Bestaan er verse boilies en zijn tijgernoten zoet?!

Veel voorkomende vragen die wij maar al te graag voor je uitzoeken! De antwoorden hierop vind je niet alleen hieronder, maar ook op onze KWO Specials Instagram. Daar vind je overigens nog veel meer interessante weetjes over aas en karpergedrag! Lees hieronder verder.


Alles over aas op Instagram

Om jou meer inzicht te geven over alle feiten en fabels omtrent aas, hebben wij het KWO Specials Instagram account in de lucht gegooid. Een account wat zich naast de KWO Specials boilies ook richt op interessante feitjes en mythes over aas. Volg daarom nu dit account en krijg direct meer inzicht over alles omtrent karperaas! Hieronder alvast enkele voorbeelden die we recent gedeeld hebben.

Waarom zijn tijgernoten zoet?

De zoete smaak van tijgernoten ontstaat door de processen die plaatsvinden tijdens het weken en het koken. Vooral na het koken start er een fermentatie/ verzuringsproces waarbij onder andere lagere suikers vrij komen die leiden tot een zoetige smaak.⁠

Tijdens het weken en koken ontstaat de zoete smaak van tijgernoten.

Tijgernootmeel daarentegen is een behoorlijk neutraal meel, ook na het koken van de boilies waar ze in verwerkt worden. Wellicht daarom meer een vanger van vissers dan van vissen…?⁠

Wist je dat birdfood in de meeste boilies geen toegevoegde waarde heeft?

In ieder geval niet qua voedingswaarde of attractie! Pas als je in een boiliemix 10% of meer aan birdfood toevoegt zou je een (subjectieve) meerwaarde kunnen toerekenen aan een ‘crunchy’ effect. ⁠Je kunt in sommige mixen tot 25% birdfood toevoegen zodat het echt een substantieel onderdeel wordt van de mix, maar vaak is dit commercieel niet haalbaar. ⁠

De KWO Specials wordt gedraaid zonder gebruik te maken van birdfood!

Bij de meeste boilies waar birdfood in verwerkt zit zal dit minder dan 10% zijn en is het waarschijnlijk om de visser in plaats van de vis te verleiden.⁠ Ook voor het najaar is dit belangrijk, want hoe verder de watertemperatuur zakt, des te langer heeft de vis nodig om jouw aas te verteren. Pas je voerhoeveelheid daarom aan naarmate de watertemperatuur zakt!⁠

Bestaan er verse boilies?

Een claim die veel gemaakt wordt is ‘dit zijn verse boilies’. Maar wat betekent dat in de praktijk? Dat alle ingrediënten vers zijn, of dat ze zojuist gedraaid zijn?⁠ In de praktijk is het namelijk niet heel realistisch om altijd kakelverse ingrediënten te verwerken in een boilie. Veel graanproducten worden bijvoorbeeld pas verwerkt nadat ze al een jaar in een silo hebben gestaan. Maar is dit überhaupt een nadeel?⁠

Nee hoor, het kan in de praktijk zo zijn dat de tarwekorrel die in jouw brood zit al 3 jaar oud is en nog steeds in prima conditie is. En als het voor menselijke consumptie goed is, dan zal het toch zeker voor de karper ook goed zijn? Alleen producten met een hoger vetpercentage (volvette soja, gemalen zaden/noten) zijn gevoeliger voor bederf.⁠ Maar ook dan geldt, als deze nog prima ruiken en smaken dan is er niks mis mee… of ze nu een maand of een jaar oud zijn.⁠

Ben je benieuwd met welke filosofie wij ons aas samenstellen? Lees dan hier meer over de KWO Specials.

KWO Redactie


Ga snel naar KWO Specials Instagram en kom meer te weten over het aasgedrag van een karper!

Bekijk ook