BTW Revealed: Luxe & volop ACTIE op Etang Mesange van The Carp Specialist!

Etang Mesange is hét perfecte betaalwater als je lekker wilt vissen en tegelijk wilt genieten van luxe faciliteiten. Dat sprak Barry Jansen wel aan en reisde naar deze bestemming van The Carp Specialist af om een echte werk- en visvakantie te gaan beleven. Hoe hij het ervaarde lees je in deze nieuwe BTW Revealed!


Verbouwplannen

Barry Janssen aan het woord: Het is koud en regenachtig buiten en ik ben samen met mijn vrouw verbouwplannen aan het maken voor onze benedenverdieping. We komen tot de conclusie dat in de week van 18 tot 22 maart de slopers bezig zijn om ons huis af te breken en dat in die week thuis werken voor mij onmogelijk is. Terwijl mijn vrouw op internet bezig is met het vergelijken van de kleuren en maten van de vloertegels, ben ik op zoek naar een locatie waar ik in die week kan werken.

Tussen het werken door moest er natuurlijk wel gevist kunnen worden!

Ik heb eigenlijk alleen een ruimte nodig waar ik met mijn laptop rustig kan zitten en waar WiFi aanwezig is. Rust… Waar heb ik dat nu laatst gelezen? Oh ja… Er was een relatief nieuwe bestemming van The Carp Specialist: “Goncourt Lakes – Etang Mesange”. Snel schakel ik over naar hun site. Volgens de beschrijving is het een karperparadijs met een luxe, comfortabele accommodatie direct aan het water.

Een karperparadijs…

Perfecte accommodatie

In de accommodatie is een keuken, slaapgelegenheid en een douche en toilet. Maar wat belangrijker is: er is tevens Wi-Fi aanwezig. En… voordat ik het zelf in de gaten heb, ben ik mijn vrouw aan het overtuigen dat ik het beste naar Frankrijk kan afreizen in de week dat de slopers in ons huis aan het werk zijn. Ik kan dan overdag werken en ’s nachts een hengeltje in het water leggen. Ik hoor mezelf zeggen dat de focus uiteraard op werken ligt en dat vissen slechts bijzaak zal zijn. Als slot van mijn betoog haal ik aan dat de rust van de natuur me tevens goed doen, zodat ik me, in de weken die daarna volgen, kan focussen op de verbouwing.

Op Etang Mesange kun je heerlijk genieten én werken ;-).

Op weg naar werk

En zo kan het gebeuren dat je medio maart op weg bent naar Frankrijk met een bus vol met karperspullen én spullen voor het werk. Het is gelukkig niet zo ver rijden voor mij. Het water ligt in het noordoosten van Frankrijk in de Champagne regio en is onderdeel van een groter complex met een variëteit aan grindafgravingen. Het bekendste water van het complex is “Le grand Etang”. Voor de meeste karpervissers is dit wel een bekend water. Etang Mesange is een zes hectare groot water met slechts twee stekken. De stekken, met luxe accommodatie, liggen aan de west- en oostzijde van het water, die mooi worden afgescheiden van elkaar door een eiland wat in het midden ligt. Ik heb de stek aan de westzijde geboekt voor deze week. Het is de afgelopen weken zeer regenachtig geweest en de onverharde wegen naar het water zijn behoorlijk nat maar ook glad. De weersvoorspellingen voor deze week zijn echter goed en er wordt vanaf maandag droog, zonnig en warmer weer voorspeld. Ik arriveer zonder al teveel problemen bij mijn nieuwe kantoor met uitzicht op het water.

Een prachtig water om te vertoeven!

Eerste indruk

Ik mocht van eigenaresse Lucie alvast naar binnen gaan om een kijkje te nemen en om me te installeren. Mijn eerste indruk is dat er een gezellige sfeer hangt in het huisje en het water heeft een “Real Carpy” uitstraling. Hier ga ik me zeker wel vermaken! Ik zet mijn laptop met extra beeldschermen op en test de internetverbinding. Die is voor mij meer dan in orde om mijn werk te kunnen doen. Als Lucie een half uurtje later binnenkomt kijkt ze lachend in het rond als ze ziet dat haar gezellige keuken is omgebouwd tot moderne kantoortuin. Ik leg haar uit dat het voor mij een gecombineerde werk- en visvakantie gaat worden.

Op Etang Mesange vertoef je in mooie huisjes!

Lucie vertelt me dat Etang Mesange, samen met Etang Pinson vorig jaar is geïntroduceerd. Op beide wateren heb je ongeveer drie hectare aan viswater tot je beschikking en je hebt dus meer dan voldoende ruimte om je eigen ‘visding’ te kunnen doen. De opa van Lucie heeft op beide wateren de afgelopen jaren gefaseerd karper uitgezet. Lucie heeft het bestand afgelopen winter tevens aangevuld met jonge en sterke karpers. Dit heeft geleid tot een mooi en evenwichtig karper bestand voor nu en de jaren die komen gaan.

