BTW Revealed: Etang des Châteliers van Fisherman Holidays

In deze nieuwe editie van BTW Revealed bezoekt Remy van Os het Franse betaalwaterEtang des Chteliers uit het assortiment van Fisherman Holidays. In de hete zomer van 2016 trok Remy samen met zijn vriendin naar dit 24 hectare grote meermet een flink karperbestand. We laten Remy aan het woord over zijn ervaringen tijdens het verblijf op dit water in het departementDeux Svres (79) dat Fisherman Holidays vorig jaar aan hun assortiment toevoegde.

De nieuwe bestemming van Fisherman Holidays, Etang des Chteliers, werd door Remy van Os stevig aan de tand gevoeld!


Etang des Chteliers

Remy vertelt: Het is de zomer van 2016 wanneer ik wederom met mijn vriendin doorhetFranse land rij. Ik benoem speciaal de zomer want het was echt een bizarhete zomerperiode! Na een aantal sessies op Grosley zijn we dit keer naar een ander betaalwater gegaan, een aantal departementen zuidelijker. Een nieuw water in het assortiment van Fisherman Holidays wordt onze nieuwe uitdaging. En dat werd het, maar daarover later meer in dit artikel. Eerst maar even wat feitjes over dit nieuwe water.

Er ligt een waar paradijs verscholen in het landschap van Deux-Svres.


Het water

Etang des Chteliers ligt in het glooiende landschap van departement Deux Svres (79). Eigenaar Jean-Paul en zijn vrouw Delphine hebben een jaar geleden dit domeingekocht en zij hebben er alles aan gedaan om er een paradijsje van te maken.

Vanaf Utrecht is het ongeveer 855 km rijden. Ik heb in totaal maar liefst ?95,- afgetikt (heen en terug bij elkaar opgeteld)om over de Franse tolwegen te mogen rijden, geen misselijk bedrag. Na ongeveer 8 uur rijden stonden mijn vriendin en ik voor de poort van het 24 hectare grote water. Rondom het water zijn 11 zeer ruime stekken aangelegd waarop je voor ‘betaalwater begrippen’ veel water ter beschikking hebt. Er kunnen maximaal 20 vissers tegelijk gebruik maken van het water. Door de gunstige ligging van de stekken heb je echter het gevoel dat je helemaal alleen op het water zit. Zeker een pluspunt!

Een eerste blik over het water. De vakantie kan beginnen!

Door de gunstige ligging van de stekken heb je echter het gevoel dat je helemaal alleen op het water zit.

Op 13 kilometer rijden vanaf het domein ligt het plaatsje Saint-Maixent-L?cole. Hier is onder andere een grote supermarkt te vinden die eigenlijk alles wel heeft. Ideaal voor de boodschappen!

Het water zelf heeft een behoorlijk grillig bodemverloop en de samenstelling van de bodem is niet overal hetzelfde. Zo liggen er opsommige stekken enorme keien onder water. Deze obstakels worden als een ware ‘karpermagneet’ gezien. Tevens is het opEtang des Chteliers toegestaan om gebruik te maken van zowel een voerboot als een roeiboot. Echter kan ik je uit ervaring vertellen dat een roeiboot een absolute MUST is vanwege de vele obstakels en het ruige bodemverloop.Heb je zelf geen boot? Geen paniek: deze zijn te huur op het domein.

" Echter kan ik je uit ervaring vertellen dat een roeiboot een absolute MUST is! "

Je wordt, als je alle spullen in je boot hebt gedropt, door middel van een motorboot naar je stek gebracht. Dit om je accu niet extra te belasten, een aardige service dacht ik zo. Een goede dieptemeter is een vereiste om de grillige bodem goed in kaart te brengen. Ik kwam er gedurende de sessie achter dat mijn dieptemeter helaas niet alle geheimen van het bodemverloop kon verklappen! Een persoonlijk leerpunt en inmiddels heb ik een dikke, hagelnieuwe dieptemeter aangeschaft!

Vanwege de vele obstakels en het ruige bodemverloop is het gebruik van een roeiboot sterk aanbevolen.

Beheerder Jean-Paul heeft mij een zeer technisch verhaal vertelt over de kwaliteit van het water. Het komt er op neer dat de samenstelling van de bodem ervoor zorgt dat het water van een hele hoge kwaliteit is en dat zorgt er weer voor dat de vissen goed groeien en super gezond zijn.

