Vissen vanaf een camping: meer vangen in minder tijd?!

Karpervissen in het buitenland in de maanden mei tot en met september: veel vissers doen niets liever! Vooral een bivvy opzetten aan de openbare Franse waterkant is iets wat veel carpisten graag doen, maar is dat wel het meest effectief? Steeds meer vissers kiezen ervoor om een ‘basiskamp’ op een camping (of AirBnB locatie) te maken en vervolgens (voer)stekken in de buurt af te vissen.


Nieuwsgierig waarom dit zo goed werkt? In dit artikel leggen we het uit!

De voor- en nadelen van nachtvissen…

Voor veel karpervissers is het nachtvissen heilig. Er moet en zal aan het water geslapen worden mét de hengels in. Dit snappen we helemaal, maarrrr vaak betekent nachtvissen het volgende;

  • je blijft vaak langer op dezelfde plek, tactisch gezien niet altijd de beste keuze
  • je bevist simpelweg minder water omdat je langer op dezelfde plek bent
  • als je een stek 24 uur (of langer) achter elkaar bevist kun je de vissen uit jouw sector verjagen
  • je bent minder flexibel; het is lastiger om eventjes een andere stek te gaan bekijken (en aan te voeren) omdat je een heel kampement hebt opgebouwd
Ga jij voor een groot tentenkampement en blijf je lang op dezelfde stek of zorg je dat je flexibel bent?

Er wordt vooral gekeken naar: hoe besteden we de vistijd zo effectief mogelijk.

Door de jaren heen hebben veel vissers op de KWO redactie een voorliefde gekregen voor een aanpak waarbij er tijdens een buitenlandse trip ook in de nacht gevist wordt, maar dit zeker niet heilig is. Er wordt vooral gekeken naar: hoe besteden we de vistijd zo effectief mogelijk!

Lekker overdag zulke vissen vangen: Hofman houdt ervan!

Vistijd zo effectief mogelijk besteden

Besef dat nachtviszones vaak enorm populair zijn en de hengeldruk er vaak hoger is, dan op zones of wateren waar nachtvissen NIET is toegestaan. Kies je voor een ‘rustige’ zone dan zijn er twee grote voordelen:

  1. Je kunt er waarschijnlijk voorvoeren, wat je vangstkansen logischerwijs al vergroot.
  2. Er zwemt vaak veel meer vis rond per hectare, omdat er meer hengeldruk heerst op de nachtviszones/ wateren.

Daardoor kun je tijdens de daguurtjes vaak prima resultaten boeken op zulke stukken. Kortom, doordat je wat extra werk verzet (’s ochtends de wekker, naar het water rijden en wellicht op de heenweg nog een andere stek aanvoeren) kun je wel méér rendement maken in de uren dat de rigs in het water liggen.

Basiskamp op een camping?

Eén van de eerste artikelen die we op de KWO Community hebben geplaatst is dit stuk met daarin 8 campings voor de zomervakantie. Het vissen vanaf een camping is voor vissende vaders (en/ of moeders) natuurlijk hartstikke handig, maar het heeft nog een groot voordeel.

Een basiskamp maken op een camping kan vele voordelen hebben.

Doordat je een op de camping al een vaste en vooral veilige plek hebt, ben je heel flexibel. Laat je tent staan en pak twee hengels, een schepnet en een onthaakmat mee en trek er op uit. Voer een paar stekjes aan en vis eens een dag(deel) op een ander water. Of neem ook je stretcher mee en vis eens een nachtje elders. Je kunt zo meerdere stekken opbouwen en je hoeft niet continu AL je materiaal mee te slepen.

Doordat je op de camping al een vaste en vooral veilige plek hebt, ben je heel flexibel.

Een Oostenrijkse bak voor Wim Hanegraaf, gevangen vanaf een camping.

Vooral visserij waarbij je geen rubberboot nodig hebt en waar je snel je rigs te water kan laten, lenen zich perfect voor deze dagvisserij. Veel kanalen in het noorden van Frankrijk zijn bijvoorbeeld perfect op deze manier te bevissen! Slaap op een camping en zorg dat je van 6 tot 21 uur aan de slag bent met het bevissen van 2 of 3 stekken. Voer tijdens het verkassen van stek A naar B ook stek C aan en kom daar de dag erna terug…

Aanvoeren en afromen maarrrr!