Er zwemt een mooi, evenwichtig bestand op het water.

Luxere segment

Ze legt me uit dat ze met deze wateren het wat luxere segment van klanten wil aanspreken. Je kunt vanuit een overdekte veranda met schitterend uitzicht over het water ’s morgens de zon op zien komen. Je rodpod kun je plaatsen op één van de twee steigers die zo zijn aangelegd dat je strategisch alle plekken van het water kunt bevissen. Er staat een ‘weegpaal’ met ring waar je je weighing sling aan kunt hangen om de gevangen karper te wegen.

Reken maar dat er gevangen werd!

Op beide steigers kun je je boot tevens gemakkelijk vastmaken. Er is werkelijk overal aan gedacht om het je als karpervisser zo aangenaam mogelijk te maken. Bij de inrichting van het huisje is ook gedacht aan de meereizende mensen die niet willen vissen maar gewoon van een relaxte vakantie week willen genieten. Er is een aparte ruimte met douche en toilet en een volledig ingerichte keuken met afwasmachine.

Relaxt vakantie vieren kan prima gecombineerd worden met het vissen op Etang Mesange!

Op verkenning

Nadat Lucie is vertrokken ga ik het water op om te verkennen. Ik heb een rubberboot met fish-finder en prikstok meegenomen om de bodem nauwkeurig in kaart te kunnen brengen. Aan de zuidkant van het water staan bomen en struiken aan de oever. Deze oeverzijde van het water is behoorlijk hard en het loopt hier relatief steil af. De bodem bestaat uit een wirwar van grind en klei. Aan de noordzijde liggen rietvelden en hier loopt de bodem veel minder steil af. Ik zie hier plukken wier liggen, maar wat ik veel belangrijker vind is dat er karpers tussen het wier wegschieten als ik voorzichtig al roeiend voorbij kom glijden over het stille wateroppervlak. Op de achtergrond hoor ik de vogeltjes fluiten en ik voel me één met de natuur om me heen.

De gevinde vrienden schoten al weg bij het voorzichtig benaderen vanuit de boot.

Plan van aanpak

Ik besluit om mijn hengels strategisch over het water te verdelen om zo mijn kans op karper zoveel als mogelijk te vergroten. De hengel in het ondiepe bij het riet ligt redelijk ver weg en ik vis daarom met gevlochten lijn. Op gevlochten lijn zit, in tegenstelling tot nylon, nagenoeg geen rek en zo krijg ik maximale beetregistratie. De watertemperatuur is nog laag en ligt rond de 11 graden. Ik besluit om voorzichtig aan te doen met voeren en voer per hengel een paar handjes met voer. De plannen zijn gemaakt en in de vroege avond, net voor het schemer, zijn deze tot uitvoering gekomen. Ik kijk tevreden naar mijn opstelling als ik in het westen de lucht schitterend rood zie kleuren bij de ondergaande zon. Ik zou in het huisje kunnen slapen, maar ik vind het prettiger om dicht bij mijn hengels op mijn stretcher in de tent te liggen. Zo kan ik ’s avonds bij het slapen kijken naar de blauwe gloed van mijn lichtgevende hangers. Op dat soort momenten voel ik me compleet en gelukkig.

Heerlijk uitzicht toch?!

Plan in uitvoering

Ik zit de eerste avond aan ‘mijn bureau’ in de keuken wat vooruit te werken voor de week die komen gaat als uit het niets de hengel bij het riet afloopt. Ik sprint naar buiten en stap in de boot. Niet veel later, in het licht van mijn hoofdlampje, zie ik het net onder een schitterende spiegel karper schuiven. En dit zou het begin betekenen van een hectische week vol met karper. Ik vang op alle dagen meerdere karpers.

Wat een schitterende vis!

Op sommige momenten is het echt een gekkenhuis, met meerdere runs tegelijk. Of het fotograferen van de ene karper terwijl de andere run zich al weer aandient. Ik vang karpers op alle stekken die ik heb uitgekozen maar de meeste en grootste karpers komen van de rietkragen op het ondiepe water. Daar is ook continue activiteit van springende en draaiende karper waar te nemen. Ik vang meerdere karpers van boven de 30 pond waarvan de grootste 42 pond aantikt. Mijn week is een afwisseling van karpers drillen en fotograferen, werken in mijn “hightech office” en in de namiddag heerlijk op mijn stretcher liggen te genieten van het eerste voorjaarszonnetje van dit jaar.

