Tien praktische tips voor de winterse dagen – Alan Blair

Het mooie weer begint er weer aan te komen, MAAR het is nog steeds winter. Op de meestewateren zal de watertemperatuur daarom dus nog erg laag zijn. Heb jij nog geen winterkarper weten te vangen? Of kan er nog wel een runnetje bij..? Lees dan snel de tien wintertips van Nash man Alan Blair.


Alan Blair vertelt: De winter is de lastigste periode om gericht een karper te kunnen vangen. Hun metabolisme gaat omlaag en zorgt ervoor dat ze passiever worden. Ze hoeven nog maar weinig voedsel tot zich te nemen en worden soms zelfs compleet passief. Maar ondanks dat alles, hebben wij als karpervissers nog steeds die drang om er op uit te gaan en voor mij persoonlijk neemt dit ook in deze periode niet af. Ook al is het een stuk lastiger dan in de lente, de zomer en het najaar. Je moet gewoon je aanpak hier en daar wat aanpassen.

Een zonnig stukje tegen het riet kan in de winter het verschil maken.

1. Je moet ze vinden!

Net als in de warmere maanden is het belangrijkste om de karpers te lokaliseren. Je zult moeten vissen waar ze zwemmen. Je kan nu niet vertrouwen op het aanleggen van een voerstek en deze blijven bevissen in de hoop dat de vissen er een bezoek aan gaan brengen. De vissen zullen zich maar weinig verplaatsen en je zult naar ze op zoek moeten. Plekken waar ik als eerste een poging zou wagen zijn de obstakelrijke zones, rietkragen, afgestorven wierbedden en lelievelden.Eigenlijk elke plek die de vissen enige vorm van beschutting kan bieden.

Als deze lelies afsterven creren ze een prima winterstek!

Als het water diep en obstakelvrij is, dan zou ik gaan vissen op half water. Waar je dan naar op zoek moet gaan is een zone waar de vissen zich comfortabel voelen. Ik vergelijk het vaak met een huis zonder centrale verwarming en maar n plek waar een klein vuurtje brand. Alle inwoners zullen zich om het vuurtje heen gaan verzamelen en met karpers is het vaak niet anders. Ze zullen samenscholen in een bepaald gebied of zone van een water waar het net iets aangenamer is. Dat is waar je naar op zoek moet gaan. Waar die zone zich bevindt verschilt per water en door er tijd in te steken zal je moeten proberen om zo de puzzelstukjes op de juiste plek te leggen.

De stek tegen het riet levert hier twee mooie vissen op.

2. Zorgt dat je mobiel blijft.

Als je de vissen niet direct kun lokaliseren door ze te zien, zal je het gevoel krijgen dat het zeer lastig gaat worden. De kans dat de vissen springen is ook erg klein in de winter. Zeker als een boot niet toegestaan is, kan het echt lastig zijn om de vissen te vinden. Als je alleen maar vanaf de kant kan vissen, is aandachtig kijken of je lijnzwemmers krijgt een goeie optie.

Als je de vissen niet direct kun lokaliseren door ze te zien, zal je het gevoel krijgen dat het zeer lastig gaat worden.

Een lijnzwemmer kan al veel informatie geven…

Ook al zwemmen de vissen maar beperkt en traag, als ze de lijn raken kan dit waardevolle informatie zijn over hun exacte locatie. Omdat ze vaak met een aantal vissen bij elkaar liggen kan dit genoeg zijn om een school karpers te vinden. Door regelmatig te verkassen vergroot je de kansen dat je een groep vissen weet te vinden, dus blijf mobiel.

3. Zoek het juiste viswater.

Gedurende de zomermaanden zal je wellicht veel uren vissen op de lastigere wateren. Bij winterse weersomstandigheden denk ik dat het beter is om eens goed te kijken naar een geschikt water. Ik zou zeker kijken naar de ondiepere wateren, omdat deze tijdens zachtere periodes en dagen met zonnig weer sneller opwarmen. Dit kan ervoor zorgen dat de vissen wat mobieler worden en gaan azen.