Afgelopen winter zijn er ongeveer 100 karpers uitgezet om de visstand te verbeteren. Het totale bestand wordt hiermee geschat op ongeveer 800 stuks. De recordvis woog bij zijn laatste vangst 26 kilo, een serieuze unit dus!

Afgelopen winter zijn er zo’n 100 extra vissen…

…uitgezet om het bestand aan te vullen.


De voorbereiding

Etang des Chteliers is sinds dit jaar voor het eerst te boeken via Fisherman Holidays. Op dit betaalwater is het alleen mogelijk om een gehele week te boeken. Omdat dit een nieuw water is, is er vrij weinig informatie te vinden op het internet. Via Facebook kwam ik terecht op de Facebookpagina vanChteliers. Door alle berichten door te scrollen en te laten vertalen door Facebook wist ik toch wat info los te peuteren.

Klik op de afbeelding om Etang des Chteliers op de site van Fisherman Holidays te bekijken.

Uiteraard was er ook de nodige informatie te verkrijgen op de website van Fisherman Holidays. Zo is er op de site te lezen dat er gn dwergmeerval zwemt, maar dat er wel sprake is van rivierkreeftjes. Het meenemen van fake-food en baitprotectors is dus geen overbodige luxe. Ook is elke stek voorzien van een BBQ en andere toffe features.

Neem zeker krimpkous en plasic aas mee!

Waar ik me wel goed op kon voorbereiden was het weer. Zoals ik in de inleiding al vertelde zou het die weken echt HEET zijn. Het was in de week voordat ik zou vertrekken tussen de 40 en 45 graden. Het moet ergens bij Parijs zijn geweest datn van de boys van Fisherman Holidays me belde en zei: “De watertemperatuur is letterlijk ‘sky high’ en de vissen laten zich niet of nauwelijks vangen.”

Op elke stek is een BBQ aanwezig en daar heb ik uiteraard gretig gebruik van gemaakt… 😉

Van wat ik op Google Maps kon zien wordt het water gevoed door 2 riviertjes waardoor er veel zuurstof het waterinstroomt. Mijn keuze voor de stek was daardoor gevallen op stek 8. Uiteraard wilde ik het hele water met eigen ogen bekijken voordat ik definitief een beslissing nam. Ik had ook het geluk dat ik de eerste 2 dagen de enige visser op het water zou zijn.

Op Google Maps is te zien dat het water wordt gevoed door twee kleine riviertjes.


Ontvangst en service

Jean-Paul en Delphine ontvingen ons na een 8 uur lange rit. Het enthousiasme spatte er werkelijk van af en we voelden ons meteen welkom! Na een korte kennismaking werd direct de motorboot gestart en kregen we het hele meer te zien. Dit was alleen mogelijk doordat we de enige vissers waren en er verder niemand op of rond het water aanwezig was. Alle ins en outs van elke stek werden besproken en al snel was het duidelijk dat stek 8 de beste keus was voor de aankomende 4 dagen.

Oef… Aan zo?n ontvangst kan ik wel wennen! 😉

In de lodge hangen enkele foto’s van fikse units die gevangen zijn op Chteliers.

Voordat ik naar mijn stek gebracht werd, kon ik mijn boodschappen in de koelvriescombinatie doen. Een mooie extra service. Maar dit is niet het enige servicepunt van JP & Delphine! Op aanvraag kun je bij Jean Paul namelijk freezerbaits bestellen. Hij draait deze boilies zelf en verkoopt deze voor ?10,- per kilo in het kleine winkeltje op het domein. Tevens kun je er voor ?1,- per kilo pellets kopen. Ook is er een kleine hoeveelheid end-tackle van Korda aanwezig voor mocht je iets vergeten zijn of willen aanvullen.

Omdat een roeiboot geen overbodige luxe is, kun je ter plaatse een boot met elektromotor huren. Deze combinatie kost je ?120,- per week. Tevens is er de mogelijkheid om in de lodge je accu?s op te laden. Hierdoor zit je nooit zonder stroom.

De lodge is voorzien van een koelvriescombinatie en diverse stroompunten.

