Werpen, een voor- of een nadeel? – Tips van Kevin Diederen!

De één vaart zijn lijn uit met de voerboot, de ander gebruikt een rubberboot en weer een ander staat ‘ouderwets’ te werpen. Vroeger was de laatste optie ook gelijk de enige en voor Kevin Diederen is deze optie favoriet. Werpen speelt een grote rol in zijn visserij en in dit artikel legt hij uit waarom én geeft hij vijf tips!
Kevin aan het woord: Die eerste werphengel kan ik nog wel herinneren. Het was een telescopisch model van Blazer met een lengte van 2.40 of 2.70. In feite was het wat toen een Winkle Picker genoemd werd. Hij had verschillende topjes, maar als ik die er af liet kon ik hem ook perfect gebruiken als ‘karper, snoek of waar ik maar zin in had hengel’. En het mooiste? Ik kon eindelijk als een echte visser mijn aas verder uit de kant werpen dan mijn vaste hengel voorheen toeliet!

Werpen, voerboot of rubberboot?
Dat werpen vond ik als beginnende visser al prachtig en speelt tegenwoordig ook nog steeds een grote rol in mijn visserij. Daar waar beginnende karpervissers misschien wel denken dat een voer- of rubberboot een must is heb ik op het moment van schrijven geen van beiden. Als ik zo goed nadenk kan ik mij niet eens herinneren dat ik ooit een karper heb gevangen door gebruik te maken van de radiografische variant.

Heb ik een hekel aan bootjes? Nee, absoluut niet. Het zijn namelijk stukken gereedschap die in de juiste handen voor opvallend meer vangsten kunnen zorgen en in enkele gevallen zelfs essentieel zijn. Maar in de praktijk kunnen ze ook een beperking zijn, en dan doel ik niet eens op het verkeerd inzetten om zo halve wateren te bedekken, andere vissers te hinderen en mogelijk zelfs op onverantwoorde plekken rigs te droppen. Nee, ik bedoel dat werpend vissen soms kan zorgen voor vangsten die je met de boot dan juist weer niet had kunnen realiseren.

Minder afschrikken
Dat het inwerpen van een vastlood montage voor een plons zorgt is een feit en dat je daarmee vissen kan afschrikken klopt ook als een bus. Toch heb ik in de afgelopen jaren ook vaak gemerkt dat vissen niet altijd even bilj zijn met een (voer)boot boven hun neus. Mijn visserij op het plantenrijke VC de Meeren was daar een mooi voorbeeld van. Door met niet te zwaar lood in combinatie met chod rigs vanaf de kant te werpen en het gebruik van de boot te beperken tot het uit het wier halen van een vis, durf ik te zeggen dat ik veel minder vis afgeschrikt heb. En wat dacht je van de snelheid van het opnieuw inwerpen versus uitvaren van een hengel?

Snelle actie
Tijdens een recente sessie met Michiel Pilaar vertrokken in de ochtenduren beide hengels. Met twee hoge twintigers in het net kon je al zeker spreken van een succesvolle aasperiode. Wat ik echter standaard doe voordat ik een vis fotografeer is het snel opnieuw uitwerpen van de hengels.
Nog voordat de vissen op de foto stonden resulteerde dit in wederom een aanbeet!
Nog voordat de vissen op de foto stonden resulteerde dit in wederom een aanbeet. Deze keer was het echter geen kale spiegel van hoog in de twintig pond, maar een stokoude rijen en daarmee de mooiste van de plas. Ik ben ervan overtuigd dat juist door de snelheid van het opnieuw inwerpen ik regelmatig dergelijke bonusvissen heb gevangen!

Tips voor het werpend vissen
Goed, het is dus duidelijk dat ik een liefhebber van werpend vissen ben. Ik kan mij voorstellen dat je het in een ideale wereld ook wel vaker zou willen doen. Wellicht ontbreekt het nog aan een beetje handigheid, vertrouwen of simpelweg een duwtje in de rug. De volgende tips zullen je in ieder geval helpen om precies op de juiste plek te vissen en niet meer in de war te liggen!
Tip #1 – Richtpunten
Precies werpen begint al met de juiste richting. Om te zorgen dat je steeds naar dezelfde plek toe werpt is het te adviseren om een richtpunt uit te zoeken. Door een mooi silhouet aan de horizon uit te zoeken zal je hem hoogstwaarschijnlijk ook nog in het donker kunnen zien. Dat maakt het nachtvissen al een stuk gemakkelijker!