Prima werkvakantie zo…

Kortom een topweek voor mij en ik sta te balen als ik op vrijdag mijn spulletjes aan het inpakken ben om weer naar huis te gaan. Ik heb afgesproken om op vrijdag naar huis te komen omdat dan de slopers klaar zijn. Ik heb beloofd om op zaterdag mee te helpen met opruimen zodat in de weken daarna de bouwvakkers weer aan de slag kunnen om datgene wat is afgebroken weer op te bouwen.

Helaas moest Barry het prachtige domein weer verlaten.

Omgeving

Op het domein liggen meerdere grindafgravingen die allemaal een zeer carpy uitstraling hebben. De omgeving van het water is echter qua natuur nog niet echt spectaculair en om te spreken van een idyllische omgeving gaat wat ver. Op het domein is vooral veel grind en water en de natuur om Etang Mesange zal de komende jaren nog wat verder aan moeten groeien, om het een idyllische uitstraling te geven.

Het relatief nieuwe terrein van Etang Mesange moet nog wat vorm krijgen qua uitstraling.

Faciliteiten

Het huisje, dat direct aan de waterkant ligt, is luxe en werkelijk van alle gemakken voorzien. De overdekte veranda biedt een schitterend overzicht over het water. Dit is echt heel relaxed vissen en “Einfach geniessen”. Ik heb erg genoten als ik ’s avonds op de veranda onder het genot van een biertje naar springende karper aan het kijken was. Er is een volledige ingerichte keuken waar je ook de mogelijkheid hebt om te zitten als het voor buiten zitten te koud is. In de keuken is een afwasmachine, elektrische kookplaat met twee pitten en een grote koelkast met vriesvak. Er is een douche en aparte toilet. Alles in het huis is erg netjes, zuiver en goed onderhouden. Daarnaast is er op de benedenverdieping een slaapkamer met tweepersoons bed en op de bovenverdieping staan drie eenpersoons bedden. Het huisje is qua interieur zo ingericht dat het een huiselijke en gezellige sfeer uitstraalt.

Het huisje op de stek straalt een verzorgde en gezellige sfeer uit.

Service & begeleiding

De service en begeleiding is top en wordt verzorgd door eigenaresse Lucie en haar team. Lucie heeft Etang Mesange geïntroduceerd voor het luxere segment in de markt. Kwaliteit staat hierbij voorop en ze zal er alles aan doen om iedereen van je gezelschap een onvergetelijke week te bezorgen. Om je een voorbeeld hiervan te geven: toen ik Lucie had uitgelegd dat ik kwam voor een gecombineerde werk- en vis week en dat Wifi voor mij belangrijk was stuurde ze direct iemand langs met een nog snellere modem. De eerste was voor mij in principe al prima genoeg, maar ze stond erop dat ik gebruik zou maken van de snellere modem zodat ik zeker geen problemen zou krijgen met mijn werk.

Op Etang Mesange is het super geregeld qua faciliteiten!

Bestand

Het bestand is de afgelopen jaren voorzichtig opgebouwd door visuitzettingen die door de opa van Lucie jaarlijks zijn gedaan. Afgelopen winter is dat bestand aangevuld met jonge en sterke karper. Hoe groot het bestand precies is weet eigenlijk niemand omdat het water nog nooit is afgenet en het bestand nooit precies is geteld en gewogen. Maar de vangstregistraties van de mensen die er reeds hebben gevist geven aan dat er een interessant bestand aan karper zwemt. De grootste bekende karper van het water is de laatste keer gevangen op een gewicht van 26 kilo, maar wellicht dat er grotere karper zwemt. Aan jou om dat uit te vinden….

Hoe het bestand er precies uit ziet is onbekend, maar dat er grote vissen zwemmen is een feit!

Stekken

De stekken zijn strategisch aangelegd zodat je het hele water, wat tot je beschikking hebt, kunt bevissen. Mocht je niet willen vissen vanaf de steiger dan is om de steigers heen nog voldoende ruimte om je steuntjes in de grond te prikken.

De stekken zijn ruim en strategisch aangelegd!

Conclusie

  • Omgeving: 7,5
  • Faciliteiten: 9
  • Service & begeleiding: 9
  • Bestand: 8
  • Stekken: 9
  • Gemiddelde: 8,5

Etang Mesange is een prachtig water om eens lekker te gaan vissen. Hopelijk heb je een beetje een indruk gekregen hoe de visserij en het verblijf hier is. Meer informatie vind je op de website van The Carp Specialist!

Zie jullie aan de waterkant!

Barry Jansen


Wil je meer weten over Etang Mesange? Ga dan snel naar de website van The Carp Specialist! Meer BTW Revealed’s vind je HIER!

Bekijk ook