Ook aan de innerlijke mens is gedacht, want wat zou het zonde zijn als je niet elke dag wakker wordt in Frankrijk zonder dat je een vers stokbroodje of croissantje tot je beschikking hebt 😉 Het plaatselijke bakkertje komt op bestelling elke dag om 10:00 uur langs met jouw gewenste bakkersproducten. Je snapt dat mijn vriendin en ik hier gretig gebruik van hebben gemaakt!


Het sanitair

Op de website van Fisherman Holidays staat bij het water Etang des Chteliers het woordje ?Nieuw?. Dat geldt zeer zeker voor de staat van het sanitair op het domein. Er is een compleet nieuw sanitair blok gebouwd met 2 nieuwe douches en een toilet. Dit wordt regelmatig schoongemaakt zodat je jezelf altijd in een frisse ruimte kan opfrissen.

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

Klik op de pijlen om door de foto’s te scrollen.

[/slide]

[slide]

Er is een toilet aanwezig dat regelmatig wordt schoongemaakt.

[/slide]

[slide]

In deze ruimte zijn twee schone douches aanwezig.

[/slide]

[slide]

De binnenkant van de douchecabine. #netjes

[/slide]

[/slider]


De stekken

Zoals ik eerder al vertelde kent het water 11 zeer ruime stekken. Door de goede ligging heb je op iedere stek voldoende water tot je beschikking om te vissen. De stekken in de zijarmen van het water zijn zo gelegen dathet bijna niet mogelijk om je medevissers te zien. Stek 1, 10 en 11 zijn bereikbaar te voet en de andere stekken zijn bereikbaar met de boot. Stek 11 is te boeken voor 3 vissers, stek 1 en 2 kunnen bevist worden door 1 persoon en de rest van de stekken zijn ruime 2 persoons stekken.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie van de plattegrond.

Op Etang des Chteliers is er de mogelijkheid om een vakantiehuisje te boeken. Leuk voor als je de vistrip combineert met een (gezins)vakantie, maar het nadeel van dit huisje is dat er niet vanaf gevist kan worden. De dichtstbijzijnde stek, stek 1, bevindt zich op ongeveer 100 meter. Het vakantie huisje draagt de naam ‘La Brise’ wat letterlijk betekend ‘De Bries’. De naam ontleent zijn bestaan aan het (bijna) altijd aanwezige briesje over het meer.

‘La Brise’ is een vakantiewoning die…

…voorzien is van bijna alle gemakken!


Mijn aanpak op Etang des Chteliers

Terug naar de sessie! Eenmaal aangekomen op stek 8 sloot ik mijn dieptemeter aan en dacht eerst dat hij kapot was. Hij gaf namelijk een temperatuur aan van een subtropisch zwemparadijs, 27,5 (!) graden. In mijn vissersleven heb ik niet eerder meegemaakt dat de watertemperatuur zo hoog was. Nu moet ik ook zeggen dat ik vaak de zomerperiode oversla. Ik vis liever in de lente en herfst en moest dus dealen met een situatie die voor mij compleet nieuw was. Een echte uitdaging!

Ondanks de hoge watertemperatuur laten de karpers zich volop zien.

We waren redelijk laat klaar met opzetten. Ik hoorde MH in mijn achterhoofd al naar me schreeuwen: ?Jezus Ossie, schiet eens op! Heb je slakken gegeten..??. Het was inmiddels donker geworden en met donker bedoelt deze Randstadjongen ook cht donker. Geen kassen, kranen of schoorstenen die de lucht nog enigszins kleur geven, maar gewoon zwart.

Onder het genot van een romantisch kampvuur komen we beide eventjes tot rust.

Ik heb gewacht met het uitvaren van de lijnen tot de volgende ochtend. Bij het krieken van de dag ben ik twee uur lang op het water geweest om de stek in kaart te brengen. Nadat er drie stekken werden gevonden besloot ik om deze mondjesmaat aan te voeren. Het leek me verstandig om niet te veel te voeren door het warme weer. Dat werd in de loop van de week wel weer pijnlijk duidelijk, want de vissen wilden niet of nauwelijks azen…

" Jezus Ossie, schiet eens op! Heb je slakken gegeten..? "

De 2 stekken waar het op 0,8men 1,3m diepte redelijk hard was, heb ik bevist met een inline lood van 75 gram met een 18 cm lange soepele onderlijn meteen haakje maat 8. De bodemstructuur van de derde stek was echter een heel stuk zachter. Een chod-rig met een pop-up moest hier zijn werk gaan doen. Na 4 uur vissen wilde ik weten hoe erg de aanwezigheid van de rivierkreeftjes effect zou hebben op mijn visserij. En tja, behoorlijk dus! Mijn boilies waren eraf en van de chod-rig was ook nauwelijks meer wat van over.

