BTW Revealed – Etang du Moulin

Tussen de glooiende heuvels, ver weg van alle drukte, ligt Etang du Moulin van Fisherman Holidays te blinken. Met vissen tot over de 30 kilo biedt dit water een prachtigeuitdaging.Pim Verlaan en zijn vismaat Michael hadden de mazzel om samen een aantal dagen aan dit prachtmeer te mogen vertoeven en in deze BTW Revealed vertelt Pim jou van A tot Z ofhet verblijf op dit water is bevallen!


Pim aan het woord:Na de eerste zonnestralen krijg ook ik de karper kriebels. Omdat ik thuis zit met een herstellende breuk in mijn pols kan ik last minute beslissen om een trip naar Frankrijk te maken. Ik laat mijn plannen weten aan mijn maat Michael en al snel volgt er een appje met de vraag of hij mee kan. Na wat overleg overen weermet Fisherman Holidays kunnen we terecht op het water ‘Etang du Moulin’.

Over het water

Etang du Moulin is een 18 hectare groot meer met een groot bestand, naar schatting 1000 vissen. Er zwemmen meerdere vissen die de 30 kg passeren waaronder een schub van 32 kg en een spiegel van 31,5 kg. Verder zwemmen er een behoorlijk aantal vissen tussen de 25 en 30 kg en een groot aantal vissen die de grens van 20 kg doorbreken. Ook zwemmen er een aantal grote graskarpers met als topper een gras van 28,5 kg en als kers op de taartook nog een aantalmooie koi?s. Kortom: een water met een zeer groot bestand aan dikke vis en vooral ook mooie vissen.

btw-revealed-etang-du-moulin-1

Auto volrammen en gaan!

Ontvangst

Na een vlotte rit van 5 uur vanaf Rotterdam komen we aan bij het water. Het grote bord langs de weg geeft aan dat je bij het water bent, zoals de omschrijving op de site van Fisherman Holidays aangeeft. Zodra je het pad op rijdt heb je gelijk zicht over het water. Je rijdt het pad af naar beneden en ziet daar gelijk het huis/onderkomen van de beheerder (Damien). Deze staat al buiten samen met zijn herdershond Jackyl als wij het pad oprijden.

btw-revealed-etang-du-moulin-2

Bij aankomst rijd je gelijk het pad op richting het huis.

Er volgt een vriendelijk welkomspraatje en kennismaking. Vanaf deze plek is het water goed te overzien. Na een korteuitleg overonze stek is wijst Damien ons waar de boot ligt. In deze boot kunnen we onze spullen inladen die hij vervolgens naar de stek zal varen. Niet alle stekken zijn met de auto te bereiken op dit water, kijk voor meer informatie op de site van Fisherman Holidays. We laden de boot vol waarna Damien, Michael en Jackyl met de boot richting de stek gaan. Ik besluit om te gaan lopen zodat ik een beter gevoel en zicht over het water te krijgen.

btw-revealed-etang-du-moulin-3

Met de boot worden de spullen naar de stek gevaren.

Eerste indruk

Mijn eerste indruk van het water is zeer positief. Op het eerste gezicht zijn de stekken erg ruimen is er voldoende viswater per stek. Ook de vorm van het water geeft het mij een goed gevoel. Het water ligt tussen de heuvels en er is veel groen rondom het water. Ook zijn er rietkragen op veel plekken die tevens een scheiding vormen tussen de stekken.

btw-revealed-etang-du-moulin-4

Vanaf het huis heb je overzicht over het hele water.

Omgeving

Etang du Moulinligt in het plaatsje Vergaville. Dit is een kleine gemeente met ongeveer 600 inwoners en valt onder deelgemeente Kanton Le Saulnois. Het is een mooie en vooral groene omgeving omdat het landschap gekenmerkt wordt door weilanden. In het dorpje zelf is weinig te vinden maar in het dorpje ernaast, Dieuze, is een supermarkt te vinden. Dit is ongeveer 8 minuten rijden vanaf het water. De route is eenvoudig. Als je het terrein af gaat sla je rechtsaf. Je rijdt dan door tot aan de T-splitsing en gaat daar weer rechtsaf. Nu volg je de weg totdat je bij de rotonde komt. Als je hier de 2e afslag pakt kom je bij de Supermarch, neem je de 3e afslag dan heb je daar de Lidl.

btw-revealed-etang-du-moulin-15

De mooie, weidse landschappen rondom het water.

btw-revealed-etang-du-moulin-16

Er zwemmen ook slangen op het water!

