneller vertrouwen krijgen in grotere boilies, omdat hij voorzichtig met 12 en/ of 15 millimeter kan beginnen.

Om dressuur te doorbreken op ‘harde’ wateren, wordt een 20 millimeter door Mark vermeden.

Om een groot deel van te karpers aan te spreken, adviseren we een 12 of 15 millimeter (indien witvis dit toelaat). Deze diameter kun je ook goed combineren met een pop-up op je hair om een extra visuele prikkel aan je haakaas te geven. Vis je gericht op grote vissen of heb je veel last van witvis, dan kun je een 24 of zelfs 28 millimeter pakken. Waarom dan geen 20 millimeter? Dit is het formaat dat door iedereen het meest gebruikt wordt en een karpers dus het mist snel zal vertrouwen.

Tip #3: boost jouw (haak)aas

In het najaar gaan karpers hun laatste reserves voor de winter aanvullen en gezien er al veel voer te water gaat door vissers, kun je ook voor een andere tactiek gaan om dressuur te doorbreken. Deze tactiek is het boosten van (haak)aas. Je kunt je voorstellen dat wanneer het water vol ligt met voer, het steeds lastiger wordt om een aanbeet te forceren. Naast voorweken, kun je er ook voor kiezen om juist voor wat extra attractie te zorgen.

Zit jij al klaar achter hengels…
… of ben je nog druk aan het observeren?

Op wateren waar de vissen “de klappen van de zweep” kennen omdat er het hele jaar al is gevist met visueel (haak)aas of partikels, kan het lonen om een gesoakte boilie single hookbait te vissen. En dan bedoelen we ook echt SINGLE, dus niks bijvoeren! De karper heeft genoeg zintuigen om dit aasje op te sporen en als hij hier dan van wilt “snoepen”, dan hangt hij direct. Een boilies kan je gemakkelijk soaken met een booster. Vissen zijn nieuwsgierig en zeker in het najaar vaak hongerig. Zo’n super attractief aasje kunnen ze dan niet links laten liggen!

We hopen dat je wat een deze drie tips hebt en dat het je een stok achter de deur geeft op de lastige wateren. Veel succes dit najaar!

KWO Redactie


Bekijk zeker eens de KWO Specials, deze zitten bomvol eiwitten; perfect voor jouw voercampagne!

Bekijk ook