Als de vissen eenmaal aan het azen zijn kan dit resulteren in meerdere aanbeten.

Voorbeelden van logische keuzes zijn parkwateren en lokale kanalen. Deze zijn nu ook beter te bevissen doordat er minder scheepsverkeer zal zijn. Op parkwatertjes zullen de vissen zeer zelden compleet stil liggen, omdat watervogels bijgevoerd worden en er op deze manier altijd wel voedsel in het water komt en dit voor het nodige tumult zorgt.Je hoeft je er niet voor te schamen dat je nu op zulk soort waters vist, wees realistisch. Als je echt geregeld een kromme hengel in je handen wilt hebben, ga je beter op dergelijke wateren aan de slag en vangt op deze manier een paar vissen.

Sla de parkwateren niet over! Hier zullen de vissen namelijk niet compleet gaan stil liggen.

Deze vissen zijn gevangen op een ondiep parkwater.

4.Ga spaarzaam om met voer

Ik zou niet minder materiaal meenemen, maar wel minder aas. De vissen kunnen het simpelweg minder goed verteren als het water te koud is en ze hoeven ook niet te azen. Het is totaal onnodig om er kilo?s in te gooien. Tenzij de situatie erom vraagt, maar in de regel is spaarzaam beter.

Een single hookbait kan al genoeg zijn voor een aanbeet.

Zelf vis ik vaak alleen met haakaas, iets zoets of natuurlijks. Het lastigste deel is immers gedaan als je ze eenmaal gevonden hebt. Wel voeg ik vaak een kleine stick met zeer attractief aas toe aan de rig. Of ik vis gewoon met een Cultered Hookbait, een superzoete pop-up of twee korreltjes gesoakte nepmais. Vaak zullen de vissen dit niet kunnen weerstaan. Zelfs als ze geen honger hebben en je biedt ze zoiets aantrekkelijks aan, is het lastig voor ze om dit te negeren. Een beetje zoals het “toetje” na de maaltijd.

Voer niet te veel! Een paar bolies rondom het haakaas is genoeg.

Creer als het ware het “toetje” na de maaltijd.

5. Maak gebruik van het heldere water

In de winter worden veel wateren heel erg helder, gebruik dit in je voordeel om karpers te lokaliseren. Het kan een goeie periode zijn om juist de wateren te bezoeken waar je pas nu de bodem goed kan zien. Je kan zoeken naar plekken waar vissen de bodem schoon gegeten hebben of tussen de obstakels, waar normaal het water te troebel is. In het donker kan een felle hoofdlamp een uitkomst bieden waarmee je duidelijk de vissen kan waarnemen, zelfs als ze een eindje uit de kant zwemmen.

In de winter worden veel wateren heel erg helder, gebruik dit in je voordeel om karpers te lokaliseren.

In de winter wordt het al vroeg donker, vergeet daarom je hoofdlamp niet ;).

Ga ook op zoek naar schone plekken tussen de obstakels waar het water normaal te troebel is.

6. Probeer eens op halfwater te vissen

Ik heb al eerder wat verteld over de aanpak op diepere wateren in de winterperiode en die bestaat altijd uit zigs. Vaak hangen de vissen op half water, zeker als de wateren dieper zijn dan vijf meter. Als de vissen zich op deze diepte bevinden zal aas op de bodem niet opgemerkt worden. Het is voor de vissen al een opgave om zelfs op drie meter een enkele haakaasje op te pakken.

Probeer in de winter ook wat anders, bijvoorbeeld de zig rig.

Het beste is dus het aas presenteren op de juiste diepte, waar ook de karpers zich bevinden. Ik geloof dat de kans veel groter is dat een vis dan in de fout gaat. Ik maak mijn zig-aas zo attractief als mogelijk met toegevoegde flavour en beweging. Voorelke worp spray ik het haakaas opnieuw in. Met beweging bedoel ik de toevoeging van bijvoorbeeld maden of af en toe eens aan de lijn trekken zodat het haakaas beweegt.

Zigs zijn mijn eerste keus op diepere wateren.

