4 tips om nog dit jaar een winterkarper te vangen!

We zitten volgas in de kerstvakantie en na een paar koude dagen wordt het weer iets warmer. Hét moment om jouw hengels nog één keer uit de kast te halen in 2021 om op jacht te gaan naar een wintervis. In dit artikel lees je vier tips om jouw vangstkansen te vergroten!

De winter kan zomaar voor verrassingen zorgen! Foto: Ricardo Koster

Warme uurtjes

We trappen af met goed nieuws: net als vissers houden ook de karpers niet zo van de kou en zijn ze vooral actief op het warmste gedeelte van de dag. Je hoeft dus niet om 05:00 je bed uit, maar kunt gerust om een uur of 12:00 naar de waterkant gaan. Onze ervaring leert dat dagen met temperaturen van zo’n 10 graden of meer perfect zijn, dus komende dagen maak je een prima kans ;-).

Wintervissen = overdag scoren!

Let overdag ook zeker op plekken waar de zon op schijnt. Dit kan de vissen nog nét dat extra zetje geven waardoor ze op zoek gaan naar aas. Tijdens de warme uurtjes geven ze bovendien nog wel eens hints in de vorm van kringen of aasbellen, dus hou je ogen goed open aan de waterkant!

Hou het wateroppervlak goed in de gaten, want de karpers verraden zichzelf nog wel eens!

Obstakels en kuilen

Stekkeuze is in ieder seizoen belangrijk, maar in de winter cruciaal. De vissen bewegen een stuk minder dus je moet echt spot-on liggen om kans te maken. Vaak liggen ze verscholen onder takken, achter een talud of in de (warmere) modderlagen op diep water.

Ook Thijs Last weet het: de juiste locatie is mega belangrijk in de winter!

Ga op zoek naar obstakels als rietkragen, struiken, brugpeilers, havens of als je er eentje kunt vinden: warmwater uitlaten. Let bovendien op watervogels als eenden en meerkoeten. Op plekken waar zij duiken zijn de karpers vaak niet ver weg!

Op stekken waar eenden duiken, zijn karpers vaak niet ver weg!

Kracht van dieptemeters

Juist in de winterperiode komt een dieptemeter goed van pas. Zoek naar richels, plateau’s en onregelmatigheden zoals kuilen of geulen. Vermijd de bovenkant van een plateau, maar zoek juist de onderkanten op. Op plekken waar het bodemverloop na een daling vlak begint te worden zou je het zeker eens kunnen proberen. Kijk maar eens op de foto hieronder!

Je ziet de vissen hier op het ‘knikje’ na een flink talud liggen. Deze foto komt uit het winterartikel van Mandy Zupansic.

Actief blijven

Als de vissen niet bewegen, dan moet jij dat doen! Blijf in deze tijd van het jaar lekker actief op zoek naar de vis en ga niet urenlang stilzitten (en bevriezen) achter je hengels. Voer meerdere stekken aan met goed verteerbaar winteraas en geef iedere stek 1 tot 2 uur de kans. Niets gevangen? Inpakken en op naar de volgende stek!

Blijf lekker actief om binnen no-time een aanbeet te forceren!

Door lekker actief te blijven voorkom je dat je het te koud krijgt en bovendien vergroot je je kans op succes. Een win-win situatie! Bijkomend voordeel is dat je door deze tactiek een water snel leert kennen en kunt achterhalen waar de vissen zich (ongeveer) ophouden tijdens de koudere maanden. Hier kun je tijdens een volgende sessie weer rekening mee houden.

Zelfs bij ijskoude temperaturen kun je nog vis vangen! 😉

Opvallend en attractief aas

Als je de juiste stek op het juiste moment bevist moet je natuurlijk nog de daadwerkelijke aanbeet weten te forceren. Goed winteraas is dus van cruciaal belang! Een korte, snelprikkende rig met zwaar lood en een aantrekkelijk winteraasje zoals de Winter Special is onze favoriet. Ook de pop-up visserij kan het heel goed doen in de winter, kies dan bijvoorbeeld voor de MH Specials die perfect aansluiten bij de winterboilies.

De nieuwe Winter Specials zijn specifiek samengesteld voor de koudere maanden!

Afgelopen jaren zal het je ook niet zijn ontgaan dat maden (en wormen) enorm populair zijn geworden. Combineer deze kriebelende beestjes met wat gecrushte boilies en mais en je hebt een super effectief wintervoertje! Benieuwd hoe je een madenrig kunt maken of hoe succesvol je kunt zijn met dit ‘witte goud’? Kijk dan de video van Pilaar & Treffers (met vissen tot 32 KG) nog eens terug!

Succes met het vangen van jouw wintervis!

KWO Redactie


P.S. Meer wintertips / succesverhalen check je op de KWO Community!

Bekijk ook