BTW Revealed: Dromen op Saint Jeanvrin – Jack Toutenburg

Eén van de mooiste betaalwateren van Frankrijk… Zo kan Les Etangs de Saint Jeanvrin wel genoemd worden. Een water van The Carp Specialist waar de rasechte Rotterdammer Jack Toutenburg en z’n maatje Pepijn volledig tot RUST kwamen en de sterren van de hemel vingen. Benieuwd? Lees dan deze nieuwe BTW Revealed!


Geschiedenis

Jack Toutenburg aan het woord: Les Etangs de Saint Jeanvrin, vroeger bekend als Castle Lake, is in de elfde eeuw door monniken gegraven en sinds die tijd voornamelijk ingezet voor de viskweek en watervoorziening voor de landerijen in de omgeving. Sinds 2018 is het meer in bezit van de familie Cras. De vrouw des huizes, Sandrine, is naast eigenaresse ook beheerster van het water met als passie het kweken van vis.

Er zit een bijzonder verhaal achter het huidige Les Etangs de Saint Jeanvrin.

Tijdens ons bezoek gaf ze ons een rondleiding langs de kweekvijvers waar ze koi, steur en schub- en spiegelkarpers kweekt. Sandrine is een lieve, sterke vrouw en verricht alle werkzaamheden op het water in haar eentje. Ondertussen is haar man, die werkt als internationaal chauffeur, maar vier dagen per maand thuis. Elke dag komt Sandrine langs de stek om te vragen of alles naar wens is. 

Sandrine is de eigenaresse van Les Etangs de Saint Jeanvrin en vraagt dagelijks of alles naar wens is.

Het water

Les Etangs de Saint Jeanvrin is 17 hectare groot met dieptes variërend tot vier meter. Het water is troebel met minimaal doorzicht. Het meer ligt in een prachtige omgeving ver weg van de drukke buitenwereld. Rondom het meer bevindt zich veel leven en natuur. Verschillende vogelsoorten, insecten en kleine knagers zijn er in overvloed. In de nachtelijke uren werden we erg verrast door de absolute stilte. Heerlijk was dat! Iets wat voor ons erg uniek is, aangezien wij als mannen uit de randstad gewend zijn aan de ’teringherrie’ van bijvoorbeeld de Europoort.

Het meer is gelegen in een prachtige omgeving!

Het meer heeft hier en daar uitgestrekte lelievelden. Aan de ondiepe zijde van het water vind je een jungle aan omgevallen bomen, eilandjes en ruige bodemstructuur, die de veilige zone voor de vis vormen. Aan natuurlijk voedsel is zeker geen gebrek, wat de groei en de gezondheid van de karpers enorm bevordert. Zo waren er onder andere watervlooien, slakjes en kreeftjes die ons regelmatig op en onder de kant kwamen bezoeken. Er zijn in totaal acht stekken rond het water. De stekken 1, 8 en 10 zijn geschikt voor één persoon en de stekken 3, 6, 11, 13 en 14 zijn met twee personen te boeken. Stek 13 en 14 zijn niet bereikbaar met de auto maar wel te voet of per boot. Tijdens de sessie zaten we op stek 11, door ons benoemd als ‘junglestek’.

De ‘Junglestek’.

De bodem van het water bestaat uit harde zandplekken tot aan zachte modder op de diepere delen. Het gebruik van een prikstok is aanbevolen. Het verloop van de bodem gaat geleidelijk van diep naar ondiep zonder steile taluds, waarbij de oostkant het jungle-achtige gedeelte is.

Het bestand

In 2018 hebben de nieuwe eigenaren een ‘vidange’ uitgevoerd. Dat betekent dat ze het meer leeg laten lopen om het bestand in kaart te brengen. Er zat wat grote meerval op en amper karpers. Er zijn daarom vierhonderd karpers uitgezet tussen de acht en vijftien kilo. Jaarlijks komen er honderd karpers van boven de tien kilo bij vanuit de eigen kweek. De grootste schubkarper, die in 2018 is uitgezet op veertien kilo, weegt momenteel al boven de dertig kilo! De grootste spiegel is afgelopen zomer gevangen op een gewicht van 26,2 kilo. Verder zwemt er een mooie mix van hoog gebouwde schubs en spiegels met een gemiddeld gewicht van dertien kilo. 

