3 tips om boilies dressuur doorbrekend in te zetten – Mark Hofman

Soms verbaast het me hoe goed we eigenlijk nog karpers kunnen vangen met boilies. Zeker in ons eigen land hebben de karpers deze ronde balletjes met bijhorende prik inmiddels wel door zou je toch denken?

Buiten dat het vissen met goede boilies een groot verschil kan maken, kun je ook een aantal ’tweaks’ aan je boilie geven om net even dat verschil te maken. In de video en tekst hieronder leg ik uit wat mijn drie tactieken zijn!


Video


Tip 1: Verschillende diameters boilies mixen

Een vrij eenvoudige tactiek om het voor de karpers net wat lastiger te maken is om verschillende diameter boilies te mixen. Gooi bijvoorbeeld 15 en 20mm 50/50 in een emmer en schud deze goed. Zelf pak ik ook vaak 24mm er nog bij, zodat ik zelfs drie diameters door elkaar hebt. Op deze manier kan de karper lastiger onderscheid maken in het gewicht van alle aasdeeltjes. Ook zal hij sneller vertrouwen krijgen in de grotere boilies, omdat hij voorzichtig met de kleinere kan beginnen.

Verschillende formaten, verschillende gewichten…

Als de witvis het toelaat kies ik vaak voor het kleinste formaat boilie aan mijn rig, 15mm in mijn geval. Vis ik echter gericht op de grotere vissen of wil ik witvis uitschakelen, dan pak ik een 24mm of zelfs een 28mm.

Vaak is de 20mm boilie diegene die ik het meest vermijd aan de deur. Dit is toch het formaat wat het meest gebruikt wordt door iedereen en daarom zal de karper deze waarschijnlijk het minste vertrouwen.

Tip 2: Week je boilies van te voren in water

Dit klinkt misschien heel raar, want je weekt immers een groot deel van de flavours en attractors uit de boilies, toch?

Deze tactiek is echt perfect voor de ‘hardere’ wateren. De wateren die het hele jaar onder druk staan en die nét een stapje extra vereisen. De karpers weten immers maar al te goed dat een voerplek ‘verse’ en attractieve balletjes gevaar betekent. Vis jij echter met een boilie die bijvoorbeeld 24 of 48 uur in het water heeft gelegen, dan zal deze boilie als veiliger ervaren worden!

Waarom denk je dat veel mensen op Rainbow Lake pas na een dag of drie vier beet krijgen?

Pak een emmertje, gooi hier wat boilies in en vul de emmer met water uit het meer waar je vist. Zo simpel is het! Het kan verstandig zijn om bijvoorbeeld een hard-hookbait te weken voor aan je hair. Deze aasjes zijn toch net wat taaier. In het geval van witvis of kreeften zou ik dit sowieso doen!

Op wateren als Rainbow weten de karpers maar al te goed wat veilig is en wat niet…

Tip 3: Soak je haakaas

Zeker in het voorjaar vis ik graag met attractief aas. Zowel visueel (pop-ups) als qua smaak en geur. Ik heb daarom altijd een potje boilies in mijn tas die continue onder de soak staan (of saus, zoals wij het bij KWO noemen).

Lekker sausje erover! 😉

Op wateren waar de vissen het klappen van de zweep kennen met pop-ups kan het lonen om een gesoakte boilie single hookbait te vissen. Ik voer dan ook echt verder niks bij. De karper heeft genoeg zintuigen om dit aasje op te sporen en als hij hem wil proberen (wat vaak het geval is) dan hangt hij direct! Ik match of de soak met mijn boilies of ik kies bijvoorbeeld voor een minamino soak. Zoet heeft wel mijn voorkeur!

Een net geen 25 kilo vis op een gesoakt en single gevist aasje…

Vissen zijn nieuwsgierig en zeker in het voorjaar vaak hongerig. Zo’n super attractief aasje kunnen ze dan niet links laten liggen!

Ik hoop dat je wat een deze drie tips hebt en dat het je een stok achter de deur geeft op de lastige wateren. Veel succes!

Mark Hofman


Meer weten over de KWO Squid Specials? Bekijk ze dan in de KWO Shop. KWO Members krijgen standaard 20% korting op het aas, dus profiteer nu snel!

Bekijk ook