Corona en karpervissen: dit is wat moet je weten!

Het is het gesprek van de dag: wereldwijd zijn we in de ban van het Coronavirus! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Corona en karpervissen, ook voor het vissen in het buitenland. We updaten dit artikel als we nieuwe informatie binnen krijgen!

Mag je eigenlijk nog wel vissen? En wat is dat Coronavirus precies? Dat en meer lees je hieronder! (Foto: Wilco Gerrits)

Mag je nog gaan vissen?

Voordat je hierover informeren: in België en Frankrijk gelden andere regels dan in Nederland, die lees je hieronder.

Vissen in Nederland

Update 21 januari. Door de introductie van de avondklok is het vanaf zaterdag 23 januari tot 10 februari van 21:00 ’s avonds tot 04:30 ’s ochtends verboden om op straat te zijn en dus ook om te vissen. Buiten deze uren om mag het nog wel, mits je je aan de overige maatregelen houdt.

Update 14 december 19:00 uur. Helaas zijn de cijfers in Nederland dusdanig slecht dat een nieuwe lockdown noodzakelijk is. Blijf dus zoveel mogelijk thuis en beperk sociaal contact! Vissen is nog wel toegestaan, mits je met niet meer dan 2 personen buiten bent en te allen tijde de 1.5 meter afstand kunt bewaren. Deze nieuwe lockdown geldt tot 19 januari 2021.

Update 6 mei 19:00 uur. In Nederland krijgen we iets meer bewegingsruimte en gaan veel scholen in aangepaste vorm weer open. Voor de visserij blijven de regels onveranderd: houd 1.5 meter afstand van elkaar, ga niet samen in een tent zitten en zorg dat je regelmatig je handen wast!

Update 31 maart 20:00 uur. Vandaag heeft premier Rutte in een persconferentie duidelijk gemaakt dat de maatregelen die in Nederland gelden worden verlengd tot en met 28 april. Dit houdt in dat je tot minimaal 28 april (en waarschijnlijk zelfs langer) zoveel mogelijk thuis moet blijven, goed je handen moet blijven wassen en altijd en overal 1.5 meter afstand van elkaar moet blijven houden!

Vissen mag, maar ga bij voorkeer in je eentje en zorg dat je de richtlijnen van het RIVM ten alle tijden volgt! Foto: Ricardo Koster

Update 26 maart 19:30 uur. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ziet geen aanleiding voor aanvullende maatregelen t.a.v. de hengelsport bovenop de maatregelen die het kabinet al heeft afgekondigd. Sportvissers moeten de richtlijnen van het RIVM volgen. Kortom: je mag gaan vissen, mits je de richtlijnen volgt! Lees hier het hele persbericht.

Eerdere berichtgeving

Op de site van Sportvisserij Nederland is te lezen dat alle hengelsport organisaties worden opgeroepen om evenementen tot en met 15 april af te lassen, dit na een oproep van het RIVM. Dit houdt in dat bijvoorbeeld wedstrijden, cursussen en andere evenementen niet doorgaan. De hoofdgedachte hierachter: de verspreiding van het Coronavirus tegengaan.

Zoals het nu lijkt is het in Nederland nog toegestaan om te vissen. Foto: Mark Pansar

Al met al betekent dit dus dat je niet in grote groepen bij elkaar kunt verblijven, maar er is geen berichtgeving over een verbod om te vissen. Kortom: je kunt dus blijven vissen, mits je dit op een verantwoorde manier doet en goed nadenkt over mogelijke besmetting. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

Socials met een (grote) groep vissers kun je voorlopig beter afzeggen! Foto: Patrick Krekt

Vissen in België is weer toegestaan!

Update 14 december. In België mag er gevist worden, mits de 1.5 meter afstand kan worden behaald. Je mag aan dezelfde vijver vissen waar anderen ook aan het vissen zijn, maar let op de afstand onderling. Samenscholingen van meer dan 4 personen zijn ten strengste verboden! Vissen aan openbaar water tussen middernacht en vijf uur ’s morgen is niet toegestaan omdat je je tussen deze tijden niet in de openbare ruimte mag bevinden.

Update 4 mei. Het zal jullie niet zijn ontgaan: in België zijn de fysieke activiteiten in de buitenlucht weer toegestaan. Belangrijk daarbij is dat diverse richtlijnen worden nageleefd. Zo mag je bijvoorbeeld gaan vissen (met eigen materiaal), samen met de mensen die onder hetzelfde dak wonen. Voor een compleet overzicht van wat wel en wat niet mag, bekijk je deze pagina van het Agentschap Natuur & Bos.

In België werd dankbaar gebruik gemaakt van de versoepelde regels, onder andere door Chris de Clercq!

Update 19 maart 18.30 uur. Op de website van het Agentschap Natuur & Bos is een duidelijk nieuw bericht afgegeven:

Hengelen in wat voor vorm dan ook is tot nader order verboden.

Volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad zijn alle sportieve activiteiten geannuleerd tot nader order, publiek en privé, ongeacht hun omvang. Op 19 maart zijn er verstrengde maatregelen uitgevaardigd. Hengelen in wat voor vorm dan ook is tot nader order verboden. Dit geldt voor zowel openbaar-, privaat- als betaalwater.

