Op deze stretcher slaap je als een roosje

Bovenstaande moet je natuurlijk niet té letterlijk nemen: slapen doen we thuis wel! Maar een goede stretcher is voor het vissen anno 2023 toch wel heel belangrijk, laat de Grand Sniper 6 Leg van Cygnet er nu net zo één zijn. Marco Nap heeft ‘m getest en in deze update deelt hij zijn bevindingen.


Marco Nap aan woord: Afgelopen voorjaar switchte ik na vijf jaar gebruik te maken van een ‘4 Fold system’ weer naar het traditionele model stretcher. Om precies te zijn het ‘Cygnet Grand Sniper 6 Leg‘. Reden hiervoor was voornamelijk de visserij vanuit de rubberboot waar deze stretcher een stuk efficiënter is wat betreft de ruimte, maar er zitten zeker nog meer voordelen aan. Tijdens het gebruik kwam ik dan ook een aantal zaken tegen die ik je zeker niet wil onthouden in deze review.

Vissen vanuit de rubberboot betekent efficiënt omgaan met de ruimte.

Compleet systeem

Om te beginnen heb ik gebruik gemaakt van de mogelijkheid om van deze bedchair een sleepsystem te maken. Dat kan gemakkelijk door het toevoegen van één van de slaapzakken uit de Cygnet range. In mijn geval het ‘Sniper 3-seizoenen‘ model. Let er wel even op door de plaatsing van de poten aan het hoofd- en voeteneind zijn slaapzakken van andere merken niet altijd geschikt voor deze toepassing.

Cygnet stretcher
Met de 3-seizoens Sniper slaapzak maak je in een handomdraai een Sleep System van de bedchair!

Over de slaapzak

Laten we dit niet spectaculairder maken dan het is. De slaapzak biedt meer dan genoeg waar voor zijn geld en is te koop voor nog geen zes tientjes. Wat mij in de praktijk opviel is dat de rits vrij grof is wat zorgt voor een robuust gevoel bij het snel openen en sluiten. Met een run is de rits direct los mocht dat nodig zijn.

De rits is in elk geval goed bestand tegen drukke nachtjes!

Doormiddel van een band in het midden zit de slaapzak al vrij stevig om het bed. Daar komt bij dat hij door middel van een elastisch vlak ook om het hoofd- en voeteneind bevestigd kan worden. Omdat er een uitsparing in dit vlak zit steek je de poten hier doorheen en kan hij in de praktijk niet van zijn plaats.

Cygnet stretcher
Door de speciale bevestiging zit de slaapzak goed strak en lig je mede door het zachte fleece mega-comfortabel!

Een ander voordeel is de polyester buitenkant in de slaapzak. Door de golven tijdens het varen en het in- en uitklimmen van de boot werd de boel met regelmaat nat en vies. Het polyester neemt echter geen vocht en vuil op waardoor ik gewoon comfortabel kon slapen. Voor de koudere nachten gebruik ik altijd nog een extra cover.

Je hoeft niet bang te zijn dat je natte voeten krijgt in de comfortabele slaapzak.

Licht van gewicht

Ik heb een hekel aan lompe en zware visspullen. Een lichtgewicht stretcher als deze is voor mij dan ook een ‘must’. De basis van het bed is compact maar in de praktijk stevig gebleken. Nu ben ik ook geen zwaargewicht maar met het stalen frame moet dit voor 95 procent van de mensen gewaarborgd zijn. Omdat de basis van het bed een dubbele scharnier heeft kun je je slaapzak op het bed laten zitten tijdens transport en is er ook nog voldoende tussenruimte voor het transport van een jas en kussen.

Cygnet stretcher
De lichtgewicht bedchair heeft een compacte maar stevige basis.

Wat opvalt ten opzichte van de stretchers uit mijn verleden zijn de veerpoten aan het hoofd- en voeteneind. Echt een voordeel wat mij betreft, want je kunt nu veilig op je bedchair zitten zonder dan het hoofd- of voeteneind verbuigt. Omdat de vier (basis)poten aan het middelste deel van het frame zitten kun je de andere twee delen opklappen. Ik deed dit vaak overdag omdat de ruimte in de boot beperkt was. Door de poten tevens op de hoogste stand te zetten creëer je veel opbergruimte. Ook mooi meegenomen!

Cygnet stretcher
De veerpoten creëren een berg aan extra mogelijkheden!

Iets anders dan opvalt is de bevestiging van het matras met koord. Geen idee waarom ze dit gedaan hebben maar ik kan niet zeggen dat het minder of juist beter ligt dan ten opzichte van het vaak gebruikte elastiek. Wat ik zelf fijn vindt (en mij voor kan stellen) is dat het koord strakker ligt en minder doorzakt op termijn.

Cygnet stretcher
Het koord zorgt ervoor dat je minder doorgezakt ligt.

Duur? Nee!

De stretcher en slaapzak van Cygnet zijn wat mij betreft een veilige en goede keuze als je niet de hoofdprijs wilt betalen. Het ligt comfortabel, de gebruiks- en verstelmogelijkheden zijn divers en doen wat je van een product als dit mag verwachten. Ik ben zelf te spreken over de aantrek-banden en dubbele scharnier in het bedframe waar naast de slaapzak dus nog wat extra spullen zoals wat kleding of een kussen tussen geklemd kan worden. Ook biedt het ondanks zijn compacte formaat juist veel onder ruimte als de poten volledig uitgeschoven zijn.

Cygnet staat voor goede producten voor een eerlijke prijs!

Een snelle blik over het wereldwijde web leert ons dat de meeste hengelsportzaken het volledige systeem, dus zowel de bedchair als de slaapzak samen, voor nog geen €200,- aanbieden. Een eerlijke prijs! Hopelijk helpen mijn ervaringen je bij het maken van een keuze en mocht je nog wat beeldmateriaal van de bedchair willen zien, check dan de onderstaande video vanaf 3:57 min.

Tot aan de waterkant!

Marco Nap


Benieuwd wat Cygnet nog meer in het assortiment heeft? Ga dan snel naar de website en volg het merk op Instagram, Facebook en Youtube!

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook