ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Winteraas: 4 ervaren wintervissers delen hun tips met jou!

Waar we vorige week de aanpassingen aan de rigs bespraken kijken we nu naar aas. Welke aasjes kunnen de karpers nog activeren nu het water kouder en kouder wordt en de winter cht in zicht komt. Plus: met welk aas kun je ze snel(ler) verleiden? We vroegen 4 ervaren wintervissers naar hun ervaringen met winteraas. Lees nu tipshieronder en doe er je voordeel mee!

najaar-karper-vorst-ijs-1

Meer karpers in minder vistijd… Dat zou mooi zijn toch? Met deze aastips zet je hopelijk een stap in de goede richting!


Nick Beuvink – klein aas

Door de jaren heen heb ik heel wat bibberende nachten doorgebracht onder de paraplu. Waar bij ons op het menu vooral vette hap en smeuge hamburgers staan, blieft vriend karper liever wat minder dan meer… In het kader van consuminderen bied ik de karpers vaak klein aas aan. Dit kleine aas dwingt de vis om meer te bewegen, zonder dat ze verzadigt raken. Denk hierbij aan blikmais, 10 mm knikkers en hennep. Weinig en attractief zijn voor mij de toverwoorden in de winter. Het soaken van kleine hoeveelheden aas brengt mij vaak meer vis op de kant (krill of andere goed oplosbare liquids zijn hierbij favoriet).

" Weinig en attractief zijn voor mij de toverwoorden in de winter. "

Naast klein en licht verteerbaar voedsel kan kleurrijk aas ook een echte kaskraker zijn. Nash heeft sinds afgelopen jaar de Citruz bollen uitgebracht. Dit kleine witte en roze aas trekt in de winterdagen extra de aandacht. Veel voeren is niet nodig. Zoek de vis en vis klein en attractief.

Klein en opvallend aas: altijd goed tijdens de koude periode.

Klein en opvallend aas: altijd goed tijdens de koude periode.

Enkele jaren terug beviste ik een circuit water in onze Twentse regio. Net voor het invallen van het duister lagen de hengels op scherp. Ik gebruikte een witte 10 mm White Chocolate bol als haakaas met daar omheen slechts 10-15 losse bollen als trigger. Het duurde niet lager dan 10 minuten vooraleer de linker hengel afliep. Na een korte dril konden we de nummer tweevis van het water landen. Na zes jaar vissen kwam deze vis eindelijk bij mij op bezoek. Met dank aan klein attractief aas, gevist in een periode dat de meeste mensen liever voor de kachel zitten. Vaak zit het tegen, maar als het je in de winter lukt is de voldoening extra groot!

winter-aas-karper-nick

Een prachtige winterschub voor Beuvink. Daar doen we het allemaal voor!


Roelof Schut – gebroken boilies

Mijn winteraas? Volmondig: gebroken boilies. Ik heb de afgelopen jaren ook veel met 8 en 12 millimeter boilies gevist, maar op ?mijn? wateren leverde dat vooral witvis op. Op afgesloten wateren waar weinig brasemactiviteit is, kom je wel weg met die speldenknopknikkers. Ik kreeg er vooral de titel ?brasemvisser? door. Daarbij plaats ik wel de opmerking dat mijn boilies in de winter superattractief zijn, omdat ze een zeer goede smaak hebben en ik ze ook nog eens soak in Krill Hydrolisaat, Hydro Tuna of andere vloeistoffen. Voorvoeren met mini-boilies is in mijn geval vragen om nog meer moeilijkheden (of ik moet minder attractief aas gebruiken). Ik voer daarom gewoon met 15 en 19 millimeter boilies en af en toe zelfs een handvol 25 millimeter boilies. Favoriet zijn de Kokos Banana en Birdfood Scopex, simpelweg omdat Boiliemeister deze recepten rechtstreeks heeft overgenomen uit mijn persoonlijke receptenboek. Ik weet dus wat erin zit.

winter-aas-roelof-schut

Gebroken boilies scorenprima in de winter…

Inderdaad? Soms zelfs een 25 millimeter boilie. Het maakt mij niet uit als de vissen zo?n dikke bol niet direct opeten. De karpers ruiken/proeven hem wel en pakken hem af en toe op. Dat is genoeg binnen mijn strategie. Het gaat om de smaak en attractiviteit en niet alles direct opeten is niet erg, zolang ik de karpers maar op de stek krijg en houd. En uiteindelijk passeert die dikke boilie de keeltanden echt wel.

