6 iconische karpers die de 40kg grens doorbraken!

Grote karpers… stiekem houden we er allemaal wel van! Voor veel karpervissers is het vangen van een 20kg+ karper een doel wat nog bereikt ‘moet’ worden. Laat staan het strikken van een schub- of spiegelkarper die de 30 of zelfs 40 kilo grens doorbreekt! In dit artikel halen we herinneringen op aan 6 iconische vissen die die magische barrière van 40 kilo wisten te slechten. Let’s go!


1. ‘Full Moon’, De topvis van Lac du Der

Okay, laten we beginnen met te zeggen dat XXL karpers op openbaar water een streepje voor hebben in deze opsomming. Immers; op betaalwateren is meestal een grotere hoeveelheid voor dat de karpers tot hun beschikking hebben. De ultieme karper van openbaar water is misschien wel de grootste vis van Lac du Der…

‘Full Moon’, een unieke schub in handen van de sympathieke Samir.

Deze superschub met de naam Full Moon is door de jaren heen meerdere keren gevangen tot een kilo of 38. Totdat de vis opeens een langere tijd niet werd gemeld. Vreemd! Het karperwereldje reageerde geschokt toen de karper werd teruggevangen op een betaalwater. Binnen no-time werd er een reddingsoperatie in gang gezet en met de inzet van voornamelijk Giovanni Vanhooren en Samir Arebi werd de karper relatief snel teruggezet op Lac du Der.

Hoe bedoel je #ICONISCH?!

Dit kwam de vis ten goede want vrij snel daarna doorbrak Full Moon de magische 40kg grens. Haar topgewicht? Zo’n 44kg, gevangen door een Nederlandse visser. Eind goed, al goed!

2. Onze Nederlandse trots: De Zwarte

Het jaar 2023 zal voor ten minste 2 vissers herinnert worden als het jaar dat ze een Nederlandse bak van 40kg+ wisten te vangen. De welbekende ‘De Zwarte’ (ookwel The Black Mirror genoemd) werd dit jaar namelijk voor het eerst gevangen op een duizelingwekkend gewicht van zo’n 41kg.

Wat een prachtige vis, en dat gewoon in Nederland!

Onze Belgische contentbaas Ian Thiels wist deze vis ruim 2 jaar geleden te vangen. KWO was erbij, bekijk de video in zijn videoserie Targets van Thiels, klik hier.

3. Openbare superspiegel uit Zuid-Frankrijk!

Vorig jaar zagen we deze bizarre karper op de Instapage @freres_postieaux. Deze twee broers staan al lang gekend als #bigfishhunters. Deze keer stonden ze te pronken met wellicht één van de allergrootste (openbare) karpers uit Frankrijk. Met een gewicht van nipt 40 kilo is het echt een ongelofelijke bak uit het land van kaas, stokbroden en heerlijke biertjes.

Wat een ongekende vangst, en dat op openbaar water!

4. De Mohikaan: de grootste karper van België

In dit rijtje mag de aller-, allergrootste karper van de Benelux natuurlijk niet ontbreken! Door de jaren heen is De Mohikaan tientallen keren gevangen en daarmee ook meteen de bekendste karper van België. Zowel Alijn Danau als Mario Gijbels wisten deze spiegel met ‘dino-achtige-looks’ te landen op een gewicht van rond de 44kg. Uniek!

De meest iconische foto van de vis vinden wij misschien wel bovenstaande plaat van Matheus Groven.

5. Oostenrijkse schub van 42kg voor Thomas Klier

De reden om dit artikel te maken spotten jullie hieronder én bovenaan het artikel: de perfecte schub in handen van onze Oostenrijkse vriend Thomas Klier. Op een extreem wierrijk water wist hij afgelopen maand de topvis over zijn netkoord te laten glijden. De schub klokte 42kg rond, holy moly!

Petri Heil zouden ze zeggen in Oostenrijk! Is dit misschien wel dé perfecte schub?

Op zijn Instagram page kunnen jullie diverse foto’s en video’s zien van dit exemplaar. De schub is overigens ook het Oostenrijkse record. We kunnen dus wel stellen dat het najaar van Thomas meer dan geslaagd is 😉

Kaboemmmm, veel mooier worden ze niet!

6. Een anonieme Franse spiegel met een bizarre buik…

De Duitse visser Peter Schwedes keek zijn ogen uit toen hij ergens rond het jaar 2010 een karper in zijn net trok die een buik had als een skippybal. De spiegel pakte zijn haakaas tijdens een sessie op uitgestrekt Frans merengebied. De buik was echter zó groot dat er flinke twijfels waren of dit wel zo gezond was…

Viral ging Peter absoluut!

“Buikwaterzucht” werd er geroepen, echter: indien een karper lijdt aan buikwaterzucht is de buik vaak roodachtig gekleurd en staan er ‘spataderen’ op. Dat was bij de vangst van Peter niet het geval. Deze vis is na Peter z’n vangst nooit meer teruggemeld dus wellicht had de karper inderdaad wat onder de leden…

Betaalwater bakken!

Jullie denken waarschijnlijk “ik mis nog veel bekende betaalwaterkarpers”, en dat klopt! Door de jaren heen zijn er tientallen karpers van boven de 40kg gevangen op paylakes. Van kleine meertjes in Kroatië tot grotere wateren in Frankrijk; het komt steeds vaker voor! Uiteraard blijven dat ook unieke momenten, maar bovenstaande 6 karpers hebben bij ons toch wel een streepje voor 🙂

Eén van de toppers van Gigantica klokt ook steady boven de 40 kilo.

Topfilms op de KWO Community

Voor meer big carp stories download je de KWO Community app. Daarin bekijk je meer dan 1000 updates, zowel artikelen maar natuurlijk vooral video’s! Geniet van films die geschoten zijn in heel Europa door bekende vissers als Pilaar & Hofman, Samir & Claire, Mike Thille, Thijs Last, Mark Pansar en vele anderen!

Bekijk de videoserie Going East waarin MH in aflevering 1 deze 35kg+ karper weet te landen.

Veel kijkplezier!

KWO Redactie

Bekijk ook