Voeren, lijnkeuze en grote vis vangen – Interview met Niels van Vooren

Na zijn recente avonturen in de Alpen met Bulters en met Wessel werd het hoog tijd om Shimano teamlid en vriend van de club Niels van Vooren weer eens aan zijn mouw te trekken voor wat inzicht in zijn visserij. In dit interview vertelt hij over aas en voeren, lijnkeuze, voorbereiding en nog veel meer!


Niels, supertof dat je wat tijd voor de KWO-ers vrijmaakt tussen het vissen, surfen en werken in. Laten we meteen aftrappen met de eerste vraag die we in onze DM voorbij zagen komen: is het nou écht nodig om zoveel te verkassen bij het vissen op openbaar water in Frankrijk?

Niels aan het woord: Vaak verkassen loont ENKEL als je op elk water ook daadwerkelijk een stek aanvoert in de zone waar vis gespot is.

Ga pas voeren als je zeker weet dat er vis in de stek zit! Een drone is hierbij natuurlijk het ultieme hulpmiddel.

Als je bijvoorbeeld vier wateren wilt gaan bevissen gedurende één week en op elk water ga je instant tewerk, dan schat ik de kans op groots succes minimaal in.. Mijn ervaring vertelt mij dat een ‘hit en run’ formule enkel maar succesvol kan zijn als je de stekken continu blijft voorzien van aas!

Door continu te blijven voeren op je stek zou je zomaar eens flink succes kunnen hebben!

LET OP: het kan zijn dat een stek ook helemaal niet wil produceren. In dit geval is het beter dat je die zone verlaat en je pijlen gaat richten op wateren/stekken waar wel iets te rapen valt.

Aaskeuze

Kijk, dat is waardevolle informatie! Over instant vissen versus voeren gesproken: veel vissers hebben moeite om te bepalen wat voor en hoeveel aas ze mee moeten nemen. Kun jij ze daarmee op weg helpen?

Eerlijk gezegd ben ik iemand die altijd teveel aas mee heeft. Ik ben van het principe ‘beter teveel dan te weinig’. Los daarvan zal ik gedurende lange viscampagnes te allen tijde opteren voor een langdurig voerschema. Voeren is de sleutel om grotere vissen over het netkoord te dirigeren, uiteraard geldt dit enkel en alleen maar tijdens de juiste periodes.

Niels heeft al heel wat grote vissen mogen bijschrijven in zijn logboek.

Ik hoor jullie nu al stilzwijgend afvragen wat de ideale voerperiodes dan zijn, dus ros ik gelijk door en geef jullie mijn menig hierover. Het voorjaar is een fragiele doch korte periode waarin je stelselmatig een stek kan voorzien van wat aas. LET OP: enkel de paar weken voor de paai is dit van toepassing!

De zomer en uiteraard het najaar zijn ook periodes waarin je ruimte hebt om het voerschema op te schroeven. Hier kan je relatief weinig mee misdoen in tegenstelling tot het voorjaar waarin je niet mag overdrijven met ‘storten’.

Wanneer de watertemperatuur hoog is werkt de spijsvertering van de vis op volle toeren!

Heel eenvoudig samengevat, ga je een weekje rossen in bijvoorbeeld Frankrijk? Neem voldoende aas mee! Mijn eigen samenstelling bestaat uit het volgende:

  • Boilies (verschillende diameters)
  • Tijgernoten, onmisbaar op wateren met dwergmeerval en tevens onmisbaar in mijn visserij
  • Hennep is een killer op wateren met een dunne witvis bezetting #brasemrossen
  • Gekookte maïs is een budgetvriendelijke aanvulling voor een attractieve voerplek
Gemend voeren heeft de voorkeur voor Niels.

Intensiteit en hoeveelheid

En qua hoeveelheid en intensiteit van het voeren? Wat raad jij vissers aan?

NVV: Voer meermaals per dag kleinere hoeveelheden. Zo hou je de stek productief en ‘woelig’. Kleine aasdeeltjes gecombineerd met volledige boilies geven mijn voorkeur.

Door vaker te voeren hou je de karpers op je stek actief en worden ze makkelijker te vangen.