De rest van de dagen heb ik gevist met zogenaamde baitprotectors en op de chod ben ik gaan vissen met fake pop-up tijgernootjes. Ik heb in totaal 4 dagen gevist en ik heb nog geen 4 kg boilies gebruikt. De aanbeten bleven echter uit en ergens deed ik iets dus niet goed.

Lelievelden zoals deze bevatten altijd karper!

Het warme weer vroegdus om een andere aanpak. Links naast stek 8 ligt een supergroot lelieveld waar de karpers letterlijk lagen opgestapeld. Overdag schakelde ik over op zig- en oppervlaktevissen om ’s nachts toe te slaan op de aangevoerde stekjes. Tenminste, dat was plan. Helaas hadden de vissen geen zin in een ‘snack’! Uiteindelijk, om toch een aanbeet te forceren, ben ik met de boot in ‘stealth modus’ richting het lelieveld gevaren. Letterlijk en figuurlijk zat ik boven op de vis. Mooi om te zien dat ze zelfs van mijn 2.30 meter grote Raptorboot weinig aantrokken.

Zelfs het vissen aan de oppervlakte levert helaas niets op…


De verlossende aanbeet

Ik heb tijdens mijn verblijf op Chteliers 3 runs gehad waarvan ik maar 1 vis heb weten te vangen. Achteraf blijkt dit naar de omstandigheden een heuse Champions League overwinning. De vissers die halverwege de week aankwamen vingen ook niet veel. Ik moet dus in de herkansing en dat is zeker geen straf! Ik heb dit water niet weten te kraken,maar toch ben ik blij met het resultaat gezien de slechte omstandigheden.

Ondanks de waardelozeomstandigheden wist ik deze spiegel toch te foppen.

Om in de toekomst de vangsten te waarborgen hebben de eigenaren genvesteerd in het aanleggen van een kweekvijver. Deze kweekvijver is gelegen aan de andere kant van de weg en uiteraard hebben we daar even een kijkje genomen. Karpers met beschadigingen worden gebruikt voor het nageslacht. Deze vissen gaan als het ware met ‘pensioen’ in de kweekvijver. Dit levert weer mooi nageslacht op en eens in de zoveel tijd wordt er gekeken naar de kwaliteit en beschubbing van de kleine visjes. Naar aanleiding van deze schouw wordt er beslist welke karpers promoveren naar het grote meer.

De ‘kraamkamer’ van Etang des Chteliers…

…is gelegen aan de andere zijde van de weg.


Eindoordeel

Ondanks de tegenvallende vangsten heb ik enorm genoten van mijn trip naar Etang des Chteliers. Ik hoop hier in de toekomst zeker nog eens terug te komen. Hieronder geef ik nogmaals mijn mening over een aantal punten:

  • Service: 9
  • Vangsten/bestand: Het zou niet fair zijn om hier een cijfer aan te koppelen, want ik heb maar 1 karper gevangen vanwege de omstandigheden.
  • Sanitair:10 (Perfect, niks op aan te merken).
  • Stekken: 8
  • Bereikbaarheid: 7

" Dit zorgt voor het volgende gemiddelde cijfer: 8,5 "

Uiteindelijk kan ik dan ook terugkijken op een geslaagde sessie op Etang des Chteliers. Ondanks de tegenvallende vangsten vanwege de weersomstandigheden hebben mijn vriendin en ik wl genoten! Ik kan het water dan ook van harte aanbevelen en zal zeker nog eens terug keren bij Jean Paul en Delphine!

Ondanks de tegenvallende resultaten hebben mijn vriendin en ik wel genoten!

Meer informatie over Etang des Chteliers vind je op de website en Facebookpagina van Fisherman Holidays. Houd ook de (Franse) Facebookpagina van het domein zelf in de gaten.

Remy van Os

Bekijk ook