De stekken

Op hetwater zijn 17 stekken waarvan 6 stekken 2-persoons stekken. Er worden niet meer dan 16 vissers toegelaten op dit water zodat je altijd voldoende ruimte heb. De stekken zijn ruim opgezet en zien er goed verzorgd uit. De meeste stekken zijn aangelegd met grind, waardoor een rodpod zeker aan te raden is. Bij alle stekken is een steigertje waar je gemakkelijk je vis kan scheppen of je rodpod kan neerzetten. De stekken 11 t/m 24 zijn niet met de auto bereikbaar en bij flinke regen zijn laarzen of een waadpak zeker aan te raden. Omdat deze stekken niet te bereiken zijn met de auto brengt de Damien je met de boot naar de stek toe.

btw-revealed-etang-du-moulin-5

Op de ruime grindstekken…

btw-revealed-etang-du-moulin-6

…is een rodpod zeker aan te raden!

Beheerder/faciliteiten

De beheerder van het complex, Damien, is een zeer geschikte kerel. Hij spreekt redelijk Engels en wat Duits waardoor je goed kuntcommuniceren. Het feit dat hij dag en nacht bij het water aanwezig is vind ik zelf positief. Zo heeft hij een goed beeld van wat er allemaal gebeurt rondom het water. En mocht je iets nodig hebben of willen vragen, dan kun je altijd bij hem terecht. Wat betreft informatie over het water moet je niet verwachten dat hij je alle ins en outs zal meegeven. Hij gaf bij ons ook aan dat het een lastig water is en dat vooral dingen proberen en flink zoeken een sleutel tot succes kan zijn. Damien is naar ons idee niet echt een vroege vogel. Mocht je op een stek zitten waar hij je met de boot weer moet halen en je wil vroeg weg zal je dit even moeten overleggen met hem.

De faciliteiten van het water zijn simpel maar het werkt. Vlakbij het onderkomen van Damien staat een huisje waar een toilet en douche is. Echter is dit voor de meeste stekken wel een stukje lopen zeker voor de stekken 11 t/m 24. Zorg er dan ook voor dat je zelf een alternatief hebt voor je toilet behoeftes. Ik heb voor zulke situaties een potty pot. Zo houd je de stekken ook netjes voor de volgende vissers. In het sanitair huisje is geen stroom en dus ook geen verlichting houd daar rekening mee als je in het donker gebruik wil maken van het sanitair. Voor stroom kan je bij Damien terecht. Bij zijn huis kan je eventueel je telefoon of andere apparatenopladen.

btw-revealed-etang-du-moulin-8

Simpel, maar het werkt!

Moeilijkheid van het water

Het water staat niet bekend als een run water. Het feitdat je hier absoluut geen boot of voerboot mag gebruiken maakt het ook wat moeilijker. Daarentegen is het vissen hier wel weer cht vissen. Je zulter zeker baat bij hebben om je materiaal aan te passen aan het water en te zorgen dat je werp skills goed in orde zijn. Het water is populair door het unieke bestand en de relatief korte reis afstand vanaf Nederland. Dit houdt ook in dat er constant hengeldruk op het water staaten dat de vissen door de jaren heen wat gedresseerd zijn. Maar, als je een manier weet te vinden diede dressuur doorbreekt dan kun je hier hele mooie sessies beleven! Door de drukte raad ik welaan om op tijd je stek te boeken, als je dit water wil gaan bevissen. Op de site van Fisherman Holidays is goed te zien welke stekken er nog beschikbaar zijn zodat je makkelijk je periode en stek kan kiezen.

btw-revealed-etang-du-mounlin-boeken

Op de website van Fisherman Holidays kun je eenvoudig een tijd en stek kiezen.