Je hebt op Saint Jeanvrin kans om mooie pareltjes te vangen!

Naast het bestand aan spiegel- en schubkarpers zwemmen er tien steuren, circa dertig graskarpers, zes koi-karpers en een aantal grote meervallen. Bij ontvangst kregen we het verzoek om meervallen kleiner dan 165 centimeter niet terug te gooien. Hiermee probeert Sandrine het bestand aan meervallen in balans te houden.

Voorbereiding

Zoals bij iedere buitenlandse sessie besteden we tijd aan ‘research’ om zo goed mogelijk voorbereid aan het water te komen. Zo kwamen we erachter dat er naast veel obstakels en lelievelden ook afgestorven vegetatie op de bodem staat. Voor de visveiligheid en om te voorkomen dat onze lijnen vast kwamen te zitten hebben we meerdere voorbereidingen getroffen. We namen bijvoorbeeld lange banksticks mee, zodat de hengeltop goed omhoog kan staan.

Lange banksticks zijn een uitkomst op dit betaalwater!

Weleens gehoord van rodlocks? Deze zijn super geschikt om de hengel vast te zetten, zodat je met een dichte slip tegen de obstakels kunt vissen. Foambal voor op de hoofdlijn namen we ook mee. Zo kun je je lijn van de bodem afhouden. Verder gebruikten we een drop-off systeem met steen, zodat de vis zo snel mogelijk naar de oppervlakte komt.

Het drop-off systeem wat de heren gebruikten tijdens de sessie…

Stenen

Om het drop-off systeem goed te laten werken is het van belang om de juiste leadclip te gebruiken, waarbij de wartel vast blijft zitten. In het kader van duurzaamheid, natuur en de portemonnee gebruikten we op maat geslepen betonnen stenen met een gewicht tussen de 200 en 400 gram. Een bedankje hierbij is aan de buurman… “Sorry voor het gat in je oprijlaan😊”.

De stenen van de buurman werden in elk geval goed gebruikt;-)

Bij aanvang van de sessie hebben wij Sandrine gevraagd of wij de stenen mochten gebruiken in verband met de tyraps. Dit was akkoord aangezien ze deze tijdens de ‘vidange’ weer kan verwijderen. Als aas kozen we voor tijgernoten en drie topbollen van Proline. De NG Squid, Sweat Maggot & Cream en de ‘golden oldie’ Big Activator. Om zo attractief mogelijk te vissen hebben we thuis alvast van elke smaak vijf kilo verkruimeld. 

Aan het aas ging het niet liggen deze sessie.

Faciliteiten

Sandrine en haar familie doen erg hun best om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Er is een maaltijdservice en niet zomaar één! Sandrine stelt je gerechten op basis van maatwerk samen voor een schappelijke prijs. Daarnaast is er een kleine tackleshop waar end-tackle en voer verkocht wordt. Handig als je thuis iets vergeten bent!

Iets vergeten? Geen probleem, want de kans is groot dat de tackleshop bij Saint Jeanvrin het gewoon in huis heeft.

Naast de receptie bevindt zich het sanitair met twee toiletten, drie douches en vier wasbakken met spiegel. Nog niet eerder kwamen we op een betaalwater waar het sanitair zo goed en schoon was. Chapeau Sandrine!

Het sanitair is perfect in orde en super schoon bij Saint Jeanvrin!

Schoon drinkwater is beschikbaar buiten bij de receptie. Ook kan je gebruik maken van de koelkasten en vriezers voor je eten, drinken en aas. Het is niet toegestaan om je eigen roeiboot mee te nemen. Je kan een boot huren voor €50,- per week. Dat scheelt je enorm veel ruimte en moeite.

Laat je eigen bootje maar thuis: er ligt een mooie klaar op iedere stek!

Naast boten worden er ook fietsen verhuurd voor €15,- per week. Dit is zeker aan te raden als je op stek 11 zit, aangezien het sanitair op ruim een kilometer afstand zit. Hou er rekening mee dat je auto tijdens de sessie niet bij de stek mag blijven staan maar op de parkeerplaats moet worden gezet. Voor de boodschappen heb je een Intermarché op tien minuten afstand. Trouwens, ze verkopen er heerlijke ‘Leffe’ biertjes.

