De drie meest gemaakte fouten bij ‘visveilige’ systemen

Anno 2022 zijn wij als karpervissers moreel verplicht om ‘visveilig’ te vissen. Echter kennen visveilige systemen ook nog een aantal serieuze addertjes. In deze update halen wij drie veelgemaakte fouten bij ‘visveilige’ systemen aan waar je ZEKER rekening mee moet houden!


Visveiligheid is een definitie die de laatste jaren steeds andere verklaringen kreeg. Een aantal jaren terug viste je visveilig als de vis na een lijnbreuk het lood kwijt kon raken, maar dat is vandaag de dag niet meer zo. Je bent pas echt goed bezig als de vis na een lijnbreuk enkel maar met de rig in de bek achterblijft. Er zijn meer dan genoeg systemen op de markt waarbij dit het geval is en wij gaan er vanuit dat jullie die allemaal inzetten. Helaas zijn er ook met visveilige systemen nog grote fouten te maken en die sommen er hieronder voor jullie op!

lood visveilig
Het is van groot belang om visveilig te vissen, maar dat verwachten we ook van jullie!

Fout #1: te dikke knopen

Een veelvoorkomende fout is dat je te dikke knopen hebt op jouw hoofdlijn. Dit gebeurt vaak bij mensen die met gevlochten lijn vissen in combinatie met voorslag. Een voorslagknoop is gewoonweg net wat dikker en hier kan jouw safety clip al heel snel niet overheen. Check dus goed of jouw clip hier overheen kan, anders heeft jouw ‘visveilige’ systeem helemaal geen nut!

visveilige voorslag
Voorslag is iets erg handig, maar het brengt ook gevaren met zich mee!

Elk probleem heeft ook een oplossing, zo ook deze veelgemaakte fout! Je kan jouw tailrubber van jouw clips door de helpt knippen, waardoor de opening groter wordt. Bij helikopter montages heeft de quick change swivel voor jouw onderlijn vaak al zo’n grote swivel dat bijna alle knopen hier doorheen kunnen. Ook kun je het uitstekende stukje van de knoop zo kort mogelijk afknippen om de knoop te verkleinen.

Een voorslagknoop hoeft niet groot te zijn! Foto: Kevin Diederen

Fout #2: Drop-off vissen

Drop-off vissen betekent dat je jouw lood bij elke aanbeet laat ‘droppen’. Wanneer je dit doet is er te weinig weerstaand voor de vis om het geheel weer door de clip te trekken, met als resultaat dat hij alsnog met de hele montage blijft rondzwemmen bij lijnbreuk. Bij veel systemen kan je kiezen of je jouw lood wil droppen of niet. Wat kan helpen om deze fout tegen te gaan, is met fluorcarbon voorslag te vissen, dit materiaal is al zwaarder van zichzelf waardoor de vis het dan makkelijk(er) zonder lood door de clip kan trekken.

visveilig loodsysteem
Lood heeft een ‘katrolfunctie’ bij een lijnbreuk, als je drop-off vist, verliest het systeem dus zijn zwaartepunt.

Wat je ook kan doen is jouw loodclip verzwaren met een licht loodje dat niet lost bij een aanbeet, hierdoor blijft er een zwaartepunt dat zorgt voor de katrolfunctie!

Fout #3: Vissen met ‘krullende’ lijn

De derde veelgemaakte fout is vissen met een lijn die dringend aan vervanging toe is. Het is heel eenvoudig, lijn die hard krult gaat veel moeilijker door de clips heen omdat deze dan vaak in onnodige bochten moet wringen om erdoorheen te geraken. Vervang dus op tijd je lijnen, desnoods spoel je ze op een andere spoel op zodat je weer ‘verse’ lijn hebt.

michiel sfeer
Zorg altijd dat je jouw hoofdlijn elk seizoen een keertje vervangt. Dit zijn fouten die je helemaal zelf kan voorkomen!

Jelmer Simmes ging voor ons de Voorjaarsbox Challenge aan en zet in onderstaande video het thema ‘visveiligheid’ ook nog eens nadrukkelijk in de belangstelling. Check ‘m zeker eens, want hij haalt deze fouten aan en vertelt ook nog wat interessante en belangrijke inzichten!

Zo, we hebben het thema visveiligheid weer even kort opgefrist! Hopelijk zien jullie zelf ook hoe ontzettend belangrijk dit thema is. Verfijn je systemen en zorg ervoor dat je 110% visveilig vist!

Vang ze!

KWO Redactie


Meer informatie over visveiligheid, check je hier!

Bekijk ook