Tip #2 – Distance Sticks
Als je de montage steeds in dezelfde richting slingert ben je al een eind in de goede richting. Als je er vervolgens ook nog voor zorgt dat de afstand hetzelfde is zou je in principe steeds op dezelfde plek moeten landen. Een voor mij onmisbaar hulpmiddel zijn de zogenaamde ‘Distance Sticks’.
Een voor mij onmisbaar hulpmiddel zijn de zogenaamde Distance Sticks!

Als ik eenmaal een plek heb gevonden reken ik uit hoe vaak ik de lijn om de sticks moet wikkelen om steeds op dezelfde plek te werpen. Die informatie sla ik gelijk op voor toekomstige sessies. Als je eenmaal een goede plek hebt gevonden kan je daar in de toekomst, zelfs jaren later, nog snel en precies een hengel op werpen. In de onderstaande video zie je precies hoe dit eraan toegaat:
Tip #3 – Afremmen en voelen
Als je gebruik maakt van de Distance Sticks en lijnclip om de afstand te bepalen, zal je met het werpen al hebben dat je lood tijdens de worp tot stilstand komt. Op dit moment van de worp zal de rig door willen vliegen en zich strekken om vervolgens door het lood naar beneden te worden getrokken. Door dit strekken in de lucht minimaliseer je de kans dat de onderlijn rond het loodsysteem of de hoofdlijn gedraaid zit.

Werp je niet tegen de lijnclip? Zorg er dan voor dat je de worp zelf afremt om zo het strekken mogelijk te maken. Vervolgens laat je het lood aan een strakke lijn afzinken terwijl je de hengeltop een beetje schuin omhoog houdt.
Met wat oefening ga je echt voelen hoe je lood op de bodem terecht komt!
Concentreer je nu goed op wat je in de hengel voelt en kijk daarbij naar de top. Met wat oefening ga je echt voelen hoe je lood op de bodem terecht komt! Hard landen betekent een hardere, schone bodem terwijl zacht landen of zelfs het ontbreken van een tik kan duiden op bladafval, waterplanten of op een zeer zachte bodem. Je snapt natuurlijk wel dat het kiezen voor een hoofdlijn met niet te veel rek dat gevoel alleen maar beter zal doorgeven.

Tip #4 – Geen poespas
Als je het in de war werpen van je montage nog verder wilt beperken is het kiezen voor een stijver onderlijn materiaal één van de meest logische keuzes. Het is met een reden dat juist bij werpende vissers rigs zoals de Spinner/Ronnie zo ongelooflijk populair zijn. Wat ook een groot verschil maakt is om de rig gestroomlijnd te houden.
Poespas op je rig kun je het beste achterwege laten!
Een netjes afgewerkt loodsysteem en ook het weglaten van ‘lompere’ contragewichten op de onderlijn zullen echt verschil maken. Hoe minder er uit steekt, hoe kleiner de kans is dat de onderlijn ergens achter blijft hangen. Poespas kun je dus het beste achterwege laten!

Tip #5 – Of toch soepel?
Het kan altijd zo zijn dat je door omstandigheden of je persoonlijke voorkeur alsnog met soepele rigs aan de slag wilt gaan en dat is ook zeker goed mogelijk. Op een water waar ik standaard voorbij de 100 meter viste gebruikte ik langere onderlijnen van het soepele Dark Matter Braid in combinatie met een leadclip set-up. Hierbij kan ik mij geen ’tangle’ meer herinneren!

De rig voorzien van een haakaas van minimaal achttien millimeter in formaat, zorgde ervoor dat deze tijdens het werpen mooi en gestrekt in de lucht bleef. Als je dit combineert met een vloeiende werptechniek en het achterwege laten van allerlei gewichtjes of andere toevoegingen op de rig maak je al een enorm verschil. Wil je helemaal op safe spelen? Dat kan door gebruik te maken van een PVA stick of simpelweg een aantal boilies in een oplosbare funnelweb. Als extra bonus heb je dan ook nog eens meer attractie rondom je haakaas 😉
Door de bovenstaande punten mee te nemen in je visserij en ook daadwerkelijk toe te passen, zul je merken dat er zeer eenvoudig een grote winst te behalen valt. Als je eenmaal met vertrouwen en een beetje ervaring werpend aan de slag gaat kan ik je verzekeren dat je een extra skill aan je ‘wapenarsenaal’ hebt toegevoegd.
Veel succes!
Kevin Diederen
Meer weten over de producten die Kevin inzet in zijn visserij? Check dan de website van Korda. Als je op de hoogte wil blijven van Kevin’s visavonturen volg je zijn Instagram-pagina!