Succesvol karpervissen in de winter: alles over het aasgedrag!

Inmiddels zitten we volgas in de winter, al is dat aan de temperaturen niet altijd te merken… Toch laten de karpers zich maar lastig vangen, maar door in te spelen op het aasgedrag worden jouw kansen zeker vergroot! Lees daarom het onderstaande artikel en dan zien we jouw wintervangst hopelijk snel voorbij komen.


Aasgedrag in de winter

Bij een watertemperatuur van onder de 10 graden worden karpers behoorlijk passief. Ze willen zo min mogelijk energie verbranden en blijven daarom voornamelijk stil liggen in groepjes bij elkaar. Ze hebben in het najaar een voedselreserve opgebouwd en hoeven niet tot nauwelijks te eten om te overleven.

Passieve karpers.
In de winter liggen ze vaak in groepjes bij elkaar, ga dus op zoek en belaag ze dan met een attractief aasje!

In deze tijd van het jaar zal de vis maximaal 1 tot 3 uur per dag op zoek zijn naar aas. Deze tijd is behoorlijk beperkt, dus je zult de vis moeten prikkelen met weinig, maar kwalitatief aas. Omdat de vissen langzaam bewegen is het bovendien belangrijk om ze snel te prikken, daarover meer in het volgende artikel!

Winterbak Michiel Pilaar.
Door het aas op de juiste plek te droppen, wist Michiel deze winterbak te vangen!

Naast aas en rigs zijn twee factoren van doorslaggevend belang in de winter: locatie en tijdstip. Een magisch aasje op de verkeerde plek of het verkeerde moment zal je zeker geen succes opleveren! Lees daarom ook dit artikel om meer te leren over de juiste stek en de beste momenten om te gaan vissen in de koudere maanden.

Tips voor aaskeuze

Er zijn drie factoren van belang bij het kiezen van je winteraas: attractief, opvallend en lage voedingswaarde. Attractief betekent dat je de vis kunt aantrekken met smaak en geur, opvallend houdt in dat het aas opvalt en de vis er niet omheen kan en de lage voedingswaarde zorgt ervoor dat de vis niet verzadigd raakt.

Aasgedrag in de winter.
Met koude (water)temperaturen is het van belang dat je de vissen niet verzadigd.

Pop-ups

De winter leent zich perfect voor de visserij met pop-ups. Deze haakaasjes hebben namelijk een goede visuele prikkel en zijn attractief. Bovendien kun je ze perfect combineren met gecrushte boilies of een stickmix die flink wat geur- en smaakstoffen verspreiden zonder de vissen te verzadigen.

Tip: vis je op diep water? Maak je stickmix dan wat ‘papperiger’ met water en een booster om ervoor te zorgen dat hij sneller naar de bodem zinkt!

MH Specials pop-ups
De MH Specials hebben zich al meermaals bewezen 😉

Bodemaas

Ook bodemaas kan goed werken in de winter, maar wees wel voorzichtig met (bij)voeren. Dagelijks een klein handje boilies bijvoeren kan de vissen aanzetten tot azen, maar als ze écht passief zijn raden wij je aan om single hookbait te vissen om de vissen niet te verzadigen. Als ze trek hebben in een hapje, dan wil je natuurlijk dat ze meteen jouw haakaas oppikken!

Wintervangst Mark.
Zelfs MH schroeft de voerhoeveelheden flink omlaag, soms zelfs tot een enkele hookbait…

Om je pop-up of bottom bait een extra prikkel mee te geven kun je deze soaken in je favoriete liquid. Let er wel op dat de liquid goed oplost in koud water. Je kunt dit testen door een glas water in de koelkast te zetten en je haakaas in het koude water te leggen. Vult het glas zich binnen een uur met geur- en smaakstoffen? Dan heb je een goede winterliquid te pakken!

Heat treatment methode

Een andere goede tip voor je (haak)aas is om de zogeheten ‘heat treatment’ te gebruiken. Giet kokend water over je emmer of potje boilies heen en laat het een kwartiertje staan. Vervolgens laat je het water weglopen en kun je je favoriete liquid toevoegen. De buitenmantel van de boilies is flink zachter geworden waardoor de liquid extra snel wordt opgenomen!

Aasgedrag in de winter.
Probeer zeker eens de ‘heat treatment methode’!

Tot slot is de winter hét moment om met maden en wormen te vissen. Deze kriebelende beestjes hebben in het verleden al voor diverse monstersessies gezorgd! Het bewegende aspect lijkt van grote invloed te zijn om de karpers te verleiden tot een aanbeet. Hoe je kunt vissen met maden kun je zien in de onderstaande video van René Treffers.

Madenrig winter.
Deze madenrig hebben heel wat karpervissers al in de tacklebox zitten 😉

Nieuw: KWO Winter Specials

Na het enorme succes van de Krill Special tijdens de warmere maanden wilden wij zelf graag door blijven vissen met deze attractieve boilie. Om de aantrekkingskracht te optimaliseren voor koud water (onder de 12 graden) hebben we een aantal specifieke wijzigingen aangebracht in het recept van onze vertrouwde Krill Special en deze in een nieuw jasje gestoken: de KWO Winter Specials!

KWO Krill Specials.
Onze Krill Specials geoptimaliseerd voor attractie in koud water!

In de Winter Specials hebben we diverse wijzigingen doorgevoerd om hem succesvol te maken bij lage watertemperaturen. Zo is de boilie makkelijk te verteren, zit er een dubbele dosis Krill Hydrolisaat in voor extra veel attractie en is de boilie wat zachter dan de gewone Krill Specials. Hierdoor kunnen geur- en smaakstoffen nóg sneller uitwasemen! Probeer ze zeker eens uit!

In het volgende artikel delen wij veelgemaakte fouten in de winter!

Team KWO


Wil je nog meer wintertips lezen? Klik dan hier! Wist je trouwens dat we onze vertrouwde Krill Special in een nieuw jasje hebben gestoken: de KWO Winter Special.

Benieuw naar meer wintertips? Bekijk de artikelen hieronder 👇

Aastips van 4 ervaren wintervissers
Dit zijn de hotspots in de winter
Vijf onmisbare items voor jouw wintervisserij

Bekijk ook