Het is niet altijd rozengeur en maneschijn – Wim Hanegraaf

Vorig jaar veranderde alles wat Wim aanraakte in goud. Dit jaar zijn de kaarten anders geschud… Onheil, blanks en verkeerde keuzes zijn zijn deel. Wim geeft uitleg in deze nieuwe blog…


Dit was hét jaar dat het moest gebeuren… Ik kocht een nieuwe boot om vanuit te vissen en zou een nieuw stuk rivier aan gaan pakken. Dat het allemaal nét even wat anders liep had ik zelf uiteraard niet verwacht…

Wim-Hanegraaf-vroeger

Eén van de bakken uit 2014, toen het nog wél liep.

Allereerst Wim en boten. Ik begin nu zo onderhand een beetje een haat-liefde verhouding te krijgen met die dingen. Het begon een aantal jaren terug met een platbodem maar dit werd al vlug een eng ding doordat er af en toe een ongewenst golfje over de rand heen kwam. Omdat ik steeds verder de Maas op wilde heb ik deze boot weg gedaan.

Daarna kocht ik een legersloep, maar deze bleek over de vaareigenschappen van een olifant te beschikken, hierbij werd een klein golfje ook al vlug een golfje 2.0. Kortom; weg ermee… Toen dacht ik het gevonden te hebben en ik kocht een kajuitbootje, “leuk om mee te vissen” hield ik mezelf voor. Maar na enkele sessies bleek dat het bootvissen echt niks voor mij was, het lijkt allemaal heel mooi, maar je moet er wel voor gemaakt zijn.

Als je gaat vissen vanuit de boot kom je er namelijk al snel achter dat het eigenlijk altijd waait in ons kikkerlandje. En dat is kut als je vanuit een boot gaat vissen, golven zijn er bijna altijd, en op de rivieren bij mij in de buurt is er weinig beschutting om uit de wind te liggen. Ook een bijboot moet je altijd bij je hebben om je lijnen uit te varen en te drillen, je wilt nu eenmaal niet een vis afdrillen vlak bij 3 steekstokken of ankers.

Klauwen vol geld hebben deze rakkers gekost. Maar het heeft ook veel opgeleverd: ergernis  ;-)

Klauwen vol geld hebben deze rakkers gekost. Maar het heeft ook veel opgeleverd: ergernis 😉

Tevens is het uitvaren van je lijnen vaak ook een tactisch goede keuze, enig nadeel was dat ik het ding niet in haven kon laten liggen, dus moest ik alsnog altijd die bijboot oppompen. Best veel werk als je een nachtje wilt gaan vissen. Ook het voorvoeren met deze boot was gewoon niet fijn, het was een hele tour voordat ik eenmaal op de stek was.

Weg met dat ding!

De beslissing om de boot weg te doen viel toen ik uiteindelijk een vis ving, het was een graskarper. Nou is een grasjoekel niet mijn meest geliefde vissoort, al was dit er wel een van 18 kg en wilde ik er eigenlijk wel mee op de foto. Nou, dat gaat dus niet in een boot (als je een mooi achtergrondje wilt) en al helemaal niet in mijn eentje. Na een hoop geklungel en tot over mijn knieën rode vlekken van de brandnetelstekels had ik een plekje op de kant weten te vinden om te fotograferen. De gras liet ik daarna weer zwemmen en weet je… ik was er gelijk ook helemaal klaar mee. Mijn besluit stond vast. Ik wilde weer lekker vanaf het kantje vissen en dan dezelfde boot gebruiken om de lijnen uit te varen.

Wim-Hanegraaf-graskarper-zoontje

Tijd voor boot 4 dus! De verkoop van mijn kajuitbootje ging sneller dan verwacht en nu heb ik dan een boot gevonden die naar mijn zin is, een snelle motor die af en toe nog een enkele weigering vertoont, maar ja dat houdt het spannend. Dus als je echt vanuit een boot wilt gaan karperen, bezint voor men begint…

Foute keuzes

De keuze om een ander stuk rivier te gaan bevissen was nou blijkt niet echt de juiste, het levert momenteel alleen maar een stukje frustratie op. Op het stuk dat ik nu bevis heb ik in het verleden toch enkele vissen kunnen vangen, waarom lukt het nu dan niet? Ik weet het niet, ik heb het geluk om met topaas te mogen vissen, dus daar ligt het zeker niet aan.

Ik denk zelf dat het lage visbestand op dit stuk rivier en het ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plek vissen’ me parten heeft gespeeld. Ik heb ook niet zo veel vistijd meer door een gezinnetje met 2 kleine kindjes en een drukke baan. Dat zijn toch zaken die het lastig maken om je visuurtjes te draaien.

Nederlandse rivieren en grote wateren: het mooiste dat er is!

Nederlandse rivieren en grote wateren: het mooiste dat er is!

