365 dagen vissen met dezelfde boilie? Mark Hofman doet het!

Het hele jaar lang vissen met dezelfde boilie, dat kan toch helemaal niet? Volgens Mark Hofman wel! Zowel in de winter, het voorjaar, het najaar én de herfst pakt hij uit met de KWO Specials. In dit artikel vertelt Mark meer over zijn gedachte over boilies!


Mark aan het woord: Een vraag die ik heel regelmatig krijg is met wat voor boilies ik in de winter vis. Het antwoord wat ik dan geef verbaast de meeste vissers? Ik vis namelijk heel het jaar door met dezelfde boilie! In het stuk hieronder zal ik je uitleggen wat mijn visie hierop is.

Ongeacht het jaargetijde: Mark pakt overal en altijd uit met dezelfde boilie!

Vorig voorjaar heb ik samen met enkele aasexperts van onder andere Originals Boilies een aas ontwikkeld wat nu verkocht wordt onder de noemer ??KWO SQUID SPECIALS‘. Het is geen geheim dat dit de boilie is waar ik dus zelf ook mee vis! Dat scoort natuurlijk geen punten in het kader van ??onafhankelijkheid’, maar ik zal toch zo duidelijk mogelijk uiteenzetten waarom ik kies voor één type boilie, het hele jaar rond.

Ik kies het hele jaar rond voor één type boilie!

Aas = 100% vertrouwen

Voor mij moet aas een vaste factor in mijn visserij zijn. Iets waarvan ik weet dat ik er 100% op kan vertrouwen. Aas mag geen factor voor twijfel zijn bij een blank. Mijn overtuiging is namelijk dat de meeste blanks toegeschreven kunnen worden aan stekkeuze en externe omstandigheden (het weer, drukte aan het water etc.).

Als je vertrouwen hebt in je aas, weet je dat het daar niet meer aan kan liggen!

Als dit je visie is, dan moet je natuurlijk wel weten dat je een goed aas in handen hebt wat de karpers daadwerkelijk herkennen als voedsel en ervan blijven eten. De boilie moet gewoon goed zijn, want anders kan het juist wél een factor voor een blank zijn.

Mark’s advies: zorg dat je aas goed is, zodat het geen rol kan spelen in een blank.

Naast een boilie waar ik 100% vertrouwen in heb, heb ik dit bijvoorbeeld ook in: tijgernoten, specifieke pop-ups, maden en mais.

Hoe weet je of een boilie goed is?

Hier kun je natuurlijk avonden over discussiëren met verschillende vissers en ??aasgoeroes’. Hoe meer mensen je erover spreekt hoe meer verschillende theorieën je waarschijnlijk hoort. In de meeste zal een kern van waarheid zitten, maar ik vind het regelmatig wat ver gezocht. Als ik een goede boilie zou moeten definiëren, zou dat er zo uit zien:

Een boilie die de karper snel herkent als voedsel, die hij graag eet en waar hij van wil blijven eten!

In de samenstelling van onze boilie hebben we dus rekening gehouden met een grovere structuur, zodat de flavours en attractors er probleemloos uit kunnen lekken. Er zitten voldoende vezels in voor een goede vertering. Daarbij is de voedingswaarde goed op peil, zodat de karper ook daadwerkelijk energie en voedingsstoffen uit de boilie kan halen.

Dankzij de grove structuur weten de karpers de KWO Specials snel te vinden!

Dit is natuurlijk de theorie. In de praktijk moet nog blijken dat de mix van melen en attractors daadwerkelijk in de smaak valt. Dat kan je maar op één manier testen en dat is door te vissen? veeeeel te vissen!

Ik denk dat ik wel in het rijtje pas met mensen die extreem veel vissen, dus als een boilie bij mij door de test komt, dan weet ik dat het aas is waar je op kunt vertrouwen!

Mark is een enorm fanatieke visser en heeft dus de nodige praktijkervaring opgedaan.

Verschillende type attractors

Om de karpers erop te attenderen, in welke tijd van het jaar dan ook, is het van belang dat er prikkels uit het aas komen. Hierdoor kunnen de karper het aas vinden en zelfs al proeven!

Prikkels die uit het aas komen zijn van essentieel belang!

Ik geloof zelf in een mix van attractors. Verschillende types die op verschillende manieren waargenomen kunnen worden door de karper. Zo kun je een brede groep vissen aanspreken en zal op verschillende watertypes met verschillende temperaturen altijd iets waarneembaar zijn.

