Pinda’s: is de hype omtrent dit zomeraas terecht?

Boilies, tijgernoten en hennep kennen we allemaal en worden veelvuldig gebruikt. Een veel minder bekend karperaasje zijn pinda’s! Is dit zomeraas écht zo succesvol, of is de hype onterecht? Je leest het hieronder!
De zomer is hét seizoen om met natuurlijk aas te vissen. Door het warme water en het vele zonlicht zijn waterplanten volop aanwezig en zoekt de karper dus daar zijn voedsel. Doordat er zoveel natuurlijk voedsel aanwezig is, zijn karpers minder snel geneigd om boilies te eten. Als karpervisser kan het lonen om naar partikels over te schakelen. Dit aas is een stuk natuurlijker!

Voordeel: dressuur doorbrekend
Populaire partikels zijn bijvoorbeeld tijgernoten en hennep. Deze aasjes kunnen al dressuur doorbrekend werken, maar zijn inmiddels ook flink populair geworden en worden veelvuldig ingezet. Op die-hard dressuurwateren is het voordeel van deze partikels dus al wat achterhaald.

Bij pinda’s is dat hoogstwaarschijnlijk niet het geval! In tegenstelling tot vrijwel alle andere partikels behoren pinda’s niet tot de groep van noten of zaden, maar tot peulvruchten. En niet alleen wij mensen pakken graag een handje (zoute) pinda’s, ook karpers lusten ze maar al te graag 😉

Vissen met pinda’s is dus één van de weinige aassoorten waarmee je nog écht dressuur doorbrekend kunt zijn!
Nadeel: schadelijke stoffen in pinda’s
Pinda’s bevatten van nature waterstofcyanide, wat ook wel blauwzuur wordt genoemd. Deze stof zit in talloze planten en pitten en is giftig voor karpers. Tijdens het bereiden van pinda’s is het dus extreem belangrijk dat alle gevaarlijke stoffen eruit worden gefilterd!

Dit doe je door de pinda’s gedurende minimaal 24-48 uur te weken en daarna minimaal drie kwartier te koken. Tijdens het koken ververs je het water 2-3 keer om er zeker van te zijn dat alle schadelijke stoffen zijn verdwenen.
Ververs het water meerdere keren om de pinda’s klaar te maken voor gebruik!
Voordeel: relatief goedkoop
Een alternatief voor het zelf bereiden is om de pinda’s kant-en-klaar aan te schaffen. Zo weet je zeker dat alle schadelijke stoffen uit het aasje zijn verdwenen en kun je ze met een gerust hart inzetten aan de waterkant.

Er zijn diverse aanbieders waar ze te verkrijgen zijn, zowel in een standaard variant als in een XXL versie. Kosten: zo’n €45 – €60 voor 20 KG. Omgerekend is dat maar €2,25 tot €3 per kilo. Niet duur dus!
Voordeel: voedingswaarde
In de zomer zijn karpers vooral op zoek naar eiwitten en vetten om aan te sterken en reserves op te bouwen. Pinda’s bevatten maar liefst 46% vet, 25% eiwit en ongeveer 14% aan koolhydraten. Dat sluit dus perfect aan bij de behoeftes van een karper in de zomer!

Bovendien zorgt het voor flink wat aantrekkingskracht in de zomer. Door het hoge vet- en oliegehalte wordt een geur- en smaakspoor door alle waterlagen verspreid. Hoe warmer het water, des te meer de oliën zullen werken en des te groter de attractie onder water. Vandaar dat dit aas juist in de zomer goed tot zijn recht komt!

Let op: bij lagere watertemperaturen komen pinda’s juist minder goed tot hun recht, omdat ze dan lastiger te verteren zijn voor karpers. De vissen zijn dan snel verzadigd waardoor ze minder gaan azen.
Vissen met pinda’s: conclusie
Al met al zitten er flink wat voordelen aan het vissen met pinda’s in de zomer. Ze zijn relatief goedkoop, gemakkelijk te verkrijgen en zijn van nature méga effectief. Let er bij het zelf bereiden wel op dat je 100% zeker bent dat alle schadelijke stoffen zijn verwijderd, anders kun je een compleet visbestand om zeep helpen!

Wil je meer weten over het vissen met pinda’s, check dan het Community artikel van Marc Vervoort waarin hij precies uitlegt hoe hij dit aas inzet en welke hoeveelheden hij per seizoen gebruikt.
Succes deze zomer!