Aanpak

‘Allright’, na maanden van wachten is het dan eindelijk zover. Let’s go to f@cking France! De accu’s zijn geladen, de laatste boodschapjes zijn gehaald, tijgernoten gekookt en de boilies gecrusht. Nu begint de ‘auto-inpak stress’. Gaat alles wel passen in die Ford Focus? Om extra ruimte te creëren heb ik de banken en het reservewiel verwijderd. Tien minuten werk maar het geeft zoveel extra ruimte…

Het crushen van 15 kilo boilies is zo gedaan met de accutol!

Om één uur arriveert Pepijn om het potje ‘Tetris voor gevorderde’ te starten. Tot onze verbazing past het allemaal en hebben we zelfs ruimte over. Toch wel fijn om geen roeiboot mee te hoeven nemen. We besluiten om twee uur ’s nachts te gaan rijden aangezien we vanaf twaalf uur welkom zijn op het water. Terwijl Pepijn nog werkt tot elf uur, besluit ik ’s avonds nog even te slapen. Althans… helaas. Poging mislukt. De reis verloopt vlekkeloos tot aan de laatste tolpoort waarbij de tolbadge niet werkt en de Franse medewerker € 62,50 vraagt. “Hmm, als dat maar goed gaat.”

Tijd om naar het super ‘carpy’ Saint Jeanvrin te gaan!

Aankomst

Om tien uur komen we aan bij Les Etangs de Saint Jeanvrin waar we vriendelijk worden ontvangen door eigenaresse Sandrine. Na een bak koffie en uitleg van de huisregels vertrekken we richting stek 11. Een stek met veel visruimte en privacy waar je geen last hebt van andere vissers. Kortom, de mooiste stek van het water volgens ons.

Op zoek naar interessante plekjes!

Nadat we het kampement strategisch hebben opgebouwd is het tijd om een beetje te verkennen. Met de dieptemeter en de prikstok speuren we de bodem af naar interessante plekjes. Het diepteverloop is niet bijzonder. Het is zo tussen de 1 en 1,7 meter. Wel is er veel verschil in bodemstructuur. Langs de kanten is het veelal een harde zandachtige bodem en in het midden van het water ongeveer 10 centimeter modder met af en toe een harde plek.

Alles werd “kreeftproef” gemaakt 😉

Rust

We besluiten om tegen de overstaande lelievelden drie voerstekken te maken met een mix van NG Squid, Big Activator en tijgernoten. De voerstekken liggen zo’n 25 meter uit elkaar. Het idee is om met twee hengels tussen de voerstekken te gaan liggen en de zwemmende vis te onderscheppen. Maar eerst geven we de voerstek rust en kijken we onder het genot van een biertje naar ons ‘cluppie’ Feyenoord die Heerenveen alle hoeken van het veld laat zien.  

Saint Jeanvrin
Een prachtige spiegel voor Pepijn!

In de avond lopen we twee hengels uit voor het eigen kantje. Beide hengels met een snowman en single zonder bij te voeren. Het is tijd om te gaan slapen na veertig uur wakker te zijn. Rond middernacht worden we gewekt door een run op Pepijn z’n hengel welke richting het door ons benoemde ‘junglegebied’ ligt. Helaas zwemt de vis direct in de takken… “Shit”. In de vroege ochtend loopt mijn stok af. Nadat ik deze met constante druk uit de lelievelden heb gekregen, schep ik een mooie spiegel van zeventien kilo. 

Saint Jeanvrin
Er zwemmen ook prachtige schubs op het betaalwater.

Zondagochtend zetten we de spiegel op de foto en genieten we van een heerlijk ontbijtje. Traditiegetrouw maakt Pepijn pannenkoeken met spek en stroop. Lekker zeg! Rond het middaguur voorzien we de voerstek van een tweede lading en leggen we twee stokken zoals gepland tussen de voerstekken. Eén met tijgernoten en de ander met een NG Squid met daarop een Magic mango pop up. “Never change a winning team…”

De karpers hebben genoeg te eten op het water;-)

Storm

Na een geweldig spannende Formule 1-race in Singapore, zonder onze Max aan kop, laat de natuur haar kracht zien. Een flinke storm passeert ons met windvlagen van 120 kilometer per uur en 32 millimeter regen. Twee uur lang hangen we aan onze tentstokken om te voorkomen dat we een vlieger worden. Heel attent stuurt Sandrine ons een appje of we onze auto achter ons willen parkeren om te schuilen voor de storm en bliksem.