Als ik na enkele dagen voorvoeren ga vissen, gooi ik het over een totaal andere boeg. Dan vis ik vaak met een stukje boilie. Dat kan een halve boilie zijn, maar ook een kwart of nog kleiner. Voor het bijvoeren geldt hetzelfde. Gebroken boilies geven naast de liquids ook vaste deeltjes af die door het water zweven en dat lijkt vaak een extra trigger te zijn.


Raymond Hakkert – karper-erwtjes

Sinds een aantal jaar meng ik door de voeremmer naast 14 en 20 ook 12mm boilies. Nu overal de witvisbestanden aan het afnemen zijn kan dat best, k in Frankrijk. Toen ik Kwint echter vorige winter met zijn feeder aan de gang zag met chte miniboilies – ng kleiner dan 12mm namelijk 8 en 10mm – most ik die ook hebben. Wat zag dat er ‘vangerig’ uit zeg. Plots waren 14mm boilies ineens weer groot!

Het spreekt voor zich dat die ?karper-erwtjes? het in de winter ook en juist erg goed doen. De witvis-activiteit is dan sowieso een stuk minder waardoor dit goed kan. Maar ook op wateren waar best wat witvis zit werken mini?s in de winter super. Dan voer je gewoon wat meer dan je normaal zou doen in koud water (i.p.v. 300 doe je dan b.v. 600 gram per stek). Aan de hair rijg ik meestal een 15mm fruitige snowgirl. Lekker opvallend en prikkelend.

mini-boilies-700

Het verschil tussen 10mm en 20mm is hier goed te zien…

Kortom; in de winter maak ik graag gebruik van een kleiner formaat boilie. Ik meng meestal in een emmer de maten 10-12 en 14 mm door elkaar, in 2 smaken; hartig (vismeel) en zoet (romig). Met andere woorden; een voedzaam hapje en toetje door elkaar. Dit alles liefst gesoakt en in combinatie met wat hennep. Want dat laat geen enkele karper links liggen en zet ze aan tot (verder) vreten, hoe koud het ook is!

schubmans

Op miniboilies en hennep vang je niet alleen witvis! Integendeel, in koud water dwing je er zelfs aanbeten mee af. Ze kunnen het – in tegenstelling tot grof aas – niet laten liggen!


Jordy Op’t Hof – single hookbaits & maden

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er in de winter niet zo vaak naar de waterkant ga als in de warmere maanden… Maar als ik ga dan kies ik wel voor een andere aanpak qua aas. Wat bij mij goed lijkt te werken in de koudere maanden zijn single hookbaits. En dan ook echt single h, dus ook niet een beetje bijvoeren (wat veel mensen niet kunnen laten). Ik pak hiervoor kleine pop-upjes, of juist een boilie waar de vissen al goed bekend mee zijn. Zeker die laatste optie kan op druk beviste wateren mooie verassingen opleveren!

winter-aas-karper-maden

Een aas wat niet veel gebruikt wordt, maar waar je de winterkarpers zeer goed mee kunt verleiden… Foto: Korda.

Een ander aasje wat nog veel te weinig gebruikt wordt, waar ik dus mijn voordeel uit haal, zijn: maden! Zeker in de winter kan dit de slome vissen tot azen aanzetten. Het is denk ik een combi van het formaat (lekker klein) en het levende en bewegende. Verder zijn de maden zeer licht in het water. Bij het minste of geringste dansen ze over de voerplek. Ik zou het jullie zeker aanraden om deze rakkers eens in te zetten in de winter!


Hopelijk heeft dit artikel jullie wat inspiratie geboden om de komende weken tch naar de waterkant te gaan. Ja, het zal koud zijn. Ja, het zal niet eenvoudig worden. Maar reken maar dat de voldoening groot zal zijn als er een winterbak over je netkoord schuift!

uk-trigger-pilaar-hofman-definitief

Bekijk ook