De zig rig gepresenteerd op halfwater resulteert hier op een aanbeet in de winter.

7. Maak gebruik van natuurlijk aas

Natuurlijk aas zoals wormen en in het bijzonder maden zijn bijzonder effectief in de koudere maanden. Als het warmer is zullen andere vissoorten het gebruik hiervan onmogelijk maken op veel wateren. Maar in de winter zal dit een stuk minder zijn, omdat ze vaak verscholen zitten voor roofvissen die profiteren van het heldere water. Dit maakt het mogelijk om natuurlijk aas te gebruiken, en ik raad dit ook echt aan!

In de winter maak ik veel gebruik van natuurlijk aas.

Kleur is erg belangrijk, ik mix altijd de witte en rode maden.

Er is gewoon iets speciaals aan natuurlijk aas, de vissen worden erdoor getriggerd en gaan agressiever azen. Je hoeft het niet in grote hoeveelheden te gebruiken. Ik zelf zal zelden met de spod bijvoeren, dit omdat de vissen niet echt azen en een pva zakje met maden heel effectief kan zijn.

Het haakaas in combinatie met een pva-zakje met maden kan een agressieve aasreactie triggeren bij de karper.

8. Plan een korte sessie in!

Overweeg om maar een paar uurtjes te vissen in plaats van de normale langere sessies.Het heeft geen zin om veel uren te maken en af te zien, het is slecht voor je motivatie… Misschien moet je alleen dagsessies vissen, omdat de nachten erg koud kunnen zijn. In plaats van een heel weekend, probeer je eens een paar uurtjes te gaan vissen op een zaterdagmorgen of zondagmiddag.

Spendeer wat meer tijd met je familie of verdeel je tijd over meerdere wateren om zo je motivatie hoog te houden.

Ik vis in de winter vaak maar korte sessies van n of twee uur, dikwijls vergezeld door mijn twee dochters. Het houdt ons allemaal genteresseerd en gemotiveerd in onze gezamenlijke hobby.

In de winter vis ik vaak twee drie uurtjes met mijn vrouw en kinderen.

9. Denk ook aan jezelf!

Warm blijven houdt je gemotiveerd. Draag niet alleen de juiste kleding voor de omstandigheden, maar zorg ook voor een thermoskan met warme drank om je lekker op te warmen. Neem voldoende eten mee, een hongergevoel zorgt ervoor dat je het koud krijgt. Als je het koud begint te krijgen, blijf dan in beweging. Als je bloedcirculatie in sommige lichaamsdelen niet kan bereiken, is het lastig om het weer warm te krijgen.

Zorg ook dat je het warm blijft houden, gebruik daarvoor de brew kit ;).

10. Blijf niet stilzitten

Als de meeste wateren dichtgevroren zijn en alles uitzichtloos lijkt, negeer de rivieren dan niet. Het is dan de laatste mogelijkheid voor de doorwinterde visser die zich niet uit het veld laat slaan door de barre weersomstandigheden.

Met sneeuw op de grond is vissen op de rivier nog steeds mogelijk.

Wanneer de lokale wateren bevroren zijn kan de rivier de uitkomst bieden.

Zelfs als het echt uitzichtloos lijkt, is er op stromend water een kans om een karper te vangen. De karpers hier zullen niet in een passieve toestand raken zoals hun collega?s op stilstaand water. Ze moeten blijven bewegen, wat resulteert in het feit dat ze moeten blijven azen. Hier kun je het best starten op gedeeltes waar het wat minder hard stroomtof waar de beschutting aanwezig is en waar makkelijk voedsel te vinden is.

Zelfs toen er sneeuw lag, liet deze massieve schub zich toch vangen.

Tight lines!

Alan Blair


Na deze tien tips van Alan Blair kan je natuurlijk niet meer stil blijven zitten… Veel succes bij het vangen van een karper!Wil je nog meer zien van Alan Blair kijk dan ook op zijn Facebook en Instagram.En wil jij jouw verhaal delen over een wintersessie of wintervangst, stuur deze dan naar de KWO redactie.