Helaas zit het maken van zulke prachtige plaatjes er voorlopig niet meer in.

Wat mag nog wel?

Voor wat betreft buitenactiviteiten in België: enkel fiets- wandel- en looptochten zijn toegelaten (enkel in familiale kring die onder hetzelfde dak wonen en aanbevolen in het gezelschap van steeds dezelfde vriend), zelfs als dit meer dan 2 personen zijn van dezelfde familie die onder hetzelfde dak wonen.

Het vissen is België is helaas niet meer toegestaan.

Vissen in Frankrijk: verboden voor toeristen

Update 14 december. Vissen in Frankrijk is toegestaan, maar vanwege de strenge regels in Nederland raden we je af om naar Frankrijk af te reizen.

Update 5 juni. Goed nieuws: vanaf 15 juni is het voor buitenlandse toeristen weer mogelijk om in Frankrijk te vissen! Je kunt dus weer over de grens om een openbaar water te bevissen of via een reisbureau je trip boeken. Hou er wel rekening mee dat er op veel plekken nog aangepaste regels gelden. Ga dus goed voorbereid op pad en lees je goed in over alle regels. De boetes zijn immers niet mis!

Update 7 mei. Hoewel de regels voor de Franse inwoners iets versoepeld worden, blijven de grenzen voor Franse toeristen tot en met 15 juni dicht. Er kan dus voorlopig nog niet worden gevist in Frankrijk, behalve door de lokale bevolking.

Voor de Benelux vissers zit een Franse trip er voorlopig nog niet in… Foto: Tom de Maat

Update 27 maart 20:00 uur. De Franse regering heeft zojuist bekend gemaakt dat de lockdown wordt verlegd met 15 dagen, dus tot en met 15 april mag er niet worden gevist in het Franse land.


Ook in Frankrijk heerst het Coronavirus op grote schaal. Er zijn strenge maatregelen toegepast die flink impact hebben op ons karpervissers. Hieronder een overzicht:

  • Frankrijk gaat 15 dagen volledig op slot
  • Deze termijn wordt mogelijk verlengd
  • In deze 15 dagen is ‘vrijetijdsbesteding’ (waaronder dus vissen) niet toegestaan
  • Indien je (schriftelijk) kunt aantonen dat je voor je werk naar buiten moet gaan zijn er enkele uitzonderingen mogelijk

Al met al kunnen we concluderen dat een tripje naar het Franse land er de komende tijd niet in zit. Het risico op het verspreiden van het virus is simpelweg te groot, dus de Franse overheid neemt drastische maatregelen.

Vissen in Frankrijk zit er voorlopig niet in! Foto: Tom de Maat

Toekomst

Hoe de ontwikkelingen van het Coronavirus in de komende weken zal zijn, dat weet helaas niemand. Ook vanuit KWO kunnen we je dus niet vertellen wanneer de regelgeving weer gaat veranderen.

Volg de richtlijnen van de overheid.

Let dus goed op jezelf en op anderen en onderschat het virus niet. Misschien dat jij er als jonge god niet aan doodgaat, maar je oma of achteroom kan er flink meer last van hebben.

Misschien heb jij weinig last van het virus, maar vergeet niet dat je het ook kunt overdragen!

Helden in tijden van nood

Hoewel veel (karper)vissers noodgedwongen thuis zitten vanwege het Coronavirus, zijn er ook talloze mensen die juist extra (lees: extreem) druk zijn in deze bijzondere tijd. Denk aan mensen die werkzaam zijn in de zorg, maar bijvoorbeeld ook supermarktmedewerkers die er alles aan doen om de voorraden op peil te houden.

Respect voor iedereen die juist extra druk is door het Coronavirus. Zet ‘m op!

Names KWO en alle andere (karper)vissers willen we deze mensen natuurlijk een hart onder de riem steken. Petje af voor wat jullie doen! Succes met jullie werkzaamheden en laten we hopen dat de ellende rondom dit virus zo snel mogelijk de wereld uit wordt geholpen.

Meer weten over wat het virus inhoudt? Lees dan hieronder verder!

Wat is het Coronavirus?

Het Coronavirus (officieel ‘SARS-COV-2’) is een zeer besmettelijk virus die de ziekte ‘COVID-19’ kan veroorzaken. Lastige termen allemaal, maar het houdt in dat je er flink ziek van kunt worden! Onder de symptomen vallen onder andere koorts en klachten met je luchtweg, zoals hoesten of kortademigheid.

Wereldwijd zijn we in de ban van het extreem besmettelijke Coronavirus!

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe ernstig het Coronavirus precies is, maar het mag zeker niet onderschat worden. Bovendien is aangetoond dat het virus enorm besmettelijk is. Gemiddeld besmet één persoon met het virus twee anderen! Bovendien is het extra gevaarlijk voor ouderen of mensen die door andere oorzakelijk (bijvoorbeeld longproblemen) minder weerstand hebben.

In deze flyer van de overheid vind je volop nuttig informatie om besmetting te voorkomen.

Wil je meer informatie over het Coronavirus? Bezoek dan de website van het RIVM.

We houden jullie op de hoogte!

Team KWO


Meer informatie over het Coronavirus vind je op de website van het RIVM (NL) en op deze pagina (BE/FR).

Bekijk ook