Besef ook: in de maanden mei tot en met september zijn de dagen lang. Dat is nog een extra voordeel voor de dagvissers: als je af en toe tijdens je sessie een nachtje op het basiskamp slaapt ‘mis’ je niet al teveel uren. Daarnaast slaap je waarschijnlijk beter op jouw camping of AirBnB locatie dan aan de waterkant. Hierdoor zal je extra fris en fruitig aan je dagsessie gaan beginnen 😉 Kortom; voordelen genoeg!

Een aangevoerde kanaalbeer van 24kg voor Frank van Schaik.

“Hoeveel aas moet ik meenemen?”

Om ook een stukje voertactiek mee te geven in dit artikel gaan we de meest gestelde vraag behandelen: “hoeveel aas moet ik meenemen?” Helaas is er geen duidelijk antwoord wat voor alle situaties geldt. Ga jij 1 week op een nachtviszone zitten en verkas je niet: dan kom je waarschijnlijk een heel eind met 30-35 kilo per persoon.

Tijdens een buitenlands avontuur kan er flink wat voer doorheen gaan.

Die 35 kilo is vaak ook voldoende in de voorjaarsmaanden april en mei. Qua smaken kiezen wij graag voor een mix van vismeel (bijvoorbeeld Squid of Krill) en een zoete bol (zoals onze Scopex). Neem overigen ZEKER opvallende pop-ups mee. Inspelen op de nieuwsgierigheid van karpers op ondiep water is vaak een uitstekende tactiek. Combineer jouw fluo met een paar handen hennep en blikmais, grote kans dat je succes gaat hebben.

Een gebooste Scopex pop-up: zowel instant als op een voerstek een topper!

Ga je na de paaiperiode (einde voorjaar), de zomer of het najaar naar het buitenland; dan is meer voer gewenst. Zeker als je meerdere stekken gaat aanvoeren is een grotere hoeveelheid aas gewenst. Vergeet daarbij zeker ook niet om tijgernoten mee te nemen.

Wat kies jij? Boilies of partikels (of allebei)?

Om de kosten te drukken zou je naast tijgernoten ook eens een emmertje mais mee kunnen nemen.

Hoeveel kilo precies? Dat hangt af van je plannen, het aantal stekken, de visbezetting én je portemonnee! In een ideale situatie zorg je dat je samen met je maat 10 tot 15 kilo aas per dag te besteden hebt. Dan kun je zeker meerdere stekken aanvoeren en regelmatig verkassen. Om de kosten te drukken zou je naast tijgernoten ook eens een emmertje mais mee kunnen nemen.

Wil je de kosten drukken? Gebruik dan mais en granen.

Bonus tip: Regel vooraf (online) je visvergunning

Stress en boetes voorkom je liever, toch? Zorg dan ook dat je vooraf je visvergunning regelt. Voor Frankrijk fix je dit op de website www.cartedepeche.fr. Onze eigen Wessel maakte een leerzame How To video met een stappenplan hoe jij jouw dag-, vakantie- of jaarvergunning koopt:

En als we toch bezig zijn met het strooien van tips… Bezoek af en toe de website www.geocarp.com voor inspiratie over WAAR te gaan vissen. Het is namelijk bizar hoeveel wateren in hun database staan. Vaak zelfs met een deel van het reglement en de nachtviszones. Geloof ons, zet deze website tussen je favorieten.

Veel plezier de komende maanden!

Uiteraard is het ‘vissen rondom een basiskamp’ niet heilig. Lekker kamperen aan de waterkant en meerdere dagen op dezelfde stek vissen kan ook effectief zijn, zeker op grotere wateren. Dit artikel is vooral bedoeld om jou wat extra inzichten te geven. Om een betere inschatting te maken of langere tijd op dezelfde stek verblijven het meest effectief is óf meerdere stekken kort bevissen!

Soms kan het heeeerlijk (en succesvol) zijn om lekker met je maat een aantal dagen op dezelfde stek te zitten.

Veel succes!

Team KWO

Bekijk ook