Bekijk ook

Tien praktische tips voor de winterse dagen – Alan Blair

Het mooie weer begint er weer aan te komen, MAAR het is nog steeds winter. Op de meeste wateren zal de watertemperatuur daarom dus nog erg laag zijn. Heb jij nog geen winterkarper weten te vangen? Of kan er nog wel een runnetje bij..? Lees dan snel de tien wintertips van Alan Blair. 


Alan Blair vertelt: De winter is de lastigste periode om gericht een karper te kunnen vangen. Hun metabolisme gaat omlaag en zorgt ervoor dat ze passiever worden. Ze hoeven nog maar weinig voedsel tot zich te nemen en worden soms zelfs compleet passief. Maar ondanks dat alles, hebben wij als karpervissers nog steeds die drang  om er op uit te gaan en voor mij persoonlijk neemt dit ook in deze periode niet af. Ook al is het een stuk lastiger dan in de lente, de zomer en het najaar. Je moet gewoon je aanpak hier en daar wat aanpassen.

Een zonnig stukje tegen het riet kan in de winter het verschil maken.

 1. Je moet ze vinden!

Net als in de warmere maanden is het belangrijkste om de karpers te lokaliseren. Je zult moeten vissen waar ze zwemmen. Je kan nu niet vertrouwen op het aanleggen van een voerstek en deze blijven bevissen in de hoop dat de vissen er een bezoek aan gaan brengen. De vissen zullen zich maar weinig verplaatsen en je zult naar ze op zoek moeten. Plekken waar ik als eerste een poging zou wagen zijn de obstakelrijke zones, rietkragen, afgestorven wierbedden en lelievelden. Eigenlijk elke plek die de vissen enige vorm van beschutting kan bieden.

Als deze lelies afsterven creëren ze een prima winterstek!

Als het water diep en obstakelvrij is, dan zou ik gaan vissen op half water. Waar je dan naar op zoek moet gaan is een zone waar de vissen zich comfortabel voelen. Ik vergelijk het vaak met een huis zonder centrale verwarming en maar één plek waar een klein vuurtje brand. Alle inwoners zullen zich om het vuurtje heen gaan verzamelen en met karpers is het vaak niet anders. Ze zullen samenscholen in een bepaald gebied of zone van een water waar het net iets aangenamer is. Dat is waar je naar op zoek moet gaan. Waar die zone zich bevindt verschilt per water en door er tijd in te steken zal je moeten proberen om zo de puzzelstukjes op de juiste plek te leggen.

De stek tegen het riet levert hier twee mooie vissen op.

2. Zorgt dat je mobiel blijft.

Als je de vissen niet direct kun lokaliseren door ze te zien, zal je het gevoel krijgen dat het zeer lastig gaat worden. De kans dat de vissen springen is ook erg klein in de winter. Zeker als een boot niet toegestaan is, kan het echt lastig zijn om de vissen te vinden. Als je alleen maar vanaf de kant kan vissen, is aandachtig kijken of je lijnzwemmers krijgt een goeie optie.

Als je de vissen niet direct kun lokaliseren door ze te zien, zal je het gevoel krijgen dat het zeer lastig gaat worden.

Een lijnzwemmer kan al veel informatie geven…

Ook al zwemmen de vissen maar beperkt en traag, als ze de lijn raken kan dit waardevolle informatie zijn over hun exacte locatie. Omdat ze vaak met een aantal vissen bij elkaar liggen kan dit genoeg zijn om een school karpers te vinden. Door regelmatig te verkassen vergroot je de kansen dat je een groep vissen weet te vinden, dus blijf mobiel.

3. Zoek het juiste viswater.

Gedurende de zomermaanden zal je wellicht veel uren vissen op de lastigere wateren. Bij winterse weersomstandigheden denk ik dat het beter is om eens goed te kijken naar een geschikt water. Ik zou zeker kijken naar de ondiepere wateren, omdat deze tijdens zachtere periodes en dagen met zonnig weer sneller opwarmen. Dit kan ervoor zorgen dat de vissen wat mobieler worden en gaan azen.

