Rigs en aasgedrag: een kijkje onder de waterspiegel met de mannen van Underfishing!

Het plaatsen van een camera op een voerstek levert enorm veel informatie op. Je ziet hoe de vissen zich gedragen, hoe ze azen en hoe een rig functioneert. De mannen van Underfishing delen in deze update een aantal zéér interessante tips en inzichten over karpers op een voerstek!


Tip #1: Voer niet te veel, maar consequent

De mannen van Underfishing aan het woord: Laten we eerst eens wat tips geven waarvan wij hebben gezien dat het écht verschil maakt tussen vangen of niet vangen op een voerstek. Veel vissers gooien een flink aantal handen voer bovenop de rig wanneer ze gaan vissen. Het vervolg daarvan is dat de karpers erg rustig gaan azen, aangezien er geen reden is om het zo snel mogelijk op te eten. Wanneer je weinig bijvoert, maar het wel consequent doet, ontstaat er voedselnijd en gaan de karpers los zodra je voert. Een logisch effect, maar weinig vissers passen dit in de praktijk daadwerkelijk toe. In de onderstaande video vind je het bewijs.

Tip #2: Varieer met haakaas

Veel vissers voeren met een mix van verschillende soorten aas zoals hennep, pellets, tijgernoten en boilies. Met de onderwatercamera is duidelijk te zien dat bepaalde vissen een voorkeur hebben voor pellets en de rest laten liggen. Andere vissen pakken alleen de boilies, zonder de rest van het voer ook maar aan te raken. Een goede tip is dus om, in het geval van het vissen met drie hengels, drie verschillende haakaasjes te gebruiken! Zo maak je kans om elke vis, met ieder een eigen voorkeur, te vangen.

Vis je met drie hengels, gebruik dan ook drie verschillende aasjes.

Tip #3: Het gebruik van licht of zwaar aas

We hebben vaak gezien dat een grote karper stil ligt op de bodem en erg rustig het voer van de voerstek leeg eet. In tegenstelling tot veel andere vissen kantelt hij zijn lichaam niet waardoor zo’n lompe vis moeilijker te vangen is aangezien deze minder beweegt. Toch hebben we dit vooral gezien op voerstekken met veel maïs en andere lichte partikels. Het zou kunnen zijn dat dit minder mogelijk is wanneer er gevoerd wordt met zwaar aas zoals 24 millimeter boilies, aangezien er meer zuigkracht nodig is om het op te nemen. In de video hieronder zie je een stofzuiger die nauwelijks beweegt tijdens het azen; een lastige klant.

Iets wat tijdens het duiken enorm opvalt, is dat je veel vaker single hookbait vist dan je denkt. Het komt vooral op dressuurwateren vaak voor dat de vissen al het voer hebben weg gegeten terwijl je rig er nog ligt! Krijg je een piep, dan is dat vaak een vis die zich niet heeft gehaakt in plaats van een lijnzwemmer of iets anders!

Tip #4: Soepel onderlijnmateriaal

Er zijn vissers die zweren bij volledig soepel onderlijnmateriaal en vissers die volledig stijf of een combi rig gebruiken. Dankzij de onderwatercamera weten we dat het vissen met stijf onderlijnmateriaal echt wel nadelen heeft. Een vis niet haken komt vaak doordat de onderlijn te gestrekt ligt waarbij de vis vanuit de verkeerde kant komt aangezwommen om het haakaas op te zuigen. Soepel onderlijnmateriaal zou hier uitkomst bieden, aangezien de haak dan eerder in de bek kan worden gezogen omdat die rig vaak niet volledig gestrekt ligt.

Tip #5: Het ‘resetten’ van de rig

In het vorige artikel hebben we verteld dat er onderwater erg veel met je rig gebeurt, waardoor het ook handig is als je rig zich ‘reset’ nadat ermee is gespeeld. Denk je dat er veel onderwaterleven is waardoor er van alles gebeurt met je rig, overweeg dan om wat stijver onderlijnmateriaal te gebruiken. Statistisch gezien kan het zijn dat je daardoor meer vissen vangt dan met soepel onderlijnmateriaal. Dit is puur omdat je rig voor een langere periode (gedeeltelijk) effectief op de bodem gepresenteerd staat.

Met de tips van Underfishing ga jij vast en zeker een mooie najaar tegemoet!

Meer tips en tricks vind je in onze Studio Talks!

Succes dit najaar!

Team Underfishing


Volg de boys zeker op Instagram voor meer content! Daarnaast check je in hun Studio Talks nog veel meer tips en tricks!

Vang meer karpers dankzij deze updates ⤵️
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken
Super tip: gebruik plastic haakaas op druk bevist water (video)
Last van lossers? Bekijk dan zeker deze rig video van Willem Kwinten

Karper entertainment op KWO ⤵️
8 weken vissen op Cassien, Mark Hofman deed het!
De 1000 Franse meren route van Mike Thille in ON THE MOVE
Wintervissen met Pilaar & Hofman in Slovenië

Bekijk ook