Wintervissen met Thijs Last op het domein van Jurassik Carpe – The Carp Specialist

De winter is zeker niet de makkelijkste periode om een karper te strikken, een betaalwater kan dan de uitkomst bieden! Het karperbestand is vaak een stuk groter wat de kans op een aanbeet groter maakt. Thijs en Rody besloten daarom af te reizen naar Jurassik Carpe, een domein met drie wateren dat gelegen is in het noorden van Frankrijk. Benieuwd of ze een succesvolle wintersessie vissen, lees dan zeker verder!


Aankomst op het domein

Thijs Last aan het woord: Het is maandag 3 januari wanneer ik samen met mijn vismaat Rody naar Jurassik Carpe rijdt voor een lekkere nieuwjaarssessie van een paar dagen. Na zo n vijf uurtjes sturen staan we aan het water en worden we in alle vriendelijkheid ontvangen door Fiorani, één van de medewerkers van Guillaume (de eigenaar van het domein). Aangezien het standaard regent wanneer wij samen op pad gaan, checken we snel buienradar voordat we onze spullen gaan installeren. Tot onze verbazing blijft het nog een paar uur droog voordat het losbarst. De voorspelling trakteert ons namelijk op ruim 30 millimeter regen, heerlijk…

De sessie werd gestart op Jurassik Carpe 2…
… het middelgrote water van het domein met een pracht bestand aan karpers!

Op het domein van Jurassik Carpe bevinden zich drie wateren. Het grote water, nummer één, is in de winter gesloten voor het vissen op karper. Water twee en drie zijn de hele winter geopend en doorgaans kun je hier in deze periode prima een paar winterkarpers vangen. Wij starten deze sessie op Jurassik Carpe 2, stek 10 & 11. Het is ongeveer een uur of vijf in de middag wanneer we alle hengels op scherp hebben liggen. Na een paar uur varen, zowel met de voer- als rubberboot, hebben we geen enkele karper weten te vinden. Ondanks dat hebben we onze rigs strategisch geplaatst over onze zone en heb ik er wel vertrouwen in dat één van de hengels afloopt.

De rigs werden strategisch geplaatst, zal dat genoeg zijn ?

De tactiek

Tijdens de eerste dag van een meerdaagse sessie bekijk ik altijd rustig de situatie en begin ik niet meteen met het aanleggen van meerdere voerplekjes. In de winter werkt dit vaak averechts en voer wat je erin gooit, kun je er niet meer uithalen. Wanneer ik met drie hengels vis, kies ik er meestal voor om een hengel met een single hookbait te vissen. Deze kun je zo vaak verleggen als je wil zonder overal meteen voer achter te laten. Mijn tweede hengel vis ik meestal met een grondvoermix die bestaat uit bag & stickmix, gecrushte boilies, 12 en/ of 8 millimeter boilies, halve boilies, gemalen hennep, minamino+, sweetcorn en een paar handen maden. Afhankelijk van de hoeveelheid witvis laat ik bepaalde producten weg.

Met dit voertje wilde de mannen de karpers lokken, niet verzadigen!

Mijn tactiek is grotendeels gebaseerd op het lokken van karpers en niet het voeren van karpers. Voor de tweede hengel gebruik ik maar een paar handjes van deze mix. Het voordeel van al dit kleine spul is dat wanneer het niet weg wordt gegeten door karpers, de witvis het merendeel toch vaak “opruimt”.

Mijn tactiek is grotendeels gebaseerd op het lokken van karpers en niet het voeren van karpers.

Indien ik een plekje vindt die er veelbelovend uitziet leg ik voor een hengel (mijn derde) een voerplek aan van een paar honderd gram grondvoermix met een stuk of tien à twintig kleine boilies. Deze derde hengel laat ik dan bewust langer liggen, denk aan zo’n 36 of 48 uur.

Sommige hengels liet Thijs bewust zo’n 36 tot 48 uur liggen.

De sessie

Het is ondertussen donker geworden, het regent en de eerste aanbeet is een feit, brasem… Na de rig terug te hebben gelegd eten we wat en kruipen we in onze slaapzak. De regen trekt aan, de aanbeten volgen elkaar in rap tempo op en na zo’n vier brasems en dito zeelten zijn we doorweekt. Net voordat het licht wordt, lossen we een karper. Even later volgt er gelukkig een herkansing op mijn rechterhengel en de eerste schubkarper is een feit! We zijn van de nul en dat is toch altijd een erg prettig gevoel wanneer je een paar dagen op pad gaat.

De kop is er af, altijd een lekker gevoel!

Na drie dagen vissen zijn we 12 brasems, 9 zeelten en een karper rijker. Na een rondje om het water, maak ik een optelsom van de vangstinformatie die ik heb gekregen van de andere vissers op het water. Ik besluit om de vrije stekken op Jurassik 2 en 3 te bekijken en daarna een besluit te nemen. In de afgelopen dagen is er ook niet veel op Jurassik Carpe 3 gevangen, maar in ieder geval wel meer dan op het water waar wij zitten! Daarnaast zijn de vangsten verdeeld over bijna het hele water.

“Helaas vielen de vangsten wat tegen, tijd om te verkassen!”