Als de vissen eenmaal aan het azen zijn kan dit resulteren in meerdere aanbeten.

Voorbeelden van logische keuzes zijn parkwateren en lokale kanalen. Deze zijn nu ook beter te bevissen doordat er minder scheepsverkeer zal zijn. Op parkwatertjes zullen de vissen zeer zelden compleet stil liggen, omdat watervogels bijgevoerd worden en er op deze manier altijd wel voedsel in het water komt en dit voor het nodige tumult zorgt. Je hoeft je er niet voor te schamen dat je nu op zulk soort waters vist, wees realistisch. Als je echt geregeld een kromme hengel in je handen wilt hebben, ga je beter op dergelijke wateren aan de slag en vangt op deze manier een paar vissen.

Sla de parkwateren niet over! Hier zullen de vissen namelijk niet compleet gaan stil liggen.

Deze vissen zijn gevangen op een ondiep parkwater.

4. Ga spaarzaam om met voer

Ik zou niet minder materiaal meenemen, maar wel minder aas. De vissen kunnen het simpelweg minder goed verteren als het water te koud is en ze hoeven ook niet te azen. Het is totaal onnodig om er kilo’s in te gooien. Tenzij de situatie erom vraagt, maar in de regel is spaarzaam beter.

Een single hookbait kan al genoeg zijn voor een aanbeet.

Zelf vis ik vaak alleen met haakaas, iets zoets of natuurlijks. Het lastigste deel is immers gedaan als je ze eenmaal gevonden hebt. Wel voeg ik vaak een kleine stick met zeer attractief aas toe aan de rig. Of ik vis gewoon met een Cultered Hookbait, een superzoete pop-up of twee korreltjes gesoakte nepmais. Vaak zullen de vissen dit niet kunnen weerstaan. Zelfs als ze geen honger hebben en je biedt ze zoiets aantrekkelijks aan, is het lastig voor ze om dit te negeren. Een beetje zoals het “toetje” na de maaltijd.

Voer niet te veel! Een paar bolies rondom het haakaas is genoeg.

Creëer als het ware het “toetje” na de maaltijd.

5. Maak gebruik van het heldere water

In de winter worden veel wateren heel erg helder, gebruik dit in je voordeel om karpers te lokaliseren. Het kan een goeie periode zijn om juist de wateren te bezoeken waar je pas nu de bodem goed kan zien. Je kan zoeken naar plekken waar vissen de bodem schoon gegeten hebben of tussen de obstakels, waar normaal het water te troebel is. In het donker kan een felle hoofdlamp een uitkomst bieden waarmee je duidelijk de vissen kan waarnemen, zelfs als ze een eindje uit de kant zwemmen.

In de winter worden veel wateren heel erg helder, gebruik dit in je voordeel om karpers te lokaliseren.

In de winter wordt het al vroeg donker, vergeet daarom je hoofdlamp niet ;).

Ga ook op zoek naar schone plekken tussen de obstakels waar het water normaal te troebel is.

6. Probeer eens op halfwater te vissen

Ik heb al eerder wat verteld over de aanpak op diepere wateren in de winterperiode en die bestaat altijd uit zigs. Vaak hangen de vissen op half water, zeker als de wateren dieper zijn dan vijf meter. Als de vissen zich op deze diepte bevinden zal aas op de bodem niet opgemerkt worden. Het is voor de vissen al een opgave om zelfs op drie meter een enkele haakaasje op te pakken.

Probeer in de winter ook wat anders, bijvoorbeeld de zig rig.

Het beste is dus het aas presenteren op de juiste diepte, waar ook de karpers zich bevinden. Ik geloof dat de kans veel groter is dat een vis dan in de fout gaat. Ik maak mijn zig-aas zo attractief als mogelijk met toegevoegde flavour en beweging. Voor elke worp spray ik het haakaas opnieuw in. Met beweging bedoel ik de toevoeging van bijvoorbeeld maden of af en toe eens aan de lijn trekken zodat het haakaas beweegt.

Zigs zijn mijn eerste keus op diepere wateren.