Door de mix van attractors kan de karper altijd iets waarnemen!

Vis en zoet gecombineerd

In de KWO SQUID SPECIAL hebben we ervoor gekozen om een combi te maken van vis- en zoete attractoren:

Vis

Denk hierbij bijvoorbeeld aan GLM & Squid Extract. Deze bijzondere extracten zijn van zeer hoge kwaliteit en bevatten complexe eiwitten, complexe koolhydraten, mineralen, lange ketens onverzadigde vetzuren, enzymen en vitaminen. Dit hebben we verder aangevuld met Salminol, wat bomvol zit met vrije aminozuren die ook goed waarneembaar zijn voor de karper.

De combinatie van vis en zoet heeft zich al vaak bewezen voor Mark!

Zoet

Om de smaak van de boilie zoet te maken zijn we gaan werken met pure glucose. Dit wordt voornamelijk gewonnen uit mais. Het is een zogenaamde monosacharide, de kleinst mogelijke suikermolecule. Deze vorm van suiker maakt de boilie wat zoeter, maar zorgt er vooral voor dat de karper direct energie uit het aas kan halen. Het is supergoed oplosbaar en de karper merkt op afstand de aangename zoete smaak al op. Zo wordt hij getriggerd om de boilie te zoeken en te eten!

Op een nieuw water wil je natuurlijk zoveel mogelijk vissen aanspreken met je aas. De combinatie van vis en zoet helpt daarbij!

Aangevuld met een megazoete mix van (grotendeels natuurlijke) zoetstoffen zorgen deze ingrediënten voor de goede balans tussen vis/zoet in deze boilie.

Voorheen voerde ik vaak met een vismeelboilie en zoete boilie door elkaar. Nu hebben we dat in één aas verpakt!

Als je trouwens nog dieper in de samenstelling van de bol wilt duiken, check dan de video hieronder.

Seizoensinvloed op je boiliekeuze

Als ik weet dat een boilie bomvol goede en verschillende attractors zit en dat de voedingswaarde in orde is, dan durf ik daar met 100% vertrouwen het hele jaar mee te vissen. De vissen zullen het aas altijd als eetbaar herkennen, ongeacht of het water nu koud of warm is. Mijn ervaring met deze specifieke boilie is dat ik er zowel in de zomer als in de winter meer dan goed mee vang. In beide seizoen zijn dagen van meer dan tien vissen geen uitzondering geweest!

1 van de 17 vissen die in Slovenië in één dag werden gevangen. Binnenkort is de video op de Community te zien!

Waar het vaak mis gaat is met de voerhoeveelheden! Dit is natuurlijk wel een belangrijk punt om rekening mee te houden. De karper verbruikt in de winter minder energie en verteert minder voedsel. Automatisch betekent dit voor mij dat ik dus minder ga bijvoeren of voorvoeren. Waar ik met warm water gerust een paar kilo voer, gebruik ik in de winter slechts enkele handjes of zelfs alleen een paar gebroken boilies.

In de winter gebruik ik slechts enkele handjes of zelfs alleen gebroken boilies!

Witvis

Uiteraard heeft de grote van het karper- (en eventueel witvis)bestand hier invloed op, maar in de basis kun je beter een stuk minder voeren in de winter! Als het goed gaat lopen kun je altijd nog meer voeren. Het laatste wat je wil is dat de vissen verzadigd raken, waardoor ze niet per sé meer hoeven te eten.

Denk in de koudere maanden goed na over de hoeveelheid voer. Teveel voeren is echt een dooddoener!

Een makkelijke manier om minder te voeren is door in koudere jaargetijden een kleiner aas te pakken. Zo vis ik zelf in de winter en het vroege voorjaar met 15mm’s en grijp ik in de zomer naar 24mm’s of zelfs 28mm’s! Zeker om de ??overlast’ van witvis te minimaliseren is groter aas in warmer water een must.

In de warmere maanden vist Mark vaak met 24 of zelfs 28mm boilies!

De KWO Special – 365 dagen per jaar

Aan iedereen die zich dus afvraagt of je met de KWO Special ook in de winter goed kunt vissen: ik doe het in ieder geval met succes! Het aas doet het werk, dus het is aan jou om de vissen te vinden en vervolgens tactisch te belagen.

Veel succes!

Mark

Bekijk ook