Verkassen

Het mooie van zo’n domein met meerdere wateren, is dat je kunt verkassen tussen de vrije stekken. Enkel een telefoontje met Bas of de beheerder en het is geregeld, top! We besluiten om te verkassen naar Jurassik Carpe 3. We kiezen voor stek 1 en 2, waarbij we samen op stek 2 gaan zitten, een stuk gezelliger natuurlijk. De eerste drie dagen van de sessie bestonden uit regen, hagel en blubber… een echte winterse sessie kunnen we het rustig noemen. Voor de laatste twee nachten staat er vorst op het menu.

De nieuwe stek op Jurassik Carpe 3.

In de loop van de middag zijn we volledig geïnstalleerd en bij het laatste licht vaar ik mijn hengels uit voor de eerste nacht. Wat zeker opmerkelijk is te noemen, is dat alle activiteit zowel van de witvis als de karper in de donkere uren plaatsvindt. In de eerste nacht weten we twee zeelten en twee mooie karpers te vangen. De diepte waar de vissen vandaan komen is 3,5 meter, net over de wiergrens. Alle vissen komen deze nacht van dezelfde hengel. Op zich niet vreemd, want dit is ook de enige zone waar we vissymbolen op de dieptemeter weten te krijgen. Wanneer je geen karper weet te vinden met je dieptemeter, richt je dan op het zoeken naar witvis. Het is mij meerdere malen opgevallen dat de karper hier niet ver vandaan is.

In de eerste nacht op het nieuwe water…
… wisten de mannen gelijk twee mooie karpers te vangen.

Aaskeuze

Door met een grondvoermix te vissen, zoals hierboven beschreven, heb je de mogelijkheid om met verschillende soorten haakaasjes te vissen. Indien de situatie het toelaat gaat mijn voorkeur in de winter uit naar klein en subtiel haakaas wat licht van gewicht is. In dit geval doet een 8 millimeter Vitella zinker met een stukje foam zijn werk meer dan goed. Gevist in combinatie met een No Knot D-Rig staat je haakaas mooi te wiebelen op de bodem wat zeker helpt om een aanbeet te forceren. Het mooie van dat zig-foam, is dat het in alle kleuren te verkrijgen is en je naar harte lust kunt experimenteren. Een bijkomend voordeel is dat je haakaas exact matcht met het voer. Daarnaast neemt het foam goed liquids op en dat biedt weer extra mogelijkheden.

Thijs z’n voorkeur gaat uit naar klein en subtiel aas wat licht van gewicht is.

De laatste nacht is feit en om een uur of twee in de nacht loopt er weer een hengel af, ditmaal een mooie spiegel voor Rody. We zetten hem op de gevoelige plaat, leggen de rig terug en kruipen weer in onze slaapzak. Wanneer het net licht begint te worden loopt mijn middelste hengel af. Dit is de hengel van de “voerplek” en die heb ik sinds de eerste dag op deze stek niet meer aangeraakt. Na een mooie dril schuif ik het net onder een dikke, oude en karakteristieke schub fantastisch wat een afsluiter van de sessie!

De sessie werd afgelosten met een karakteristieke schubkarper, gaaf!

Terugblik

Als ik terugblik op deze sessie en een optelsom maak van onze vangsten: 5 karpers, 12 brasems, 9 zeelten, 1 voorn en een snoek, kun je je afvragen of we wel de beste keuzes hebben gemaakt wat betreft aas (welke we bijvoeren). Ik ben naar omstandigheden zeer tevreden over het eindresultaat van vijf karpers. Echter hebben we een dusdanige hoeveelheid witvis gevangen dat ik mezelf afvraag of de witvis en het telkens weer opnieuw inleggen van onze rigs niet te veel de stek heeft verstoord…

In totaal wisten de mannen vijf karpers te vangen…
… en heel wat bijvangsten, let dus goed op het aasgebruik op dit water.

Vissen met een grondvoermix en klein attractief aas zoals gecrushte boilies, sweetcorn en maden zorgt voor een zeer groot bereik, echter voor weinig selectiviteit. Wellicht waren kleine 12 millimeter boilies, halve 15 millimeter en wat gecrushte boilies voorzien van wat liquid wel een betere keuze geweest.

Klein aas is zeker niet altijd de beste keuze!

Wanneer je kiest voor meer selectiviteit (grover aas) dan creëer je meer rust op jouw voerplek en dit kan wanneer er veel witvis aanwezig is zeker in je voordeel werken. Klein aas is zeker niet altijd de beste keuze!

Aan de stek lag het in ieder geval niet 😉

Slotwoord

Dit soort vraagstukken maken voor mij het vissen op karper zo leuk! Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Probeer bewust keuzes te maken over zaken zoals je stek-locatie en aas. Wanneer je dit zal doen en je richt op feiten dan komen er uiteindelijk meer vissen in je net, simpelweg omdat je op deze manier meer bijleert.

De mannen kijken terug op een sessie met veel nieuwe leerpunten!

Ik wens je een mooie en visrijke winter/ vroege voorjaar en vooral veel plezier aan de waterkant!

Thijs Last


Meer informatie over dit domein, vind je op de website van The Carp Specialist! Volg Thijs ook op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn avonturen!

Bekijk ook