De zig rig gepresenteerd op halfwater resulteert hier op een aanbeet in de winter.

7. Maak gebruik van natuurlijk aas

Natuurlijk aas zoals wormen en in het bijzonder maden zijn bijzonder effectief in de koudere maanden. Als het warmer is zullen andere vissoorten het gebruik hiervan onmogelijk maken op veel wateren. Maar in de winter zal dit een stuk minder zijn, omdat ze vaak verscholen zitten voor roofvissen die profiteren van het heldere water. Dit maakt het mogelijk om natuurlijk aas te gebruiken, en ik raad dit ook echt aan!

In de winter maak ik veel gebruik van natuurlijk aas.

Kleur is erg belangrijk, ik mix altijd de witte en rode maden.

Er is gewoon iets speciaals aan natuurlijk aas, de vissen worden erdoor getriggerd en gaan agressiever azen. Je hoeft het niet in grote hoeveelheden te gebruiken. Ik zelf zal zelden met de spod bijvoeren, dit omdat de vissen niet echt azen en een pva zakje met maden heel effectief kan zijn.

Het haakaas in combinatie met een pva-zakje met maden kan een agressieve aasreactie triggeren bij de karper.

8. Plan een korte sessie in!

Overweeg om maar een paar uurtjes te vissen in plaats van de normale langere sessies. Het heeft geen zin om veel uren te maken en af te zien, het is slecht voor je motivatie… Misschien moet je alleen dagsessies vissen, omdat de nachten erg koud kunnen zijn. In plaats van een heel weekend, probeer je eens een paar uurtjes te gaan vissen op een zaterdagmorgen of zondagmiddag.

Spendeer wat meer tijd met je familie of verdeel je tijd over meerdere wateren om zo je motivatie hoog te houden.

Ik vis in de winter vaak maar korte sessies van één of twee uur, dikwijls vergezeld door mijn twee dochters. Het houdt ons allemaal geïnteresseerd en gemotiveerd in onze gezamenlijke hobby.

In de winter vis ik vaak twee à drie uurtjes met mijn vrouw en kinderen.

9. Denk ook aan jezelf!

Warm blijven houdt je gemotiveerd. Draag niet alleen de juiste kleding voor de omstandigheden, maar zorg ook voor een thermoskan met warme drank om je lekker op te warmen. Neem voldoende eten mee, een hongergevoel zorgt ervoor dat je het koud krijgt. Als je het koud begint te krijgen, blijf dan in beweging. Als je bloedcirculatie in sommige lichaamsdelen niet kan bereiken, is het lastig om het weer warm te krijgen.

Zorg ook dat je het warm blijft houden, gebruik daarvoor de brew kit ;).

10. Blijf niet stilzitten

Als de meeste wateren dichtgevroren zijn en alles uitzichtloos lijkt, negeer de rivieren dan niet. Het is dan de laatste mogelijkheid voor de doorwinterde visser die zich niet uit het veld laat slaan door de barre weersomstandigheden.

Met sneeuw op de grond is vissen op de rivier nog steeds mogelijk.

Wanneer de lokale wateren bevroren zijn kan de rivier de uitkomst bieden.

Zelfs als het echt uitzichtloos lijkt, is er op stromend water een kans om een karper te vangen. De karpers hier zullen niet in een passieve toestand raken zoals hun collega’s op stilstaand water. Ze moeten blijven bewegen, wat resulteert in het feit dat ze moeten blijven azen. Hier kun je het best starten op gedeeltes waar het wat minder hard stroomt of waar de beschutting aanwezig is en waar makkelijk voedsel te vinden is.

Zelfs toen er sneeuw lag, liet deze massieve schub zich toch vangen.

Tight lines!

Alan Blair


Na deze tien tips van Alan Blair kan je natuurlijk niet meer stil blijven zitten… Veel succes bij het vangen van een karper! Wil je nog meer zien van Alan Blair kijk dan ook op zijn Facebook en Instagram. En wil jij jouw verhaal delen over een wintersessie of wintervangst, stuur deze dan naar de KWO redactie.

Bekijk ook