Misschien dat vanaf nu het tij gekeerd wordt en dat ik nog wel enkele mooie vissen kan vangen. Het is voor het moreel in ieder geval best zwaar, voeren vissen blanken, voeren vissen blanken het begint nu langzaamaan een beetje tegen te werken. In ieder geval vis ik volgend jaar weer op mijn oude sluisstuk, nu zit ik voor dit jaar vast aan mijn ligplaats in de jachthaven, een beetje jammer dus. Maar wie weet wat er nog voorbij komt, ik geniet in ieder geval van de vrijheid op het water en dat is ook lekker.

Frankrijk en de Maas

Vang ik nu niks? Natuurlijk wel, echter niet waar ik het graag wil, op de rivier… In april ben ik naar Frankrijk geweest en hebben we geweldig zitten slachten. Daar had ik al eerder een artikeltje voor geschreven op de TTB website.

Een Franse bak.

Een Franse bak uit het vroege voorjaar.

Ook heb ik tussen de Maas-sessies door nog enkelen vissen kunnen vangen. Goed om het zelfvertrouwen op peil te houden en wat motivatie te vinden. Zo had ik nog een leuke sessie op een lastig water waar de laatste tijd hard is gevist. De lokale vissers klaagde er in ieder geval stevig. Ik startte daar mijn sessie met de Extreme Smell boilie van TTB. Vooraf wil ik wel even zeggen dat deze boilie zéér attractief is en daardoor ook bij de witvis in de smaak valt.

lippen

Tijdens deze sessie had ik dan ook al een aantal brasems gevangen. Ik had de hair al flink verlengd (wat vaak ook al voldoende helpt) maar toch bleef ik brasems vangen. Gelukkig vond ik onder in de zak met Smell bollen nog 2 bolletjes Extreme Sweet & Spice. Deze zijn een stuk minder attractief en de brasems halen er op de meeste wateren de neus voor op (soms echt dé oplossing). Het gevolg; nog 2 aanbeten in de ochtend en dit waren wel karpers! Zo zie je maar, door soms net wat minder attractief te vissen (zelfs instant tussen het attractief aas) kun je toch nog je gedoemde sessie om zetten naar succes!

spiegel

staart

Steun De KSN!

Met Jacco heb ik ook nog en nachtje in de Biesbosch gehengeld en daar ving ik nog een vis terug van het SKP benedenrivierengebied. Erg leuk om een vis te vangen van het project waar je zelf aan mee helpt, de visjes doen het erg goed. De KSN is in ieder geval goed bezig! Een 3e hengelvergunning, nachtvispas, karper uitzettingen en jeugdkampen. Eigenlijk is het jammer dat er maar een klein deel van de Nederlandse karpervissers lid is van deze geweldige organisatie. Hoe meer leden des te beter want samen staan we sterk!

En dat voor een klein bedragje van € 30, – per jaar, je krijgt er zelfs nog 4 keer een magazine voor die niet onderdoet voor de andere karper magazines. Lid worden kan hier.

Een SKP-er die al flink is gegroeid.

Een SKP-er die al flink is gegroeid.

En hier een plaatje van de vis tijdens de uitzetting!

En hier een plaatje van de vis tijdens de uitzetting!

Eind juni hebben we nog een soort van Team building weekendje gehad met de mannen van TTB Baits in de Biesbosch. Het was weer een weekend om niet te vergeten en ik ben hartstikke blij dat ik deel van dit team mag uitmaken.

Wim-Hanegraaf-scheetje

Allemaal stuk voor stuk vissers met het hart op de juiste plek en waarbij vissen en genieten voorop staat!

Ik was vrijdag in de Biesbosch aangekomen met Jacco en zijn zoon Dennis. Sven van Anrooy had er al een nachtje gebivakkeerd. ‘Stekbewaking’ noemen ze dat. Zaterdag kwam de rest van het team en hebben we net zoals vrijdag heerlijk gebarbecued en met de boot een beetje rondgevlogen over de Amer.

Ik had hier overigens nog wel een klein berispinkje voor gehad van oom agent, tsja je mag niet overal plankgas varen bleek wel!

Wim-hanegraaf-politie

Summer Special

Er is nog een nieuwtje bij TTB-Baits op boilie gebied, een verdraaid interessant aasje welke Jacco in elkaar geknutseld heeft samen met aas-goeroe (en oud KSN voorzitter) Willem Peters. Het wordt verkocht voor wel een heel erg interessant prijsje onder de naam Xceed. Klik hier voor meer informatie.

TTB-Baits-Xceed

Vakantie in het verschiet!

Nog een paar weekjes en dan is het vakantie, met mijn gezinnetje hebben we een camping geboekt vlak bij een Franse rivier, de boot gaat in ieder geval mee en ik zal proberen hier iets moois op de kant te trekken!

Sven zegt altijd; je moet je ballen goed soaken!

Sven zegt altijd; je moet je ballen goed soaken!

Stay tuned,

Wim Hanegraaf

Bekijk ook