[VIDEO] Spiegelkarperproject op rivier de Lot – Lot Experience

We kennen de SKP’s uiteraard al van de vele uitzettingen in Nederland, maar ze zijn nu ook in het Franse land te bewonderen! Wouter Koziolek van Lot Experience heeft namelijk een uitzetting geregeld op de rivier de Lot. Op dit brute water zwemmen sinds kort zo’n 110 extra spiegels!


Wouter Koziolek aan het woord: Het is gelukt! Een mooie selectie spiegelkarpers is onlangs uitgezet op rivier de Lot. In samenwerking met de federatie hebben we een goede kweker kunnen vinden die ons voorzien heeft van 350 kilo spiegelkarpers. Ze zwemmen al vanaf begin maart rond op verschillende stuwvakken!

110 nieuwe spiegels gaan in de toekomst voor een mooie afwisseling in het bestand zorgen.

Mooie diversiteit

Dat belooft wat voor de toekomst. Niet alleen vanwege de diversiteit samen met de vele oerschubs die de Lot rijk is, maar ook voor mooi nageslacht met de mooie schubs. Kortom, alleen maar leuke vooruitzichten!

Een ideale combo samen met deze meter lange rivierbeukers!

Het gaat om hetzelfde ras van vissen dat wordt uitgezet op de randmeren van Frankrijk. Aangezien de rivier wat voedselrijker is verwachten we mooie ontwikkelingen van deze rakkers, we staan al te springen! 😉

De Lot is ruim 350 kilo spiegels rijker!

‘Meerval proof’

Omdat we niet het enige bedrijf zijn aan de Lot, hebben we meerdere bedrijfseigenaren en huisverhuurders gevraagd mee te doen met ons idee. Een vijftal eigenaren hebben ingestemd met ons idee om het bestaande karperbestand uit te breiden. Hierdoor kozen we voor zes tot acht pond spiegelkarpers. 

Samen met vijf eigenaars kozen ze voor nét een groter slag vissen.

Als je wateroppervlakte in de gaten houdt tijdens een heerlijke bootsessie, zie je soms bizarre scholen alvers en voorns voorbijkomen. Deze vissen worden veelvuldig opgesnaaid door meneer meerval. Ook de twee meter plussers zijn dus niet vies van een school kleine grut. Misschien is dit een kleine geruststelling. 😉

De karpers mochten even rusten na de lange rit.

De uitzetting heeft een jaar vertraging opgelopen door allerlei maatregelen rond de coronaperikelen, maar we zijn blij dat het nu gelukt is. Volgend jaar gaan we verder met de nieuwe lichting van 2022! 

Aan de schoonheid zal het niet liggen!

Hopelijk gaan ze mooie jaren tegemoet, maar daar twijfelen we eigenlijk niet aan. We kunnen niet wachten op de terugvangsten gedurende het jaar. Er is genoeg voedsel en ruimte, dus daar zal het niet aan liggen! In de video hieronder hebben we enkele momenten van deze uitzet vastgelegd op beeld, enjoy!

Hopelijk tot snel!

Wouter & Kiek – Lot Experience


 Op de site van de Lot Experience vind je meer informatie over hun aanbod.

Bekijk ook