Onze trip

Als Damien de spullen op onze stek heeft gebracht kan voor ons het echte werk gaan beginnen. We doen een welkomstdrankje samen met Damien en krijgen daarbij een klein beetje info over de bodem rondomonze stek. We vissen de komende vier nachten opstek 11 en 12. De zon doet goed zijn best en we hebben de wind in onze rug. We zitten op het ondiepere gedeelte van het water en hebben alle vertrouwen dat de vis actief zal worden in deze hoek. Ik besluit om op stek 11 aan de slag te gaan en Michael zal op stek 12 zijn slag proberen te slaan. Nadat we alles hebben opgebouwd en op getuigd gaan we met de peil hengel aan de gang. We vinden enkele harde plekken die we kunnen gaanbevissen. Omdat het watertemperatuur nog erg laag is en we te horen hebben gekregen dat de vangsten nog niet echt op gang zijn gekomen, besluiten we om weinig te voeren. Ook vissen we verschillende op afstanden om erachter proberen te komen waar de vis zich ophoudt.

btw-revealed-etang-du-moulin-9

De watertemperatuur op n meter water.

Door de korte nachtrust die ik heb gehad in de nacht voor het vertrek besluiten we al vroeg te gaan slapen. De eerste nacht verloopt stil, op wat actieve vis die springt in de sector van stek 13 na. Doordat we vis hebben horen en ook hebben zien springen weten we zeker dat ze actief zijn. Echter besef ik ook dat het waarschijnlijk is om de parasieten en dergelijke van zich af te schudden, die tijdens de winter periode lekker hebben kunnen genieten op de vis. We worden gewekt dooreen paar flinke plonsen en een heerlijke ochtend zonnetje. Het weer is prachtig, een graadje of 18 en volop zon. Alleen de Noord/Noord Oosten wind is niet echt gunstig. Terwijl we in onze korte broek en T-shirt lopen zitten onze collega vissers aan de overkant met dikke jassen aan. De thermometer die we bij ons hebben geeft een water temperatuur aan van ruim 12 graden op 1 meter diepte.

btw-revealed-etang-du-moulin-17

Prima vertoeven aan onze kant van het water!

We besluiten om onze tactiek wat aan te passen en bij te gaan voerenmet een spomb. Deze tactiek wordt hier veel gebruikt en heeft in het verleden al veel succes opgeleverd. Behaalde resultaten in het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst. Zowel Michael als ik hebben geen ervaring met deze methode en we gaan eerst even oefenen. Ik heb al vrij snel de slag te pakken waarop Michael ook een poging wil wagen. Een flinke zwiep gevolgd door een klap en daar gaat de spomb, zo vrij als een vogel door de lucht. We komen er achter dat we ons niet al te goed hebben voorbereid hierop, want een reserve spomb hebben we niet bij ons. Gelukkig is Damien bij zijn huis en kan hij ons helpen. Zo blij als een kind loop ik terug met 2 spombs . We hebben enkele stekken voorzien van wat voer en gaan vol vertrouwen de tweedenacht in.

Ook deze nacht weten we helaas geen vis te vangen en beseffen we dat het toch echt niet makkelijk zal worden om hiereen visje te strikken.

btw-revealed-etang-du-moulin-19

“Ondanks dat ik het zo goed voordoe, willen de vissen nog niet bijten.”

Ook de andere vissers in onze sector vangen niets. De vissers aan de overkant op stek 3 weten wel een vis te vangen van 20,5 kg en de vissers op stek 26 vangen een vis van 12 kg. We merken dat de vis slechts minimaal aast en nog in de winter modus zit. Een collega visser heeft dewatertemperatuur op ruim 2 meter diep gemeten en kwam niet verder dan een graad of 9. Overdag wordt er nog een vis gevangen op stek 24 en we krijgen het idee dat de vissen toch nog op het diepere deel van het water zitten. De vissers van stek 20 en 21 vertrekken en stek 13 is ook nog vrij. Na overleg met Damien mag ik verkassen naar stek 13 en zal ik daar de sector bevissen waar we regelmatig vis hebben zien springen. Michael houd vast aan zijn stekken om te kijken of geduld wordtbeloond. Het valt ons namelijk op dat de meeste vissers na een dag of 3 de aanbeten pas krijgen.