Naast karpers komen ook andere vissoorten aan de gedekte tafel waardoor er altijd een soort van interesse ontstaat onderwater. Als je de stek meermaals per dag kunt voorzien van een kleine hoeveelheid aas dan gaan de karpers het op termijn domineren waardoor er én voedselnijd ontstaat én ze minder argwanend zijn waardoor ze sneller vangbaar zijn. Een win-win situatie voor jou dus!

Als de vis eenmaal fanatiek aan het azen is kun je ze vaak met een eenvoudige montage strikken.

Hoofdlijnkeuze

Slim! Er zijn waarschijnlijk ook maar weinig locals die meerdere malen per dag voeren, als ze überhaupt al voeren 🙂 Door naar het volgende onderwerp: lijnen. Hoe zit het op de Franse wateren met lijnkeuze, waar ga jij voor?

NVV: Gevlochten lijnen + voorslag zijn voor mij een must. Vaak heb je te maken met wierrijke wateren en/of wateren met obstakels. Persoonlijk geniet mijn voorkeur de Powerpro braid van Shimano in een diameter 0.18/0.23.

De PowerPro hoofdlijn is favoriet bij Niels!

Een schuurbestendige voorslag is dikwijls allesbepalend en een item die steevast aan mijn montage wordt bevestigd. Op wateren waar ik de lijnen kan uitvaren met de boot opteer ik voor een 0.60 variant. Wateren waar werpend wordt gevist gaat mijn voorkeur uit naar een Speedmaster Tapered Leader van Shimano gaande van 0.28 tot 0.60. Een tapered voorslag is een voorslag die langzaam verloopt van dun naar dik, dit dient voor een soepelere worp waarbij de wrijving op de voorslagknoop nihil wordt.

Bovenstaande geldt trouwens ook voor mijn Belgische visserij.

Door de (dunne) gevlochten lijn te combineren met een tapered voorslag kun je prima werpend vissen.

Voorbereiding

Naast aas- en lijnkeuze is je overige materiaal natuurlijk ook van groot belang tijdens zo’n Franse trip. Je wil op 1200 kilometer van huis natuurlijk niet dat je hengel of molen het plotseling laat afweten. Hoe bereid jij je gear voor tijdens zo’n trip?

NVV: Heel eenvoudig: overloop voorafgaand even wat je wel en vooral NIET nodig hebt. Leg je broodnodige spullen samen en stop deze compact in je luggage! Eerlijk gezegd heb ik zelf ook altijd wel wat veel zooi mee waarvan je achteraf denkt dat je het beter had thuisgelaten.

Ook bij Niels zit de bus behoorlijk vol!

Check je gear na: Zijn je molens nog OK, is je voorslag nog in goede staat en zijn de lijnen niet beschadigd? Kleine details maken het verschil en dat geldt zeker voor succesvolle trips. Denk vooral ook aan je eigen gezondheid! Zorg bijvoorbeeld voor een degelijke stretcher, idem slaapzak en hoofdkussen, tandenborstel etc.

En last but zeker not least: in de zomermaanden zonnecréme! Je wil niet als een verbrande pannenkoek langs de waterkant zitten. Het is heel ongezond en bovendien knappen meiden knappen erop af 😉

Zoek op tijd de schaduw op om niet te verbranden!

Tot slot

Bedankt voor je tips en inzichten Niels! Heb je nog een afsluitende boodschap aan de KWO-ers die binnenkort naar het zuiden afreizen?

NVV: Gun elkaar vis. Karpervissen in het buitenland is teamwork, deel een stek of de runs zodat je beiden happy naar huis gaat.

Vis run om run met je maat, dat zorgt voor een (h)eerlijk gevoel, vriendschap boven egoïsme! Wees respectvol voor mens, dier en natuur. We genieten allemaal het liefst van een ongerepte buitenwereld zonder afval en afgunst.

Als je een lange trip voor de boeg hebt, wissel tijdig van chauffeur! Zelf wissel ik elke twee uur af met mijn vismaat. Zo blijf je scherp, aandachtig en verklein je de kans op slaperige ogen. De tijd gaat trouwens veel sneller voorbij als je tijdig eens van kant wisselt!

Best vermoeiend, dat vissen met Niels 😉

Be chill, be happy and enjoy!

Niels Van Vooren

Wat de zon al niet met je kan doen… AMAI!

Bekijk ook