Instagram tip: interessante inzichten en kennis over aas!

Uiteindelijk is aas één van de doorslaggevende factoren of je een karper vangt of niet. Hij moet immers getriggerd geworden om jouw aas met rig in zijn bek te nemen. Maarrr… wat is nu precies attractief aas, hoe krijgt de karper jouw aas gevonden en wat vindt hij lekker smaken? Lees snel verder en ontdek!


KWO Specials Instagram

Om jou meer inzicht te geven over alle feiten en fabels omtrent aas, hebben wij het KWO Specials Instagram account in de lucht gegooid. Een account wat zich naast de KWO Specials boilies ook richt op interessante feitjes en mythes over aas. Volg daarom nu dit account en krijg direct meer inzicht over alles omtrent karperaas! Hieronder alvast enkele voorbeelden die we recent gedeeld hebben.

Lactose-intolerant?

Een karper heeft geen enzymen om lactose (melksuiker) te verteren. Een karper is in mensentaal: lactose-intolerant. Wat betekent dat voor ons? Dat veel melkproducten die in boilies gebruikt worden minder toegevoegde waarde hebben voor de karper dan verondersteld wordt.

Een karper heeft geen enzymen om lactose (melksuiker) te verteren.

Een voorbeeld is mager melkpoeder, dat bestaat voor 50% uit lactose. Met 50% van deze melkpoeder kan de karper in zijn spijsvertering niets. Misschien heeft de karper er zelfs last van. Voor de overige 50% bestaat deze melkpoeder uit eiwit, vocht, mineralen en vitamines. Deze bestanddelen zijn in principe wel waardevol.

Op de KWO Specials wordt goed gevangen, zo ook op Bled!

De karper laat boilies waar veel melksuiker (lactose) in zit niet direct links liggen, maar deze producten maken boilies wel relatief duurder zonder een evenredig effect op de vangkracht. In hoeverre een karper buikpijn of winderigheid krijgt door de lactose-intolerantie, zoals dat bij mensen het geval is, weten we helaas niet 😉

Het waarnemen van geuren

Karpers zijn experts in het waarnemen van ‘geuren’. Via de neusgaten komt het water in contact met het reukorgaan van de vis, dat stoffen zoals aminozuren in hele lage concentraties kan waarnemen. Onderzoek heeft aangetoond dat karpers in staat zijn om aminozuren te detecteren in een verdunningsniveau dat vergelijkbaar is met een theelepel op een flinke zandafgraving!

Wil je meer weten over aminozuren? Lees dan dit artikel van Ed Cremers.

Roofdieren

Het is niet voor niets dat Krill en Squid ware karpermagneten zijn: beide soorten organismen staan immers op de standaard menukaart! Wanneer de helderheid van het water het toelaat gebruikt een karper zijn ogen om bewegende prooien zoals kreeften op te peuzelen. Je ziet zelfs regelmatig roofvissers die karpers haken (in de bek) met een shadje! Een karper kan dus zeker ook worden gezien als een roofdier 😉

Tijdens het roofvissen wist David toch wat anders te haken…
… zo ving hij deze spiegelkarper op een shadje!

Ben je benieuwd met welke filosofie wij ons aas samenstellen? Lees dan hier meer over de KWO Specials.

Maak nu kans op een aaspakket ter waarde van €120,- (!)

Om de lancering van dit account te vieren verloten we een Squid & Krill aaspakket compleet met pop-ups, hard-hookbaits en boosters. Kans maken is simpel: zorg dat je dit account op Instagram volgt!

Klik op de afbeelding om kans te maken!

Ga snel naar KWO Specials Instagram om kans te maken en kom meer te weten over het aasgedrag van een karper!

KWO Redactie

Bekijk ook