" Eindelijk na 3 nachten een aanbeet en dan dit… "

Michael krijgt ?s nachts een trage aanbeet, maar op het moment dat hij de hengel oppakt voelt hij niks. Bij het binnen halen blijkt zijn onderlijn doormidden te zijn. Hij kan wel door de grond zakken. Eindelijk na 3 nachten een aanbeet en dan dit… wat een pech. Verder gebeurt er helemaal niks terwijl ik alle vertrouwen had in de nieuwe stekken in sector 13, Ik had harde plekken gevonden onder de kant en de hengels hierop uitgelopen met mijn waadpak aan. Het gebruik van een waadpak is toegestaan en deze zou ik zeker meenemen als je er eentje hebt. We hebben in de afgelopen 3 nachten 1 aanbeet gehad en de vissen die gevangen zijn waren allemaal aan de overkantvan het water op het diepere gedeelte. Omdat we redelijk op tijd weer richting huis willen rijden besluiten we om Damien te vragen of het mogelijk is te verkassen naar stek 1. Hier zitten we op het diepere gedeelte van het water en staat de auto achter de tent zodat we die snel en gemakkelijk kun inladen. Damien kijkt op het rooster en vertelt dat het geen probleem is. Behalve stek 1 is ook stek 3 nog vrij en ook die mogen we bevissen. Nog geen uur later is Damien met de boot bij ons en gaan we met alle spullen richting stek 1 en 3.

btw-revealed-etang-du-moulin-10

Ook Jackyl vaart weer gezellig mee.

Michael gaat op stek 3 zitten en ik op stek 1. De tactiek die we hanteren is als volgt: 1 hengel lopen we uit onder onze eigen kant. Dan maken we op een meter of 70 uit de kant nog een stek. Op diestek vissen we met 2 hengels, eentje direct op het voer en de andere hengel 10 meter ernaast. De 4 overige hengels gooien we met single hookbaits zo ver uit als we kunnen (iets meer dan 100 m). We doen allebei exact hetzelfde en beseffen dat ditonze laatste kans is om op dit mooie water een vis te pakken.

Het is vroeg in de ochtend als ik een rustige oploper krijg. De aanbeet is traag en de vis gaat geen moment door de slip. Van een dril is dan ook niet te spreken en rustig draai ik de vis richting de kant. Dan glijdt er een mooie spiegel het landingsnet in. De spiegel heeft een gewicht van 16 kg en ziet er perfect uit.

btw-revealed-etang-du-moulin-13

Deze 16 kg spiegel geeft een heel goed gevoel!

Na het maken van de foto?s gaan we nog even liggen voordat we beginnen met inpakken.Terwijl ik half wegdroom hoor ik Michaels optonic afgaan, zonder dat hij erop reageert. Snel ren ik naar zijn hengels toe en onderweg schreeuw ik hem wakker. Echt ongelofelijk, die jongen was binnen een paar minuten in diepe slaap geraakt en was het even helemaal kwijt haha. Als hij bij me komt pakt hij de hengel over. Deze vis is wel wat meer in voor een dril maar in alles merk je dat de vissen nog niet uit de winter dip zijn. We kunnen even later het landingsnet vrij eenvoudig onder een mooie schub van 11 kg schuiven.

btw-revealed-etang-du-moulin-11

Een puntgaaf visje…

btw-revealed-etang-du-moulin-12

…met joekels van baarddraden!