Saint Jeanvrin
Storm op komst!

Nadat de storm is gaan liggen leggen ook wij ons hoofd neer en genieten we wederom van de totale stilte die af toe wordt doorbroken door het wildleven rondom ons. Wat opvalt is dat we beide elke nacht enorm zwaar dromen. De ene droom nog gekker dan de ander. Is dat nu wat absolute stilte en rust met een ‘Rotterdamert’ doet?

“Red sky at night, shepherds’ delight!”

In de daaropvolgende dagen krijgen we twee tot drie aanbeten per dag. Met woensdagnacht als uitschieter met zes aanbeten. Een mooie afwisseling van spiegels en schubkarpers met een gemiddeld gewicht rond de 14 kilo. Het is wachten op die ene BAK! 

De heren vangen lekker door!

Voerstrategie

Gedurende de week passen we onze voerstrategie aan. Nadat we startten om naast de voerstek te vissen, kiezen we er nu voor om ons haakaas neer te leggen en direct hierop een emmer met drie kilo te droppen. Niet zonder succes want donderdagavond loopt rond acht uur de hengel bij de lelies af. Na een flinke dril landt Pepijn een bak van een spiegel, waarbij de weegklok 22.2 kilo aangeeft. Hoppa!

Eindelijk een mooie BAK.

Tijdens deze sessie hebben we veel contact met onze vrienden Ricardo en Cees die 150 kilometer verderop aan het vissen zijn op Busters lake. Tijdens deze videogesprekken springt het enthousiasme van het scherm en helpen we elkaar om onze strategieën scherper te krijgen. Hoe gaaf is het dat de mannen een topsessie draaien met als kers op de taart een PB van 28,2 kilo voor vriendje Cees. Klasse maat!

Saint Jeanvrin
Een nieuw PB voor Cees op Busters Lake!

Vrijdag en zaterdag wordt alles op alles gezet om ook voor Jack nog een bak op de kant te krijgen. Meerdere vissen worden gevangen maar helaas laat de grote vis zich niet verleiden. Gedurende de week kregen we 19 aanbeten waarvan we 16 hebben geland. Zaterdagochtend nemen we afscheid van Sandrine onder het genot van een bakkie koffie. De week is voorbij gevlogen en deze hebben we als één grote droom beleefd. Sandrine vertelt dat haar droom is om met het complete gezin het water te beheren. Wij gunnen het haar dat deze droom snel mag uitkomen. Het is tijd om naar huis te gaan, terug naar de realiteit. Hier eindigt onze droom…

Saint Jeanvrin
Op het eind nog een mooie afsluiter!

Tips

We willen jullie wat tips meegeven voor het vissen op Saint Jeanvrin! We stuitten op de volgende dingen tijdens onze sessie die zeker van meerwaarde zijn op het water:

 • Neem de tijd om de stek en de bodem in kaart te brengen.
 • Voer compact.
 • Houd je hoofdlijn van de bodem af.
 • Vis de eerste nacht NIET met alle hengels en zeker niet op je voerstek.
 • Maak gebruik van de maaltijdservice.
 • Geniet van de stilte en de sterren bij een heldere hemel.

Conclusie

 • Service: 8,5
 • Vangsten/bestand: 7,0
 • Sanitair: 9,0
 • Stekken: 7,5 (stek 11 beoordelen wij met een 9. De eenpersoons stekken zijn minder ruim en aantrekkelijk.)
 • Bereikbaarheid: 7,5
 • Omgeving: 9,0
 • Gemiddeld: 8,0

Zoals je ziet, waren we heel erg tevreden over het betaalwater Les Etangs de Saint Jeanvrin. Zeker een aanrader dus!

Enjoy the dream!

Jack Toutenburg


Wil jij ook vissen op Saint Jeanvrin? Ga dan naar de website van The Carp Specialist voor meer informatie. Meer BTW Revealed’s vind je HIER!

Bekijk ook