Nadat deze vis ook op de gevoelige plaatis gezet beginnen we met inpakken. Tijdens het inpakken krijg ik weer een trage aanbeet, maar helaas los ik deze vis halverwege. Een paar flinke vloeken galmen over het water en ik ga zwaar teleurgesteld verder met opruimen. Zodra wealles opgeruimd en ingeladen hebben bedanken we Damien en gaan we weer terug naar onze vrouw en kinderen. Onderweg bespreken we de hele sessie nog eens door en kijken we ondanks de slechte vangstresultaten terug op een goeie sessie. Er was niemand die veel ving op het moment dat wij er waren en we hebben naar ons idee behoorlijk wat info opgedaan over het water. De kans is dan ook zeer groot dat we hier nog eens terug keren als de watertemperatuur wat hogeris.

Tips& tricks

Nu ik zelf op dit water ben geweest kan ik jullie nog een aantal nuttige tips meegeven.

 • Zorg ervoor dat je materiaal in orde is en neem eventueel wat reserve spullen mee. Er is hier namelijk geen tackle shop of iets dergelijks in de buurt.
 • Stem je materiaal zo af dat je een grote afstand kuntwerpen. Kijk daarbij filmpjes over hoe je ver kan werpen. Op internet is er genoeg te vinden over hoe je het beste uit je materiaal kunthalen.
 • Oefen met ingooien. Doe na het werpen je lijn op de lijnclip draai je lijn in en loop hem dan eens uit zodat je aan je stappen kan tellen wat de afstand is die je werkelijk gooit. Op dit water raad ik een worp van minimaal 100 meter aan.
btw-revealed-etang-du-moulin-18

Volgas ingooien op dit water is een noodzaak.

 • Omdat ons resultaat mager was kan ik uit eigen ervaring geen onderlijn, aaspresentie of voerstrategie tips geven. Behalve dan dingenproberen en iets doen wat andere vissers niet doen. Dit kan echt helpen! Een Duitse collega visser gaf als tip dat de vissen te vangen zijn in de zone waar je ze ziet springen. Ookkan het soms wel drie dagen duren voordat de vis op je stek gaat azen. Raak dusniet in paniek als je de eerste dagen geen beet krijgt. Ook gaf hij aan dat klein aas goed kan werken hier. Denk aan een enkel tijgernootje of een 15 mm boilie.
 • Zorg dat je iets bij je hebt voor je toilet behoefte. Het sanitair is vanaf sommige stekken een behoorlijkstuk lopen.
 • Een waadpak is zeker aan te raden op dit water.
btw-revealed-etang-du-moulin-14

Ook de lijn uitlopen onder je eigen kant kan vis opleveren!

Eindoordeel

Naar mijn idee is het water zekerde moeite waard om eens te bevissen, helemaalals je op zoek bent naar een water met een mooie uitdaging. Er zwemmen prachtige vissen rond en de omgeving is mooi en lekker rustig. Perfect om te genieten en even tot rust te komen dus!Het is geen water voor luxe vissers en ik zou er niet snel met mijn vrouw heen gaan. Het vissen is hier, wat mij betreft, cht vissen en basic in de voorzieningen. Laat je echter niet afschrikken door de dressuur, want met watmoeite kan iedereen wel een visje vangen. Weet je de code te kraken, kun je hier echt hele mooie sessies maken!

Samen met m’n vismaat geven we Etang du Moulin de volgende cijfers:

 • Service: 7,5
 • Beheerder: 8
 • Bestand: 8,5
 • Sanitair: 6
 • Stekken: 8
 • Bereikbaarheid: 9
 • Ambiance van het water: 8

Daarmee haalt dit water wat ons betreft een mooi gemiddelde van een 7,8. Daar proosten we op!

btw-revealed-etang-du-moulin-20

Proost!

Mocht je Etang du Moulin ook gaan bezoeken, dan wens ik je veel succes. Geniet van je sessie en hopelijk heb je wat aan dit artikel gehad en levert de karpervakantie je een aantal prachtige bakken op!

Daarmee haalt dit water wat ons betreft een mooi gemiddelde van een 7,8.

Voor meer informatie over Fisherman Holidays en het volledige pakket met viswateren check je de website. Like ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Tight lines!

Pim Verlaan

Bekijk ook